torsdag 31 oktober 2019

Läst oktober


  1. Alla älskar Bianca av Birgitta Bergin, (rec.ex. Bokfabriken)
  2. Luftburen av Susanne Boll, (rec.ex. Bokfabriken)
  3. En stjärna som faller av Elisabeth Andersson, (rec.ex. Bokfabriken)
  4. Kallt av Johanna Juneke,  (rec.ex. författaren)


Oerhört lätt att utse månadens bästa bok för oktober. Givetvis:


Kallt
av Johanna Juneke

(Novellsamling; modern/samtida skönlitteratur + spekulativ fiktion/scifi)


Nu när jag tänker tillbaka på dessa noveller (och även angav "spekulativ fiktion/scifi" som genre), gick associationen vidare till Margaret Atwoods presentation av sin roman Syndaflodens år. Hur den framtid som förut framstod som overklig, en hård verklighet vi möjligen är på väg emot, blir alltmer sannolik.

"Vad händer med vår värld? Vad kan vi göra för att reparera skadorna? Hur lång tid har vi på oss? Och, kanske viktigast av allt, vilken sorts 'vi' talar vi om? Vilken sorts människor kan anta utmaningen? En sak är säker, de måste vara engagerade. Och om vi inte tycker att planeten ska räddas, varför ska vi bry oss?"

Margaret Atwood

Novellerna i Kallt väcker helt nödvändiga frågor kring den tid vi nu befinner oss i, berör t.ex. ämnen som det inhumana sjuksystemet och effektiviseringen inom äldreomsorgen, de papperslösas situation, en framväxande artificiell intelligens och cyberkrigföring. Betänk gärna Milgrams lydnadsexperiment - något alla med grundläggande kunskaper i psykologi vet vad det är. Hur vill vi att det skall vara och hur vill vi att det skall bli? Vill vi ens se vad som håller på att ske? Önskar vi göra något åt det, och i sådana fall; hur har vi möjlighet att påverka utvecklingen mot en mer dräglig framtid?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!