söndag 24 juni 2018

"Ödemarkens barn" av A. R. Yngve

Ödemarkens barn av A. R. Yngve. Wela Förlag. Läste boken som recensionsexemplar (häftad/storpocket). ISBN: 9789187711626

"David Archibald blir uppväckt ur en frusen sömn. Han befinner sig 900 år in i framtiden, i en värld ärrad av katastrofer och krig. Civilisationen har dragit sig tillbaka till befästa stadsstater, där feodalherrarna och deras riddare härskar. David finner sitt öde: att rubba denna medeltida framtid i sina grundvalar och starta en ny renässans. Han blir den osannolike hjälten kallad DARC.
Darc Ages startade som en tecknad roman men utvecklades sedan till en roman i tre delar. Den är tidigare utgiven på engelska på Amazon. ”It has suspense and action and romance. It has a great ending and I wouldn’t mind seeing other books by this author...” David Andrew Ellison, USA (Amazon.com reader review, 2001).
A.R. Yngve är författare och tecknare, född i Göteborg men sedan flera år bosatt i Norge. Hans science fiction-noveller har publicerats i flera amerikanska, svenska och kinesiska tidskrifter. Han har även skrivit radiodramatik med fantasyserien Magiens Arv som sändes i norsk radio 2009. På Wela Förlag är han tidigare utgiven bl.a. med trilogin om planeten Terra Hexa."

(Textcitat ovan hämtat från Wela Förlag pressrelease)

För drygt två år sedan läste jag som ett recensionsexemplar den första delen Uppvaknandet i den här SF-bokserien, en trilogi som under senare tid visade sig ha byggts på med ännu en fjärde bok. Dessutom kanske vi därefter kan vänta fler böcker som utspelar sig i samma värld, vem vet? Har en föraning om att det här kan bli en riktig långkörare om fler uppmärksammar serien för vad den är värd, för så här långt kan jag intyga att den borde upptäckas av fler, verkligen.
I första hand riktar sig serien till unga vuxna som målgrupp, men har ni nu passerat det stadiet (t.o.m. med god marginal) så tveka ändå inte att läsa! Ta det som svepskäl att ni kan tipsa tonåringarna om denna bokserie sen.

I dessa välskrivna, otroligt fantasifulla och knasigt roliga berättelser träder det fram en sorts återskapad egendomlig medeltid i en långt framskriden fjärran framtid där utvecklingen både gått framåt och backat. Här finns massor av fartig action och spännande äventyr, fängslande drama och ljuv romantik. Inte minst gillade jag all härlig humor (ibland lite steampunkig sådär) och i den här andra delen förstås de biokemiska inslagen(!). Alla dessa fragment från en svunnen tid som tolkats och omstöpts på alla möjliga tokiga sätt blir rena nöjet att ta del av även i denna seriens andra del, såväl som den första. Men absolut är det här en bokserie man bör läsa från början för att rätt få hela bakgrundsbilden klar för sig.

Till att börja med, när första boken i serien lästes, var jag väl inte helt van vid illustrationer (författaren själv står bakom böckernas välgjorda illustrationer och omslag), men efter att nyligen ha läst om första delen (som en förberedelse inför denna uppföljare) kunde jag uppskatta dessa på ett annat sätt. Det blir till något alldeles eget och annorlunda som skapats. Berättelsen kommer till liv på ett speciellt sätt, text och bild flyter ihop bra, blir tillsammans en välfungerande helhet.

Alla färgstarka spännande karaktärerna blir väl befästa och kommer till liv, alla möjliga sorters liv; hjältar, hjältinnor, föraktade utstötta "spetälska" med otäcka mutationer, ondskefulla skurkar, tjänande robotar... I Ödemarkens barn möter man de pestsmittades tillvaro i deras utanförskap och får deras tragiska historia mer utförligt berättad. Beskrivningarna för dessa vanskapta människor var väl dock lite väl överdrivet groteskt, men det kanske passar en ungdomlig läsekrets. Darc är Darc, en huvudkaraktär som håller stilen; smart, djärv och vass, men samtidigt empatisk. I andra delen finner han en hjärtans kär i Shara, som får en betydande roll i handlingen. Även Dohan och Meijji är såklart två mysiga karaktärer som dyker upp igen, plus en rad andra både gamla och nya bekantskaper. Såklart vill man veta hur det kommer att gå för dem, här finns ju t.ex. Eye-Legs livshistoria som man ju bara måste följa upp i seriens nästa tredje del.
De mångskiftande miljöerna i detta påhittiga världsbygge blir också inlevelsefullt levandegjorda på ett utmärkt sätt. Uppfattar det hela som grundligt genomarbetat, visuellt och skickligt skrivet.

Sammantaget var Ödemarkens barn en lättsamt trevlig underhållning levererad med en brilliant berättarteknik som förhöjde läsglädjen och gav ett läsflyt utöver det vanliga. Känns som en sådan där äventyrlig historia som man blev totalt uppslukad och försvann in i när man var yngre, samma känsla som då kom liksom tillbaka på något konstigt sätt...
Så slutligen är det väl då bara att hoppas att fler kommer att upptäcka denna klart roande bokserie, rekommenderar er verkligen att göra denna tidsresa till Darc Ages egendomliga värld fylld av spänning och äventyr! Lyckligt nog hade jag själv möjligheten att direkt kunna plocka upp tredje boken i serien; Slaget om framtiden, för det här är en serie man inte släpper i första taget.


Finns att köpa på:
Bokus
Adlibris

Andra bokbloggare om Ödemarkens barn:
Mest Lenas Godsaker
Tickmicks bokblogg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!