söndag 2 december 2018

En smakebit på søndag: Allt är en konspiration

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbitar (ja, två) ur Allt är en konspiration: En resa genom underlandet av Kent Werne. Om "World Wide Wake Up Tour" och David Icke, sidan 147:

  "Fler än 2 000 åskådare är på plats här. Sedan tiotusentals jorden runt: Australien, USA, Kanada, Tyskland, Estland, Rumänien, Nederländerna, Sverige.
   Man kan inte annat än undra vad som får så många att betala 500 spänn för en tolv timmar lång PowerPoint-presentation?
   Är de här för underhållningens skull? Vill de krydda den jämngrå vardagen med en gnutta spänning och dramatik, en stunds verklighetsflykt? Eller är det något mer – en längtan efter ett sammanhang, något att tro på, en meningsfull berättelse? Ja, det menar i alla fall statsvetaren Michael Barkun: »Människor söker efter berättelser som hjälper dem förstå världen runt omkring dem, och när vissa berättelser framstår som föga övertygande dras de till alternativa.« Och just konspirationsteorier utövar en särskilt stark dragningskraft på många eftersom de omvandlar komplicerade händelser till legender om gott och ont, menar han.
   Det låter rimligt. Samtidigt kan man undra om David Icke verkligen förenklar komplicerade skeenden – om det inte är tvärtom, att enkla händelser fogas in i en komplicerad historia med fler lager än den mest invecklade spionroman."

Om konspirationsteorier formade i krissituationer (brittiska psykologen Karen Douglas), sidan 79:

  "Människor har ett behov av att förstå vad som skett, suktar efter förklaringar, vilket leder till en »förstärkt kognitiv aktivitet«. De blickar ut över kaoset och tumultet och ger sig i kast med att försöka ordna allt, hitta passande orsaker, koppla ihop det ena med det andra, identifiera de skyldiga, peka ut syndabockar, allt i en vanligtvis omedveten strävan efter att dämpa oron och rädslan.
   Samtidigt tar man inte till vilka förklaringar som helst. Det ligger ändå närmast till hands att snappa upp redan etablerade berättelser. Och varför inte konspirationsteorier, som erbjuder en väg ut ur osäkerheten genom att ge rädslan en tydlig orsak och adress."

Konspirationsteorier och -teoretiker kan man förstås skämta om, men egentligen kan det ju bli riktigt ordentligt skrämmande, fanatiskt och extremistiskt.

Just fått en historisk tillbakablick som gav värdefulla insikter. Konspirationsteorier kring mordet på Kennedy, 11 september-attackerna, Rothschild, Bilderberggruppen, CIA, frimurarna, Illuminati, klimatförändringarna, mind control, chemtrails, "rymdödlorna" (jösses!), o.s.v.. Konspirationstänkandes värld är stor, större än man tror, har använts som motiv för folkmord, Förintelsen.

Konspirationsteorier lär i nutid poppa upp och spridas med rekordfart, internet har ju helt klart varit en del i det (och Donald Trump), tror det kommer mer om det framöver i boken (som f.ö. hade utgivningsdatum i augusti i år). Om inte denna översätts och släpps i fler länder än Sverige vet inte jag vad som är fel, en konspiration kanske?

Hursomhelst, allvarligt talat, en oerhört viktig bok för internetåldern, så dags att läsa vidare alltså!

Tittar in hos er andra lite senare under dagen.

"Ingenting är som det verkar, allt hänger ihop och det finns en undangömd sanning att avslöja. Åtminstone enligt konspirationsteoretikerna."

Mer bokinfo finns att inhämta på förlaget Ordfront här.


Och andras smakbitar finns idag länkar till här


22 kommentarer:

 1. tack för intressant smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Väldigt intressant bok.

   Radera
 2. Konspirationsteorier är intressant och det hemska är väl att det faktiskt kan ligga något i många av dem. Jag menar, bara för att man är paranoid så betyder inte det att man inte är förföljd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkliga konspirationer har ju förekommit också förstås, men denna bok fokuserar på den andra sorten.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Konspirationsteorier är lätt att avfärda men växer de till en sanning för många har man ett demokratiproblem

  SvaraRadera
 4. Tycker det kan vara intressant med konspirationsteorier, om inte annat kan det vara underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen underhållande, tänk bara X-Files! :)

   Radera
 5. Alltså man blir ju snurrig i skallen av alla konspirationsteorier o det är skrämmande när man inser hur naiv man kanske själv är som tror gott om allt och alla....Men om jag skulle läsa den skulle jag bli rädd för att leva, usch, vilken tanke. Tack för engagerande smakbit, trevlig första advent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får bakomliggande förklaringar till mycket, det tycker jag är rätt givande.

   Radera
 6. Tack för intressant smakbit, otäckt med konspirationsteorier som kan rulla på, spridas osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konspirationsteorier kan dessutom ha sin grogrund i psykoser som blir till masspsykoser via internet. Sannerligen otäckt.

   Radera
 7. Tack för en intressant smakbit. Kan nog vara något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa läs. Kent Werne tycker jag skriver riktigt bra och kunnigt, går på djupet med de ämnen som tas upp. Noggrann research.

   Radera
 8. Jeg må innrømme at jeg ikke tror noe særlig på konspirasjonsteorier. Men jeg vet det er mange som er uenige med meg. Jeg tror kanskje ikke på de kompliserte historiene, men jeg vet at virkeligheten kan være komplisert.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, verkligheten är sannerligen komplicerad. Bra då att det finns fiktion att ta till mellan varven. ;)

   Radera
 9. Just en sån bok jag borde läsa!

  SvaraRadera
 10. det är enkelt att vifta bort saker och ting som konspirationsteorier särskilt om någon är något på spåren. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rymdödlorna (Elizabeth II lär vara en av dem, enligt David Icke) viftar jag bort, utan tvekan. :D

   Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!