tisdag 1 september 2015

"Matnostalgi 1970 till 2010 - rätterna vi minns och de vi helst vill glömma" av Joanna Drevinger

Gör en tidsresa med Matnostalgi 1970 till 2010 - rätterna vi minns och de vi helst vill glömma av Joanna Drevinger.

Underhållande och roande läsning, kom på mig själv sitta och le åtskilliga gånger. Var barn på 70-talet och visst blir förstås då detta och därpå följande decennium som mest nostalgiskt. Igenkänningen minskar sen drastiskt efter 2000-talet (antagligen för mycket överklass-stuk - hänger inte med alls där), men det är intressant att se utvecklingen och det historiska perspektivet genom dessa årtionden från 70-talet och fram till idag.

Förutom vad och hur vi åt, vilken syn på mat och hälsa vi hade, vårt konsumtionsmönster; får man även allmänna tillbakablickar för vilken musik vi generellt lyssnade på, vilka filmer vi såg, viktiga nyhetshändelser, o.s.v.

Författare är Joanna Drevinger, 42-årig(?) mat- och krogredaktör på SvD. Bokens format är pocket eller storpocket och så här beskrivs den från Bonnier Pocket:

"Matnostalgi är en bok om oss svenskar och vårt förhållande till mat under de senaste årtiondena; vad vi ätit, hur och vilka trender och influenser vi hoppat på. Sedan det glada 70-talet har det hänt väldigt mycket och idag kan vi mycket mer om vad vi äter - och som det trendkänsliga folk vi är testar vi gärna nya influenser. Från att ha varit en ren nödvändighet är mat nu, mer än någonsin, något vi använder oss av för att visa vilka vi är.

I Matnostalgi tar vi en promenad längs minnenas allé. Vi minns 70-talets nasi goreng och pizza quattro stagioni, 80-talets quiche och kassler, tar en sväng via 90-talets jättemuffins och 00-talets långkok och surdegsbröd för att landa i ett 2010-tal där vi gärna fotar och lägger ut våra måltider på Instagram och maler eget högrev till fredagsburgaren.

Boken innehåller även en omfattande receptdel med tidstypiska recept för varje årtionde samt en hel del mer eller mindre viktiga listor."

Böcker leder ofta till andra böcker och i det här fallet blev jag nyfiken på en bok som kom ut i våras: Att hasta mot undergången - anspråk, flyktighet, förställning i debatten om konsumtion i Sverige 1730-1830 av Leif Runefelt. Forskning & Framsteg hade nyligen en intervju med författaren som var intressant, läs den här: http://fof.se/tidning/2015/7/artikel/historiskt-shoppande-och-vulgara-kopvanor#overlay=tidning/2015/7/artikel/historiskt-shoppande-och-vulgara-kopvanor. Gillade för övrigt även slutklämmen på den intervjun som kopplade till dagens läge vad gäller konsumtionskritik, att det behövs en djupare sådan idag vad gäller överkonsumtion, att många lätt klagar på andra, att man bör väga in hållbarhetsfrågorna i dagens konsumtionsdebatt. Säkert allt viktigare frågor framöver.

Men boken Matnostalgi (det ju nu skulle handla om) kan jag tänka mig t.ex vara en utmärkt presentbok av det mer lättsamma slaget, för den matintresserade och för den som gillar nostalgiska tidsresor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!