onsdag 30 augusti 2023

"Ishjärta", Lars Wilderäng

Ishjärta, Lars Wilderäng. Förlag: Norstedts. Antal sidor: 470. Utgivningsdatum: 2023-07-19. Serie: Hjärta-serien, del 3.


 

"I ett ensamt och kallt Stockholm tar den svenska agenten Hanna Hjerta ett livsavgörande kliv. Sveriges källa i de innersta kretsarna i Kreml vill hoppa av och försvinna spårlöst innan storkrig bryter ut i Europa, vilket innebär en uppgift för Särskilda Omständigheter vid den svenska militära underrättelsetjänsten. Men med ett iskallt hjärta ruvande på hämnd finns också andra planer.

Ishjärta är en rafflande, internationell spionthriller som tar läsaren från Sverige via Indonesien, Alpernas lyxskidorter, Berlins nattklubbar, Moskva och till långt norr om Polcirkeln, samtidigt som en pandemi sprids runt jorden. Det är den tredje boken i Lars Wilderängs bästsäljande thrillerserie om Hanna Hjerta och Särskilda Omständigheter."



Äventyrlig uppföljare till Kungshjärta i bokserien som inledde med Drönarhjärta. Ishjärta blir författarens 12:e roman. En hel del it-relaterat som jag inte helt begriper, men utan att det för den skull stör helhetsupplevelsen som klart kan sammanfattas fängslande. Man blir uppslukad av det verklighetsnära scenariot, som utspelar sig strax innan och under pandemin, samt innan Rysslands invasion i Ukraina. Läsningen flyter på som ett rinnande vatten, och precis så ska ju en utmärkt spionthriller vara. Ruschigt händelseförlopp i flera länder, i huvudrollen en hjältinna som är hård mot de hårda och tycks ha nerver av stål, men med ett rymligt hjärta. Full fart framåt. Det mesta rör sig på hög nivå bland förmögna, hade kanske önskat någon slags mer synlighet av lägre samhällsskikt också.

Läs även: Veckans meningEn smakebit på søndag

Vad jag tyckt tidigare om den här bokserien gäller även den här gången, så hänvisar till tidigare blogginlägg. Intressanta spekulationer om Ryssland och Putin hursomhelst. Det finns ju uppenbarligen så oerhört många märkliga omständigheter som diskuterats i verkligheten, bara för att nämna något t.ex. detta med dubbelgångarteorier. Bara teorier, men teorier som passar fint i en thriller såklart. I verkligheten finns det nu tydligen en ny rysk teori om att gangstern Prigozjin lever och planerar hämnd (Ryska teorin: Prigozjin lever – planerar sin hämnd (expressen.se)). Tsaren, 'The ultimate apostle of payback', kanske har fått sig en rival i sin medbrottsling? "Revenge is a dish best served cold." heter det tydligen, så det kanske i sådana fall dröjer, som det mesta tycks göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!