fredag 18 januari 2019

"Fermis filter - en anledning att finnas" av Alfred Ruth

Fermis filter - en anledning att finnas av Alfred Ruth.
Förlag: Teg publishing. Utgivningsår: 2018. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Bibliotekslån (inbunden).  ISBN: 9789188035219

"År 2048. Den svenska programmeraren Ariel Valentin bor i San Francisco och försöker tillsammans med kompanjonen Josh förverkliga sin barndomsdröm om att utveckla en säker övermänsklig artificiell intelligens, i övertygelsen om att hela mänsklighetens överlevnad står på spel. I USA pågår en hetsjakt på invandrare, och när Ariel deporteras till Sverige slås hennes tillvaro sönder.
För det finns mäktiga intressen som inte har för avsikt att låta någon annan hinna först i färdigställandet av en superintelligens. Plötsligt befinner sig Ariel på flykt undan världens underrättelsetjänster och den enda som säger sig kunna hjälpa henne är Terje, en aktivist från den amishliknande, teknikfientliga Fellingsbrorörelsen.

En anledning att finnas är första delen i trilogin om Fermis Filter. Det är en berättelse om samhället och människan i en tid när tekniken nått så långt att vi inte längre kan konkurrera med maskinerna om jobben. Genom tre böcker får vi följa Ariels kamp med den kanske största frågan av dem alla: Hur kontrollerar man en maskin som är mer intelligent än oss själva?"

Spännande, skrämmande och nära realistisk framtidsvision. Första delen i planerade trilogin Fermis filter tar upp många aktuella ämnen.

Hur ser samhället ut om 30 år?

Tänk att det mesta är automatiserat, tekniken har blivit alltmer avancerad; självgående förarlösa transportfordon, AI. Vår mat är labbproducerad, jobben räcker endast för ett fåtal och en basinkomst kompletteras med prestationsbonus längs en livslång utbildning. Det är även en framtid där senfärdiga och inkompetenta myndigheter blivit maktfullkomliga och korrupta. På sätt och vis är vi redan där. Kanske blir det flera orsaker som tvingar fram att basinkomst/medborgarlön införs i en högteknologisk nära framtid, där maskinerna övertagit människornas arbeten?

Romanen väcker tankar om vår tid här och nu, frågor som rör vår nära framtid, frågor vi alla (oavsett vilken livssituation vi befinner oss i) borde se det som absolut nödvändigt att börja uppmärksamma.

Vart är vi på väg? Hur skall vi hantera det som ligger framför oss?

Det intressanta dilemmat med en superintelligent AGI, kontrollproblemet, allt sådant som rör vår alldeles omedelbara framtid, vävs in i en spännande berättelse om Ariel på flykt undan NSA och svensk polis. Bitvis rätt högteknologiskt avancerat, men det mesta förklaras så jag tror de flesta förstår. På sätt och vis kan man (förutom science fiction-thriller) kalla det en sorts deckare, en sådan som fängslar direkt, har ett drivet tempo rakt igenom och oväntade förvecklingar.

Engagerande, fängslande berättat och välskrivet. Utmärkt romandebut. Ser med spänning fram emot uppföljaren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!