söndag 25 november 2018

"Allting växer" av Lyra Koli

Allting växer av Lyra Koli. Förlag: Modernista. Utgivningsår: 2018. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789177813309

"Efter klimatkatastrofer och världskrig har Förenta Nationerna förtätats till en klimatkontrollerad zon. Här lever människor det goda livet bland blomstrande takträdgårdar, VR-miljöer och kroppsintegrerade teknologier. Jossi, nygift och nyutexaminerad konstnär, borde egentligen vara lycklig. Men trots att medicinimplantaten reglerar hennes hormonnivåer drabbas hon av en oförklarlig dödsångest, som inte ens det kryoniska löftet om evigt liv biter på. På jakt efter förklaringar söker sig Jossi till politiken. Men de etablerade partierna visar sig vara fulla av floskler. Snart dras hon i stället in i en radikal organisation, som tror att lösningen på allt är att omvandla människans relation till naturen

LYRA KOLI (f. d. Ekström Lindbäck) är född 1990, debuterade 2012 och skriver litteraturkritik för Svenska Dagbladet. Ett så starkt ljus [2014], hennes andra roman efter den uppmärksammade Tillhör Lyra Ekström Lindbäck, nominerades till Augustpriset i kategorin Årets skönlitterära bok. Även I tiden [2016] hyllades av kritikerna. Allting växer är hennes fjärde roman."

Genial dystopi som för fram aktuell samhällskritik genom förstärkta negativa företeelser, väcka skräckvisioner för vad levnadssätt, politisk styrning och samhällsutveckling kan leda till. Uppmärksammar en utveckling med följder vi absolut inte vill ha. Men verklighetens dystopi för en del - här och nu - är ju en utopi för andra. De som lever i utopin tycks med alla medel hållas kvar i villfarelsen att otrygghet, hot, lidande och död inte kan drabba dem själva.

Allt utspelar sig i en framtid efter den ultimata klimatkatastrofen som fullkomligt förstört världen. I Kanada har man byggt en enorm kupol, en klimatkontrollerade zon som skydd mot världen utanför, där andra kämpar för sin överlevnad. Människorna innanför kupolen framlever sina liv med justerbara medicin- och hormonreglerande implantat, kommunikationsimplantat i form av ögonlocks- och handryggsskärmar, VR-världar och simulatorer; plus trevliga våningar, takträdgårdar och labbproducerad mat. VR-tekniken minskar behovet av att röra sig i den fysiska världen.

Kryonisk nedfrysning (någon slags maskerad avlivning av bl.a. långtidssjukskrivna) skall - kanske - komma att eliminera dödsbegreppet genom senare återupplivning, om de medicinska möjligheterna för detta upptäcks någon gång i framtiden. Den slutliga ultimata lyckan, enligt politikerna.
Konstnären Jossi och läkaren Monica (romanens berättare) söker sig till en slags sekt kallad Organisationen. Naturens återkomst - eller hämnd, om man så vill - står i fokus. Oetisk forskning tar vid, och sjukskrivna Jossi låter sig bli försöksobjekt för ett högre syfte.

..."Om man blir för säker på vad det goda är slutar det kanske med att man är beredd att förinta allt, som Steph med sina allätande sporer."

Sid. 281; Allting växer av Lyra Koli

Metamorfos genom prövning går som en röd tråd genom den här romanen, som effektfullt består av fyra delar: "Själen", "Naturen", "Döden" och "Nåden". Kapitlen är korta och lättlästa. Berättarrösten är till en början anonym och den som står bakom blir mer och mer synlig vartefter historien fortskrider. Mycket initiativrikt och spännande metod. Allting växer fängslade mig från första till sista sidan.

Boken plockar upp viktiga debattämnen, sen beror det ju på vad vi har lust att läsa in i texten. Man kan se de olika världar som finns inom landets gränser eller ur ett globalt perspektiv (områden hårt drabbade av klimatförändringarna och andra mer förskonade); vi och dom, trots att allt hänger ihop. 

I Allting växer är det en uppgradering till A4 som leder till insomning, maskerad dödshjälp, för de som inte tillfrisknar och återfår funktionsförmågan inom en begränsad tidsrymd. I vår verklighet pågår en avhumanisering av utförsäkrade sjukskrivna som på sätt och vis "suddas ut", upphör att existera. Är A4 nästa steg?



Andra bokbloggare om Allting växer:
Hanneles bokparadis


2 kommentarer:

  1. en läskig värld, fast boken läsvärd.

    SvaraRadera
  2. Intressant, och inte alls vad jag förväntat mig utifrån omslaget.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!