torsdag 30 juli 2020

"Offerträdet" av Per Faxneld

Offerträdet av Per Faxneld. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).


"Folkgotik deluxe i Per Faxnelds skönlitterära debut!

Offerträdet innehåller fyrtiofyra förtätade små skräckberättelser, som tar utgångspunkt i norrländsk allmogemiljö och folktro. Bland förfallna gårdar och i djupa granskogar möter vi blodstämmare, hämndlystna häxor och mordiska bondbarn.

Boken är illustrerad med stämningsfulla bilder av Mimmi Strinnholm."

Enligt bokens efterord, skrivet av författaren, menas avsikten ha varit att skriva "förtätade små skräckhistorier som gör gotik av svensk folktro och allmogemiljö", en avsikt som uppfyllts strålande skickligt. Så jätteruskiga är nu inte dessa små miniatyrberättelser, men de flesta spännande, lite mystiska och läsvärda. Vissa tyckte jag naturligtvis mindre bra om, en del betydligt bättre, men det är ju så det brukar vara med samlingar av den här sorten.

Några mer eller mindre kända röster om Offerträdet:

"I Per Faxnelds miniatyrnoveller om udda norrländska människoöden förenas det fantastiska med etnografisk exakthet. De är berättelser som får en att rysa och förtrollas. Bör läsas på en plats där man har ett stadigt underlag under fötterna, så att man inte sjunker ner och uppslukas av marken."

Bengt af Klintberg, legendarisk folklorist och poet.

"Faxneld använder sägnens form så skickligt att man lätt kan föreställa sig hur berättelserna viskades fram vid en eldstad i Jämtland 1823. Samtidigt finns en personlig ton och en modern twist; ett stråk mörk humor och subtila referenser till skräckgenren. Mimmi Strinnholms illustrationer är ypperliga. Rekommenderas varmt!"

Sara Bergmark Elfgren, författare till Cirkeln, Vei, Norra Latin, m.m.

"Gruvliga berättelser utan åthävor riktigt bra"

Jonas Thente, DN

"Ett stort nöje att läsa, inspirerande och intressant. Boken balanserar mellan en gammaldags lägereldsstämning och något långt mer fördärvstörstande. Jag slukade hela omedelbart och det kommer att bli fler vändor med den."

Erik Danielsson, Watain

Och ja, jag kan hålla med ovanstående om t.ex. Mimmi Strinnholms utmärkta illustrationer, så otroligt passande tillsammans med historierna. Och "lägereldsstämningen", den infann sig. Och visst slukade även jag miniatyrberättelserna i Offerträdet, på nolltid. En laddning smått, gott och blandat samlat i en liten lätthanterlig snygg volym.

Så gör gärna en resa tillbaka i tiden till norrländsk allmogemiljö, svensk gammal folktro, isolerade bysamhällen, hedniska riter, mörka ockulta hemligheter; allt serverat med en stor portion nattsvart suggestiv fantasi.

De fyrtiofyra berättelsernas frestande titlar:

  1. Fången i härbret
  2. De små husen
  3. Gröt åt kråkorna
  4. Jag heter inte farfar
  5. Sniglar och snäckor
  6. Natten i själastugan
  7. De tre invaliderna
  8. Torvtaket
  9. Anden att behaga
  10. Längs stränderna
  11. Åskgubben
  12. Badhuset
  13. Spelmännens söner
  14. Förintaren
  15. Gravhögarna
  16. Näckrostjärnen
  17. Silverlänken
  18. Ett fat med mjölk
  19. Häxbergets skugga
  20. Månskäror
  21. Rågaposteln
  22. Den lilla gudinnan
  23. Midnattsdopet
  24. De koppärriga
  25. Den yttersta dagen
  26. Genom ringen
  27. Offerträdet
  28. En är given
  29. Den svarta tuppen
  30. Grodorna
  31. Den klokes flaskor
  32. Ugglan på väggen
  33. Så att blodet flyter
  34. Puken
  35. Fallandesoten
  36. Sockerkringlor
  37. Boteträdet
  38. Fördärvliga medikamenter
  39. Luffartecken
  40. Ett vedervärdigt skratt
  41. Av Kains stam
  42. Brödsull
  43. Huvudet i gropen
  44. Ovanligt och märkligt

Författaren avslutar sitt efterord med följande kloka anvisningar:

"Berättelserna passar bra att läsa högt, gärna vid en brasa eller i skenet av levande ljus. Allra helst i ett gammalt trähus någonstans i Norrland. Tag efter högläsningen en promenad genom en mörk granskog eller över en månbelyst äng. Andas in nattluften och låt dig uppfyllas av allt det som man fordom tänkte sig fanns i skuggorna. Och som väl egentligen aldrig helt lämnat oss."

Enligt mig en i stora drag lyckad skönlitterär debut, som känns riktigt lovande! Hoppas det inte bara är en engångsföreteelse, ska iaf hålla ögonen öppna för vad som eventuellt kan komma framöver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!