ISBN: 978-91-984057-5-0
"En storm drar in över staden och förseglar bagerifabriken. En våg av vilda strejker sveper över landet. På fabriksgolvet sprider sig oron bland de osäkert anställda, något måste göras. De samlar sig och utmanar såväl fackklubben som företagsledningen. I stormens öga står en familj.
Raya jobbar som vikarie vid ugnen, den första kvinnan på sin post. Hennes mor förpackar brödet i slutet på linjen. Hennes styvfar är deras chef.
Detta kammarspel utspelar sig under ett dygn och två arbetsnätter där allt ställs på sin spets.
Raya är en bok som tar avstamp i det moderna arbetslivet med sina osäkra anställningar, samtidigt går den att relatera till #metoo-rörelsen och dagens debatt om att inskränka strejkrätten. Men lika mycket är Raya en roman där familj och arbete krockar.
Henrik Johansson, född 1973, bor i Malmö. Han är vid sidan av författandet också verksam som kritiker, krönikör och skrivpedagog. Raya är hans tredje bok efter Av kött och blod (2013, Federativs förlag) och Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse (2016, Rastlös förlag)."
Lite kort om de väl beskrivna och levandegjorda karaktärerna: Raya går på vikariat som ugnsskötare vid bagerifabriken Perita. Hennes styvfar Werner är avdelningschef och hennes mor Jackie jobbar på en annan våning vid samma fabrik. Allt startar med att Rayas arbetskamrat Elsa, som är timanställd, inte längre rings in eftersom hon varit sjuk. Nya timanställda Adrian tar hennes plats och skall läras upp.
Raya och en av hennes mer sympatiska medarbetare Ivàn börjar mer aktivt reagera över situationen och ifrågasätta missförhållandena på arbetsplatsen, de blir dessutom ytterligare sporrade av en strejkvinst i en annan bransch där arbetarna fått fast anställning. Fackombudet John kopplas så småningom in och ett protokoll från ett fackmöte kommer till direktör Schulses kännedom på orätta vägar.
Raya blir dessutom trakasserad av den äldre trågaren Roy, en riktigt ruskprick som arbetat på fabriken i 35 år och som även är med i fackstyrelsen.
Sidokaraktärer är Jackies arbetskamrat Daria som också jobbar i packen, samt Marie i vaktbåset på bottenplan, Marie jobbar tolvtimmarspass, är inhyrd av Perita och har alltså en annan chef.
Under ett dygn och två arbetsnätter trappas dramatiken upp kring en eventuell planerad strejk, ytterligare förstärkt av väderförhållanden i form av en ankommande storm. Strejken växer sig hotfull för arbetsgivarna och skänker hopp för de unga anställda som har otrygga anställningsformer. Allt är hursomhelst upplagt för kaos på bagerifabriken där skylten ovanför stämpelklockan proklamerar: "Perita - Vi bakar med kärlek!".
Handlingen utspelar sig i, eller i direkt anslutning till, bagerifabriken, som får en slags arbetsplatsbeskrivning. Precis som vad gäller karaktärerna kan man visuellt se miljöerna framför sig när man läser. Kapitelrubrikerna visar var man befinner sig, vilken dag och vilket klockslag. Effektivt och snyggt.
Ämnena som tas upp genom handlingens gång är många och engagerande. Vill plocka upp några, t.ex.: sådant som berör bemanningsföretagens utbredning och hur det påverkar arbetsrätten; arbetsplatser där de anställda ställs mot varandra; fackföreningarnas anpassning och alltmer vaga roll, hur svårt det har blivit som anställd att påverka arbetssituationen; tendenser då individens intressen sätts framför gruppens intressen - trots att det ena fallerar om inte det andra fungerar; obekväm arbetstid, beordrad övertid, nattarbete som påverkar hela livssituationen; risken för olycksfallskador och avvikelser när personal är utarbetad, saknar tillräcklig erfarenhet/kompetens eller helt enkelt (kanske i en underbemannad situation) inte förmår utföra ledningens krav... marknadsekonomins baksida.
Vem vet, kanske begreppet prekariat* kommer att bli mer flitigt använt i takt med att osäkra anställningsförhållanden ökar. En trend som inte verkar gå att få stopp på. Sorgligt nog. Nedbrytande situation för den som befinner sig i denna växande samhällsgrupp, men även enormt tärande och svårt att förhålla sig till för de tillsvidareanställdas krympande skara. Hur upprätthålls samarbetet, kontinuiteten och kvalitén vid hög personalomsättning? Ekonomi för stunden, men på sikt?
*(Prekariat = sammansatt av orden prekär - utsatt, och proletariat - underklass. Samhällsgrupp som under lång tid står utanför etablerad arbetsmarknad eller har osäkra anställningsförhållanden, såsom visstids-/projektanställning, praktik, anställda av bemanningsföretag, arbetslösa. Individer utan yrkesidentitet, brist på anställningstrygghet, avsaknad av fast inkomst, sjukförsäkring, semester, betald pension. Personer som med osäkra framtidsutsikter tvingas försörja sig på en ändlös räcka tillfälliga arbeten utan större hopp om förbättring. Som timanställda alltid vara tillgängliga då de rings in - idag antagligen genom sms - ofta med kort varsel. Aldrig våga tacka nej. Boktips: Prekariatet: den nya farliga klassen av Guy Standing)
Det här är nu ingen dokumentär roman utan en angelägen fiktiv historia som lär ha fått hämta stoff ur författarens egna erfarenheter och samtal med andra anställda. Den skickliga berättarkonsten kryddas med en sällsam svart humor, det blir klarsynt, uttrycksfullt, intensivt och laddat på ett rätt unikt sätt. Det är intelligent utfört och här finns bakom orden en hel del återhållsam ilska över det moderna arbetslivets avigsidor. Då blir det till något som berör ovanligt starkt att läsa. Samtidsskildringar i skönlitterär form som denna behövs.
Hur personerna agerar i de olika situationerna (inklusive dialogen) upplevs kvickt och ofta träffsäkert skildrat. Ytterligare några tänkvärda inpass: Raya som nämner en kick-off med en tredjedel av de anställda, resten är anställda av bemanningsföretag; fackombudet John som föreslår en omplacering för Raya på arbetsplatsen då hon utsätts för Roys trakasserier, istället för att ta upp problemet med Roy; kontraktsanställda som inte får sina kontrakt förnyade efter att de gått med i facket.
Romanens sorgliga avslut gör så ont så det framkallar tårar, för mig inte så ofta det händer när jag läser böcker, men här var det verkligen oundvikligt. Vilken stark historia!
Det enda jag kanske inte tyckte var sådär jättelyckat med den här boken var nog själva omslagets framsida. Okej för att det kan vara minimalistiskt, enkelt, matt och färglöst svartvitt, men borde inte åtminstone författarnamnet få stå på framsidan? Visserligen är det innehållet som räknas, men ändå.
Som ni förstår finns så mycket tänkvärt i denna moderna samtida roman som jag slutligen, efter denna tröttsamt långa recension, innerligt mycket hoppas många kommer att läsa. Perfekt om sen viljan finns att även diskutera dess innehåll. Välj den till bokcirkeln, blogga om den, fundera, relatera, hitta en ventil och pys ut om tankar och associationer som dyker upp... bara: Läs!
Finns att köpa på:
Bokus: Danskt band
Adlibris: Danskt band
Andra bokbloggare om Raya:
Mest Lenas Godsaker
Villa Freja
C.R.M. Nilsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!