lördag 30 mars 2019

"Rex Omega" av A. R. Yngve

Rex Omega av A. R. Yngve. TiraTiger Förlag. Utgivningsår: 2019. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar. ISBN: 9789178190300



"DET VAR EN GÅNG I DET 21:A ÅRHUNDRADET...

I ett framtida Sverige omkommer kronprinsen och hans hustru i ett attentat. När den gamla drottningen avlider, förväntas deras son Jean Filip överta tronen som landets nye kung.

Men den unge Jean Filip har tappat tron på det gamla systemet och vill hellre leva sitt eget liv.

Så dras han in i ett våldsamt storpolitiskt spel om Sveriges framtid... och i denna kris får hans roll som kung en ny mening. Jean Filip blir en hjälte som räddar sitt land..."



Rex Omega är en underhållande politisk thriller. Lättläst historia med tänkvärd skärpa kring demokrati och monarki. Det spelar verkligen ingen som helst roll om läsaren är rojalist eller republikan, boken kan passa båda sorterna och allt däremellan. Här finns historia, aktualitet, utmanande framtidsvision och satir, allt finurligt konstruerat med en stor dos munter fantasi.

Maktlystna politikers aktioner och monologer får vi ju ta del av dagligdags, de lurar väl knappast så många längre med sitt intrigerande falskspel för att behålla makten och det förverkade anseendet? I Rex Omega tar EUs president Marc LaPatrie detta till en ännu högre nivå med hjälp av utstuderat illistiga fake news och iscensatta händelser/attentat.


 "Annons i den tolvspråkiga webbkanalen Euro-Sun: 
  Marc La Patrie, EUs nye president säger: 
  "Monarkin är på väg att dö och försvinna in i
  historiens dimmor. En ny tid, en ny enhet väntar.
  Kungen är död. Länge leve Europa!" 
  Denna annons sponsras av EPRU, Europapartiet Förnyad Enhet."

Rex Omega, sid. 5


Marc LaPatrie är skurken i det här framtidsdramat. Vad händer när fel person kommer till makten? Hjälterollen har tilldelats kungen själv, den ofrivillige monarken, som axlar sin roll då landet och den kvarvarande familjen plötsligt befinner sig hotad av EU-diktatorns herravälde.

Bakgrund: Drivhuseffekten har lett till att Nederländerna översvämmats, fullständigt, och hela landets befolkning tvingas evakuera, lämna allt. En flyktingkris uppstår och av EU-länderna tilldelas Sverige en stor flyktingkvot att tas emot under kort tid. Marc LaPatrie har efter Nederländernas kris lyckats få extra befogenhet till att bevara stabiliteten inom EU, givits friheten att styra EU:s trupper och de mängder av flyktingar som måste ha någonstans att ta vägen, då deras land så totalt hamnat under vatten. I Sverige har tidigare en olycka inträffat som gör att kronprins Jean Filip står inför att (högst ofrivilligt) bli statschef tidigare än befarat, och han tvingas därmed lämna goodwilluppdraget på månbasen.

Med den utgångspunkten rullar historien vidare i ett högt tempo som gör boken till en riktig page-turner. Till detta hör även färgstarka karaktärer, olika sorters relationer, samt kreativt utformade framtida miljöer och teknik/fordon.

Handlingen snuddar vid en del av det vi har att hantera i nutid och vad som eventuellt ligger framför oss. Förändringar och rädslor som skall bemötas.
Historiska skeenden plockas upp och ges en ny framtida utformning, sådant som leder till bläddrande i historieböcker. Kan på så sätt även vara lite allmänbildande. Tänker t.ex. på detta med stormflodskatastrofen i Nordsjön 1953 som man hört berättas om av tidigare generationer. Nederländerna drabbades då som allra hårdast och olika stödåtgärder arrangerades för landet efter denna hemska katastrof.

För att se framåt och att även förstå det som händer nu, är det klokt att se vad som har varit.

Lättlästa thrillern Rex Omega är rolig, fantasifullt underhållande och laddad med action. Rekommenderas!





Andra bokbloggare om Rex Omega:
Mest Lenas Godsaker


1 kommentar:

  1. Intressant! :-) EU-trupper och EU diktator känns väldigt osannolikt när man ser hur löst EU fungerar idag, men vem vet? 1988 trodde ju ingen att muren skulle falla eller att Sovjetunionen skulle upplösas, men det skedde. Att låta fantasin få fria tyglar kan vara så befriande. :-) >> Fram t.o.m. den 31:a mars kan du vinna boken "The Hidden Life of Trees" i min blogg genom att formulera en mening eller två, max 30 ord, varför du vill läsa den boken! http://giraffen197.webblogg.se/2019/march/tavling-vinn-en-bok-competition-win-a-book.html Välkommen! :-)

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!