lördag 26 augusti 2023

Informationsflödets nyckfulla föränderlighet


"Om man läste en artikel med rubriken »Tidiga morgonvanor ger god hälsa« dröjde det inte många dagar förrän man fick syn på en braskande rubrik som sa: »Barn som sover längre om morgonen växer bättre«."


De motsägelsefulla artiklarna kan ha en förmåga att dyka upp samtidigt, samma dag. Det kan ju gälla precis vad som helst. Boken, med meningen jag tar fasta på denna lördag, är Sändebudet av Yoko Tawada.

Svart eller vitt, tro vad du vill, skapa din egen verklighet. När ingenting är sant är allting möjligt. T.ex. när brister i ett samhälle ska gömmas undan till varje pris används vilseledning. Det som hänt har aldrig hänt - därför finns inte längre de ännu existerande konsekvenserna av det. När så mycket underbyggs på det sättet, vem tror till sist på det som verkligen förs ut som säkerställda sanningar? Kanske beror en del på pandemins effekter, kanske är det kremlologin som läckt ut och färgat hela världen, kanske Trumpism, kanske wokeism, cancelkuturen, deplattformering, en ängslig politisk korrekthet, en väl dold och sakta naggande påverkansoperation, kanske väldigt mycket sammantaget. Ja, vem vet? Konspirationsteoriernas gyllene tidsålder?

Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


3 kommentarer:

  1. Den meningen är ju faktiskt helt med sanningen överensstämmande! Min mening handlar faktiskt just om sanning i dag.

    SvaraRadera
  2. Ack ja. Ibland har ägg varit jättenyttigt, andra gånger förödande för hälsan. Och vilket matfett var det nu igen man kunde äta. Skulle det vara fleromättat (vad nu det är) eller är det bäst med smör nu för tiden?

    SvaraRadera
  3. så är det ju! och pappersmuggarna och plastmuggarna är gitiga

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!