onsdag 5 september 2018

"Maskernas stad" av A. R. Yngve

Maskernas stad av A. R. Yngve. Wela Förlag. Läste boken som recensionsexemplar (häftad).
ISBN: 9789187711862

"Äventyret fortsätter! 
David Archibald blir uppväckt ur en frusen sömn. Han befinner sig 900 år in i framtiden, i en värld ärrad av katastrofer och krig. Civilisationen har dragit sig tillbaka till befästa stadsstater, där feodalherrarna och deras riddare härskar. David finner sitt öde: att rubba denna medeltida framtid i sina grundvalar och starta en ny renässans. Han blir den osannolike hjälten kallad DARC. 
Detta är fjärde delen i romanserien Darc Ages - De mörka tidevarven. De tre föregående delarna är Uppvaknandet, Ödemarkens barn, Slaget om framtiden."

Handling: En grupp personer har fått i uppdrag att bege sig till den befästa staden Vanitia. När sällskapet väl är där inser de att allt inte står rätt till, de inser även så småningom att de är fångade i staden, att de inte kan komma därifrån. En frihetskamp tar vid, på flera sätt.

I det stora hela en fin fortsättning på den dystopiska och episka äventyrsserien Darc Ages, som alltså i nuvarande skick består av fyra delar. Det genomgående temat i den här fjärde boken handlar mycket om dubbelspel, falskspel och personliga hemligheter. Att liksom innevånarna i den mystiska och anonyma staden Vanitia (vid Italicas kust) ha vanan att alltid bära masker istället för att uppvisa sitt sanna ansikte, dölja sitt verkliga jag och låtsas vara någon annan, förnekelse; så vad är stadens hemlighet? Fantasifull gestaltning som såklart anspelar lite på den årliga karnevalen i Venedig, då venetianer bär mask. Det råder en kuslig stämning i detta framtida Vanitia och just det där kusliga förmedlas på ett utmärkt bra sätt genom känslostämningar och miljöbeskrivningar. Man får sakta ana att där finns en sedan länge väl dold sanning, något som ruvar under ytan, eller snarare maskerna då...

För egen del saknade jag de karaktärer man lärt känna i tidigare böcker; David och Shara, Dohan och Meijji. David (alias Darc) och Shara befinner sig ju i Amreca med storstilade planer, så det borde finnas upplägg för att väva vidare på något intressant vid den kontinenten också. Här blir det istället Kensaburé Orbes och Lady Okono Yota (och hennes robot Kiti-Mo, med alla fantastiska funktioner!) man får lära känna lite mer på djupet, båda har de något att dölja, var och en på sitt sätt. Threo (vars namn ständigt fick mig att tänka på huvudvärkstabletter) är en trevlig karaktär och Awonso såklart, som ju var någon man fastnade för redan i föregående delar i serien. Den humoristiska tonen (vilket synkade så bra till historiens upplägg i övrigt) som fanns i första och andra delen, var tyvärr något nedtonad i Maskernas stad.

Hur vår tid tolkats och blivit mytologiserad av denna framtida postapokalyptiska medeltid är fortfarande underhållande i hela sin fantasifullhet. Platserna på världskartan har ändrat namn, belägenhet och beskaffenhet, men kan ändå kännas igen. Det här är en tid då utvecklingen både fortskridit och backat. Ett innovativt och nytänkande huvudtema/världsbygge för en bokserie som mycket väl skulle kunna tänkas ha en fortsättning. Och som tidigare nämnt skulle det alltså vara spännande att få veta vad driftiga David och Shara kan åstadkomma där i Amreca.


Finns att köpa på:
Bokus | Adlibris

Andra bokbloggare om Maskernas stad:
Mest Lenas Godsaker


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!