måndag 14 november 2016

"Mord i Guds namn" av Jon Krakauer

Vad gäller Mord i Guds namn - En berättelse om våldsam tro - av Jon Krakauer, kan man först och främst undra varför den här boken varit så dåligt uppmärksammad (utgiven i svensk översättning 2003)? Det är ju högst angeläget och viktigt att uppmärksamma sådant här som tydligen hänt och varav en del fortfarande försiggår, fast jag knappt vill inse det. Visst är det hela förbluffande och alldeles oerhört hemskt, men inte bör man väl ändå blunda för sekterism och fundamentalism, religiös fanatisk extremism?

Boken ger en omfattande, utförlig och genomarbetad redogörelse för mormonismen i USA, allt från och med den unga religionens instiftande av Joseph Smith år 1830 och fram till 2000-talet.
I fokus står ett bestialiskt dubbelmord begånget 1984, av två bröder tillhörande en mormonsk sekt. Bröderna påstod sig ha begått morden efter en uppenbarelse och allt enligt order från gud, offren var deras svägerska och hennes 1-åriga dotter.

Religiös fanatism står bakom krig, ofattbart hemska våldsdåd, brott mot lagen som ibland förblir ostraffade, lögner, kvinnoförtryck, arrangerade äktenskap, polygami, barn som far illa och utnyttjas... allt i guds namn. De gudomliga uppenbarelserna är många och dess profeter tycks övertyga sina religiösa anhängare om de mest sanslösa egendomligheter.
Visserligen är jag själv ingen troende människa och kanske religiositeten har betydelse för om man helst inte vill kännas vid avarterna och de psykologiska aspekterna vad gäller religionen när den blir fanatisk, när ansvaret för individens handlingar läggs på någon högre gudomlig makt? Inte alls kunnig i saken och kan därför inte ta ställning till det.

Krakauer lägger fram en avslöjande, väl underbyggd och skickligt berättad historia om mormonerna i amerikanska Västern, Kanada och Mexiko, genom att söka upp platserna och intervjua människorna, ta del av skriftlig dokumentation. Det är väldigt intressant, såklart förfärligt otäckt(!) och lärorikt, man blir lite klokare. Flera kartor i boken illustrerar mormonernas folkvandringar och jag har på kuppen definitivt lärt mig mer om Amerika både geografiskt och om landets historia.

Trots att det är mycket att ta till sig och ha i huvudet vad gäller namn, platser, historiska händelser, o.s.v, tappar man ändå inte tråden, det här var en bok jag lusläste och trots att den bitvis gjorde mig rent illamående gick boken svårligen att lägga ifrån sig. När den var utläst hade man en önskan att få veta hur det gick sen, efter 2003, hur är det idag? Försökte luska lite genom att googla och kom i varje fall fram till att Warren Jeffs (som i boken nämns som ledare - fr.o.m år 2002 - för det mormonska samfundet "Fundamentalistiska Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga") greps, arresterades och slutligen dömdes för incest samt för att ha arrangerat giftermål mellan minderåriga flickor och äldre gifta män. Flertalet av Warren Jeffs omkring 70 fruar skall ha varit minderåriga. Så förtvivlat vidrigt.

Vad jag förstår skall en filmatisering baserad på boken Mord i Guds namn ha varit påtänkt, men som det verkar blev det sen istället en dokumentärfilm, Prophet's Prey, kring mormonerna med fokus på Warren Jeffs.Hur bedrövligt hemskt det än är att läsa om verkliga ruskigheter i vår värld, hoppas jag ändå att fler försöker läsa Krakauers Mord i Guds namn. Vad är det som får människor att bli kvar i eller söka sig till fundamentalistiska religiösa församlingar, och sen som så ofta är fallet acceptera det oacceptabla då tron och religionen sätter sig över lagen och blir ond? Läs boken, bli lite klokare, jag blev det.


Andra bokbloggare om Mord i Guds namn:
Boktipset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!