söndag 23 september 2018

En smakebit på søndag: Motursvärlden

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Slalomläser rejält nu (massor av spännande böcker på g!). I arla morgonstund lästes ur Motursvärlden av Philip K Dick. Först krävs nog ett förklarande utdrag från förlaget Bakhålls presentation angående den komplicerade handlingen i denna sci fi-roman skriven 1966:


..."Handlingen är förlagd till framtiden, närmare bestämt 1998, i Los Angeles. Den verklighetstänjande förutsättningen för romanens handling är något som hände 1986 som fick namnet Hobartfasen.
     Tiden började gå baklänges.
     Detta innebar dock inte att folk började tänka och prata och röra sig baklänges, det blev alltså inte som att spela en film baklänges. Men människors biologiska förlopp började gå baklänges. De vaknar i gravarna ("igenföds") och måste grävas upp. De blir yngre och yngre." [...] "Poängen är att livet ändå går vidare, trots Hobartfasen.
     När den religiöse ledaren Thomas Peak vaknar upp i sin grav startar en maktkamp. Den religiösa rörelse han tillhör har nu andra ledare som inte välkomnar att den gamle ledaren kommer tillbaka. Myndigheterna blandar sig också i. Bokens huvudperson Sebastian Hermes sak är att han driver ett av företagen som gräver upp de igenfödda."Och här kommer smakbiten, sidan 16 (begravningsplats):

    "Jag sätter en mikrofon på Peaks grav" sa Sebastian efter en tankfull paus. "En som fångar upp hjärtverksamhet och sänder en kodad signal till oss när det börjar bli dags."
    "Är du så säker?" sa Lindy nervöst. "Det är ju olagligt. Skulle polisen komma på det, så kan de ju – ja, kanske dra in näringstillståndet för oss." Det var hans medfödda svenska försiktighet som kom upp till ytan, liksom hans tvivel på Sebastians psioniska föraningar."

Psioniska betyder då en slags psykisk kraft/makt (över materia såväl som över människor), en förmåga att t.ex. som i det här fallet ha en föraning om en kommande "igenfödsel".

Äsch, tar ett litet beskuret utdrag från slutet av det förträffliga efterordet också, skrivet av självaste John-Henri Holmberg (en av de mest betydande personerna bakom lanseringen av science fiction i Sverige):

..."alltså prioriterar Biblioteket utplåningen av Peak och hans nyvunna kunskap, eftersom en ökad gemenskap mellan medborgarna skulle kunna hota Bibliotekets (eller statens) makt.
    Men Motursvärlden är inte bara en dystopi om informationssamhällets sårbarhet." [...] "Här leker Dick med sina romangestalters reaktioner, ofta genom att skickligt använda ett subtilt orimligt ord i ett oväntat sammanhang eller genom att låta dem reagera orimligt, inte minst genom att ta det fullständigt absurda på djupt allvar. Och handen på hjärtat – i hur många romaner får vi vara med om att en robot initierat diskuterar frågan om exakt när själen inträder i människokroppen?"Önskar er förstås en strålande höstfin söndag!
Bildkälla: CC0 Creative Commons / Pixabay


Andras smakbitar finns länkar till här


34 kommentarer:

 1. tack för lite läskig smakbit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite småhemsk sådär.😉

   Radera
 2. Jag har länge velat läsa något av Philip K Dick. Motursvärlden låter onekligen intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns mycket att välja på. Bakhåll har givit ut flera under senare tid. Det här blir femte boken jag läser av denna författare, väldigt originella och särpräglade böcker han skrev.

   Radera
 3. Ett riktigt intressant koncept med att tiden går baklänges. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera har använt det, spännande att se hur Philip K Dick får till det.😊

   Radera
 4. Låter som läskigt. tack för smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det läskiga trubbas av genom det absurda, på något vis... eller hur jag skall uttrycka det.

   Radera
 5. Oj, den lät läskig och intressant! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart konstigt annorlunda. Men efter att ha läst ett antal böcker av Dick blir jag inte så överraskad av stilen längre.

   Radera
 6. Jeg har Drømmer androider om elektriske sauer? på leselisten, men har ikke kommet lengre enn å se begge Blade runner filmene og lest den som tegneserie :-) Denne boken skal jeg også sette på leselisten. Det var egentlig nok å lese at tiden gikk bakover for å få meg interessert :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den andra Blade Runner-filmen har jag inte sett, men första är en stor favorit för mig, så kanske därför lite skraj för att bli mäkta besviken på den nya filmen. Boken har jag naturligtvis läst.😊

   Radera
 7. Oj, den lät skruvad - och helt klart intressant :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt skruvad, helknasigt, skämtsamt, ändå fängslande, filosofiskt... väldigt Philip K Dick. Gillar det på något underligt sätt.

   Radera
 8. Blir klart nyfiken på hur författaren får till (och ihop) det! Den här ska jag kolla upp :)
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, var jag också nyfiken på.😊

   Radera
 9. Låter som en intressant bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt! Finns ju ett visst allvar i botten, trots allt det absurda och smått komiska.

   Radera
 10. Jisses, vilken tur att jag tänker låt mig bli kremerad, då slipper någon använda skyffel vid min återfödelse! Himla spännande tema onekligen, men något skruvat även för att vara dystopi. Tack för smakbiten

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Jag skulle nog bli lite snurrig av hela konceptet ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får hänga med i svängarna, men det är värt det.😁

   Radera
 12. Ingenting för mig tror jag. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Romanerna av Philip K Dick är minst sagt udda och speciella, det får man räkna med, passar säkert inte alla. Själv har jag dock funnit utbyte av att läsa dem.

   Radera
 13. Tack för smakbiten! Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kände faktiskt inte heller till den titeln förrän jag upptäckte boken på bibliotekets science fiction-hylla.😉

   Radera
 14. Fin höstbild! Den låter speciell, känner till författarnamnet men tror inte jag läst något. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt speciella böcker där handlingen ganska mycket har en filosofisk touch, har en liten faiblesse för sånt.😀

   Radera
 15. Det var en udda, ruggig, men spännande smakbit! Den berättelsen skulle nog bli bra som film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det kanske. Kan nog vara rätt knepigt att filmatisera, men mycket går ju att göra idag.

   Radera
 16. författaren känner jag till, men jag har inte läst boken. SF är inte min starkaste gren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans böcker har ju nästan fått kult-status.

   Radera
 17. Tack för en intressant smakbit. Blev allt lite nyfiken på boken.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).