söndag 6 januari 2019

En smakebit på søndag: Fermis filter – en anledning att finnas

Den här söndagen är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa smakbitar hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Ja! Fick telekabeln (söndertrasad p.g.a. nedfallande träd, många sådana här runtomkring efter stormen i onsdags) på plats redan idag. Enligt tidigare besked skulle det alltså dröja två veckor innan de skulle kunna komma för att fixa ny kabel till stolpen, så blev ju verkligen överraskad när telearbetarna kom redan idag, på söndagen, Trettondedag jul. Toppen!

Tillgång till internet betyder ju också att jag kan bjuda på smakbit, vilket är riktigt riktigt bra, för vill verkligen ge lite extra uppmärksamhet till den bok som strax är utläst, d.v.s. Fermis filter: en anledning att finnas av Alfred Ruth. Läser boken som inbunden och sidnumreringen är i procent, lite ovant i början men tyckte rätt snart att det inte var så dumt ändå. Befinner mig just nu på sidan 75,00% vilket alltså betyder att 25% återstår att läsa.

Smakbitar hämtas från tre sidor efter varandra, med början på 40,50%:


  "Skepsisen mot »big government« var utbredd i Ariels kretsar. Open source-världen kryllade av libertarianer som stod i skarp ideologisk konflikt med myndigheternas grundläggande uppdrag. Även om Ariel, kanske på grund av sitt svenska ursprung, inte räknade sig som libertarian var hennes reflexmässiga förväntningar, i varje kontakt med myndigheterna, att i bästa fall mötas av inkompetens och senfärdighet. Och i värsta fall korruption och maktfullkomlighet.
   Allt hon och Josh velat åstadkomma med Brain och Fermi var att förebygga risken att någon av världens underrättelsetjänster skulle lyckas konstruera en artificiell generell intelligens innan det fanns något skydd. Ju mer hon reflekterat kring kontrollproblemet hade hon insett att enda sättet att övervinna det var att decentralisera makten som en generell artificiell superintelligens, en AGI, skulle ge."

Sidan 40,75%:
  "Även om den första AGI:n var tänkt att vara altruistisk så skulle det gå åt skogen om den saknade spärrar eller visade sig ha en osäker grundläggande drivkraft. I vilt tillstånd skulle en okontrollerad instans nästan säkert bli farlig. En maskin som är intelligent på riktigt, borde inse att den behöver dölja sina avsikter tills den är omöjlig att stoppa.
   Det gällde även om den som byggde AI:t hade goda avsikter. Om någon underrättelsetjänst hann först skulle det bli ännu värre.
   NSA, eller kinesiska MSS, eller vilka som nu kunde hinna först, skulle knappast ge sin AGI altruistiska drivkrafter. De skulle vilja använda sitt AI som ett vapen för att nå kontroll."

Sidan 41,00%:
"Tänk om hon istället för att rädda mänskligheten konstruerade maskinen som förgjorde den."

Vill man veta mer om denna science fiction-thriller (första boken i en planerad trilogi) och dess författare finns mer att läsa här.


Andras smakbitar hittar du länkar till här


11 kommentarer:

 1. Den här lockar verkligen! Stort tack för din smakbit!

  SvaraRadera
 2. Verkligen intressant! Och kul med en annorlunda sidnumrering eller vad man ska kalla det.

  SvaraRadera
 3. Skönt att det ordnade sig tidigare. Ny bok för mig, verkar annorlunda, ovanligt med procenten.... ;) tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. blir lite nyfiken på denna, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 5. Ibland kan tydligen även telereparatörer överraska :)

  SvaraRadera
 6. Oj, låter aningens komplicerad, och samtidigt mycket intressant. AI lär vi se mer av väldigt snart. Finns ju i många former redan. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. Så fint de kom med internett til deg så tidlig! Det er ikke gøy når internett forsvinner-
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
 8. Tack för smakbiten - den boken kände jag alls inte till.

  SvaraRadera
 9. Tack för smakbiten! Verkligen ovanlig sidnumrering

  SvaraRadera
 10. sicken tur med reparatören! helt okänd bok för mig.tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).