torsdag 30 juli 2020

"I avgrunden" av HG Wells

I avgrunden av HG Wells. Översättare: Erik Carlquist. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).

"H. G. Wells noveller är fulländade och mångbottnade verk, som på ett fascinerande sätt kompletterar hans romaner. Här tar han ut svängarna och lyfter ny mark i den genre som så småningom kom att kallas science fiction. Wells förmåga att inte bara skildra den teknologiska utvecklingen, utan även de effekter som den får på människorna, sätter honom i en klass för sig själv inom den tidiga sf-litteraturen."

Jag kan uppleva mig bli lite lurad när det gäller den här novellsamlingen. Faktiskt. Man kan lätt förledas tro att det bara handlar om science fiction-noveller, men riktigt så är det inte, mycket faller utanför (i vissa fall är det inte ens fantastik ö.h.t.). Novellerna är väl för den skull inte sämre för det. Men ändå. Det påverkar mitt slutomdöme.

Boken hade enligt mig gärna fått vara mindre omfattande, för det är ganska omständligt och mångordigt skrivet, och då med hänsyn taget till att det är äldre texter.

Förordet av John-Henri Holmberg var dock helt utmärkt, åskådliggör klart och tydligt science fiction-genrens tillblivelse, där både Jules Verne och H.G.Wells författarskap finns samtida, var och en på sitt vis. För att vara rättvis framgår det helt ärligt av förordet att samtliga noveller inte är science fiction, men det borde även vara mer tydligt i själva beskrivningen/baksidestexten. Det är i varje fall min åsikt.

De 30 noveller som ryms i denna samling:

  1. I avgrunden
  2. Aepyornisön
  3. Den stulna bakterien
  4. Den sällsamma orkidén
  5. I Avu-observatoriet
  6. Diamantmakaren
  7. Generatorernas herre
  8. Inbrottet i Hammerpond Park
  9. Malen
  10. Gottfried Plattners historia
  11. Historien om herr Elvesham
  12. Äpplet
  13. Under kniven
  14. Det röda rummet
  15. Konen
  16. Det förlorade arvet
  17. Under mikroskopet
  18. Kristallägget
  19. Stjärnan
  20. Mirakelmannen
  21. Den magiska butiken
  22. Det oerfarna spöket
  23. Den nya acceleratorn
  24. Dörren i muren
  25. Den fina kostymen
  26. Walcote
  27. Waydes essens
  28. Rajans skatt
  29. Kärlekens pärla
  30. En gentleman på hjul

Mina klara favoriter blev Det röda rummet (en slags stämningsfull spökhistoria), samt Stjärnan. Dessutom ett helt underbart avslut på sistnämnda - det mesta av elände och umbäranden ter sig för det mesta och de flesta lindrigt sett på avstånd. Det är bara genom att komma nära vi förstår hur illa det är.

Vilka blir dina favoriter?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!