söndag 2 oktober 2016

"Mannen mellan väggarna" av Emma Ångström

Mannen mellan väggarna av Emma Ångström:

"Kort efter att en barnfamilj flyttar in i ett hyreshus på Tegnérgatan sker ett mord i samma byggnad. Det är ett av de märkligaste morden i Stockholms historia. En kvinna försvinner från sitt hem och hittas två veckor senare av sin man i hallen i deras gemensamma bostad.
Alla är förbryllade. Var har kroppen varit gömd? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten?
Samtidigt sker allt underligare saker. En hund hittas död på gatan, mat försvinner ur kylskåpen och en outhärdlig stank sprids i huset. Och när den lilla flickan i den nyinflyttade familjen leker Anden i glaset knackar det plötsligt i väggarna."


Kan ha svårt att placera den här "rysaren" (som det uppges vara), ibland uppfattas den som ungdomsroman ibland inte, ibland tror man på spökhistoria ibland inte, övernaturligt?, skräck/rysare?, psykologisk thriller för ungdomar?, nej inte riktigt det heller, men vad är det? Skulle nog svara rätt och slätt; spänningsroman för unga vuxna... tror jag.

Spännande och lättläst är det dock, en riktig sträckläsarbok kan den nog ses som. Spänningen ligger i att man hänger kvar och läser vidare för att få kläm på hur allt hänger ihop egentligen, få förklaringar till det där bakom väggarna t.ex., och mycket annat också. Den mystiska mannen bakom väggarna får man bit för bit förklaring till, men en hel del annat hänger i luften både oförklarat och outrett när boken är utläst, vilket känns lite ofullständigt. Hur var det egentligen med Alvas mormor, de eventuella spökerierna, mormoderns tavlor, de paranormala förmågorna, Alvas far?... Kanske meningen att man skall dra sina egna slutsatser, upp till var och en att tolka och fylla i? Möjligen.
Tycka vad man vill sen om Alvas iskalla attityd inför andra människors känslor (förutom mannen mellan väggarna!) och våldsamma händelser, men hennes utanförskap och utsatthet känns trovärdigt framställd.

Upplevde romanen inte direkt vara så där ryslig som beskrivits, snarare ruskig på ett rått och grymt sätt, saknade de övernaturliga inslag jag förväntade mig i början av läsningen. Det bestialiska slutet tyckte jag inte alls om, och det förutom alla outredda detaljer... kanske kommer det en fortsättning?


Andra bokbloggare om Mannen mellan väggarna:
Bokpool
Maddes Bokblogg
Johannas deckarhörna
Läsa & Lyssna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!