torsdag 3 november 2016

"Frankenstein: eller den moderne prometeus" av Mary Shelley


Frankenstein: eller den moderne prometeus av Mary Shelley.

"Mary Shelleys legendariska roman Frankenstein, i nyöversättning av Måns Winberg och med efterord av John-Henri Holmberg. Alla har vi stött på – om inte annat i filmparodier – varianter av historien om den galne vetenskapsmannen och hans ohyggliga skapelse, en varelse konstruerad av mänskliga likdelar som väckts till liv med hjälp av elektricitet, och uttrycket "Frankensteins monster" ingår som ett begrepp i vardagsspråket – men alla har nog inte stiftat närmare bekantskap med den ursprungliga källan till dessa spektakulära idéer: Mary Shelleys högst seriösa roman från 1818."

Bävade länge att skriva ner några ord om denna klassiker, som nu äntligen blivit läst. Bävan beror på att det finns så många åsikter och tolkningar, man kan läsa in så mycket, bara man vill. Som vanlig enkel läsare känns det då futtigt att försöka sig på ett bokomdöme (jantelagen härskar! Vem är då jag som anser mig få skriva om - eller ens sätta betyg på - ett storverk som detta?). Det får därför bli något enkelt, så det ändå blir gjort.

Förlaget Bakhålls upplaga (vilken var den som lästes) hade ett efterord skrivet av John-Henri Holmberg, och detta gav en bred förklaring till både författarens turbulenta livshistoria (vilken såpa!), dennes verk och ett utvik om att Frankenstein faktiskt kan anses vara den första moderna science fiction-romanen. För vidare analys av romanen skulle man sen gärna vilja hänvisa till detta efterord. Glöm att det räcker med att ha läst eller sett någon av alla dessa efterkonstruktioner i form av ungdomsböcker eller filmer, originalet har en enormt större dimension som inte alls existerar i dessa.

Med dagens ögon är romanen ålderdomligt skriven, därför är det kanske inte det allra lättaste att läsa och ta till sig vad den har att säga, men jag lovar; det är värt det!


Andra bokbloggare om Frankenstein:
Skriva läsa leva
Mitt bokliga liv

1 kommentar:

  1. Frankensten är en av mina absoluta favoritböcker. Så fantastisk! Man skulle verkligen kunna skriva långa romaner om alla intressanta teman och budkupa i den. :) Jag gillade faktiskt språket. Det är gammeldag men väldigt vackert och flytande. Men sen är jag en udda typ som älskar 1800-tals engelska i allmänhet haha XD Men det tar ju absolut lite tid att komma in i. :)

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!