måndag 25 februari 2019

"Statsrådets klipp" av Bo Balderson

Statsrådets klipp av Bo Balderson. Albert Bonniers Förlag. Läste boken som bibliotekslån (inbunden).


Överingenjör Johan Lindström samlar sina närmaste för en fest på sitt gods. På morgonen efteråt påträffas han död. Eftersom hemvärnet under natten haft en övning som kringgärdat godset, måste mördaren vara någon av gästerna som övernattat.
Statsrådet, avlägset släkt med den mördade, tar sig an utredningsarbetet tillsammans med sin ytterst ovillige svåger Vilhelm Persson. Adjunkt Persson har den här gången hamnat i en nära relation med en av de misstänkta.

Det ryktas om en medeltida skatt som skall finnas nedgrävd någonstans vid godset, men är det verkligen denna skatt som är det verkliga mordmotivet?


Persongalleri:

Johan Lindström, överingenjör

Ragnar Rudmo, systerson och skräckfilmsregissör
Per Ek, systerson och ägare till sex salladsbarer
Claes Collander, systerson och tidningskåsör
Christina Collander, heminredare och gift med Claes
Tora Hiroshige, brorsdotter och innehavare av hundgård
Martin Malm, systerson och verkställande direktör för ett tvättmedelsbolag

Fru Pettersson, städhjälp och kokerska (paradrätt: kokt fisk med vit sås)
Vilhelm Persson, adjunkt och statsrådets svåger, historiens berättare
Statsrådet


Denna komiska deckare är del 10 i Statsrådet-serien och utgavs 1986. Föregående del i serien är Statsrådet och den utsträckta handen och efterföljande titel är Statsrådet klarar krisen (sista delen i serien).


Böckerna och vilka årtal de blev utgivna första gången (stryker vartefter över sådana som är lästa eller omlästa på nytt):

 1. Statsrådet och döden -68
 2. Harpsundsmordet -69
 3. Statsrådets fall -71
 4. Statsrådets verk -73
 5. Mord, herr talman -75
 6. Statsrådet sitter kvar -78
 7. Statsrådet i tiden -80
 8. Partiledaren avgår med döden -82
 9. Statsrådet och den utsträckta handen -83
 10. Statsrådets klipp -86
 11. Statsrådet klarar krisen -90


Vissa av böckerna har givits ut i nya upplagor, andra inte. Statsrådets klipp tycks bara utgivits -86, men blev trots detta något av det roligaste jag läst på länge, och just den här delen i serien hade jag inte tidigare läst (roades av ett antal Bo Balderson-böcker som yngre).

Oerhört lättläst, humoristiskt rakt igenom, underbar politisk satir (till viss del tidlös med viss modifiering), instick av kortare avsnitt där den (såklart icke namngivne) mördaren berättar, ett begränsat antal mordmisstänkta, roligt beskrivna karaktärer och till dessa anpassade dialoger... allt detta och lite till gjorde sammantaget att jag helt självklart gav boken toppbetyg. Genomgående mysig och underhållande pusseldeckare. Sen vad man uppfattar som komiskt är såklart väldigt individuellt, var och en hittar sina egna favoriter, detta blev en av mina. Skrattade gott, många gånger.

Ska bli spännande att läsa den sista och avslutande Statsrådet klarar krisen, inte minst för att få veta hur det kommer att gå för Vilhelm Persson, något lär ändra den gamle adjunktens liv väsentligt framöver. Statsrådets svåger överraskade verkligen på många sätt och vis i Statsrådets klipp!


Andra bokbloggare om Statsrådets klipp:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!