lördag 20 augusti 2016

"Osynlig Makt" av John Fredrik Hansson


Osynlig Makt av John Fredrik Hansson. Kort beskrivning för handlingen är hämtad från bokus:

"DE VERKAR MITT BLAND OSS, DOLDA BAKOM SKICKLIGT KONSTRUERADE DIMRIDÅER...  
Marcus Eriksson - f.d. elitsoldat i Afghanistan och kriminalpolis i Malmö - lider av posttraumatiska stressyndrom. Hans liv har hittills varit ett rent helvete. När det äntligen ljusnar får han ett makabert hotbrev, som leder till att hans vänner och tidigare poliskollegor, Peter och Sara, startar en privat utredning. Medan de gräver i Marcus förflutna upptäcker de att allt inte är vad det först ser ut att vara. Snart framträder en bild av en maktkonstellation med en agenda och historik som är långt mer skrämmande än vad de kunnat ana. De inser att de inte kan lita på någon, att fienden finns mitt bland dem."

Rafflande spänning och extrem bladvändare är några beskrivande ord som först och främst kommer till mig då jag skall försöka sammanfatta läsupplevelsen av den här boken. Skulle verkligen bli mycket förvånad om inte det här blir en given succé bland alla som suktar efter fartfyllda spänningsromaner späckade med action. De hela 640 sidorna var utlästa på en vecka och den lässvacka som för mig i stort sett hållit i sig sedan april blev därmed till slut botad.

"Blodsbandskrönikan" kallas nu den här planerade trilogin som inleds med Osynlig Makt, med det kan man förstå att det finns historiska kopplingar till handlingen, en handling som sen även sträcker sig förbi vår nutid och in i en nära framtid. Här vävs verkliga historiska personer och verkliga samtida händelser (t.ex. Estoniakatastrofen) in i en fiktiv historia på ett fantasieggande men ändå ganska trovärdigt sätt. Mycket kretsar kring att allt (och alla) inte är vad det tillsynes först verkar vara, här finns en tankelek kring en världsomspännande konspiration, en dold makt som styr händelseutvecklingen, förlorade och återfunna hemligheter från det förflutna, mystiska förvecklingar och upptäckter.

Äntligen fann jag här en roman som kan leva upp till att kunna påminna om Umberto Ecos (i mitt tycke) fantastiska böcker. Fiktiva konspirationsteorier, tanken om mäktiga hemliga sällskap som verkar (och har verkat genom sekler) i det fördolda, är sannerligen underhållande, tankeväckande, skrämmande... när verklighet och fantasi blir sammanvävt på ett snillrikt balanserande sätt ställer man sig självklart frågan: Tänk om det till viss del vore sant? Tanken svindlar. Kan naturligtvis även associera lite till Dan Browns böcker, om man nu skall fortsätta drista sig till att jämföra med annat bland spänningsromaner som gjort liknande intryck.

Okej, förutom ovanstående, som för just mig är så lockande, skall givetvis något nämnas även kring karaktärerna, relationerna och miljöbeskrivningarna.

Också när det kommer till karaktärerna gäller att allt verkligen inte är vad det först kan tyckas vara, i väldigt hög utsträckning. Genom läsningens gång vacklar man ständigt kring vad som döljer sig under ytan, om de verkligen är vad de utger sig vara. I verkligheten såväl som i fiktionen kan ju det vi visar utåt dölja väldigt mycket, i Osynlig Makt drivs just detta till max på ett väldigt effektivt sätt som utan tvekan bidrar till att öka spänningen. Peter var en karaktär jag fattade extra tycke för med en gång, men men... vem vet, kanske det är något skumt med honom också, lär väl visa sig i kommande uppföljare. Bästa "biroll" stod bonden Erik med maka för, såklart. Gillade verkligen hur dessa karaktärer realistiskt beskrevs och tycktes kliva fram livs levande ur romanen.
Den som gillar beskrivna relationer i böcker behöver antagligen heller inte sakna något, tror jag. Kan nog bli lite intressant att läsa om hur även dessa kommer att utveckla sig fortsättningsvis.
Miljöskildringarna fungerar utmärkt exteriört, interiört blir det för min del alltför mycket ingående i detalj modernt och flärdfullt mäklarsnack, det blir liksom lite "vita hem-häxan slår till" över det hela.

Således ingen tvekan om att man ser fram emot de uppföljande delarna i Blodsbandskrönikan. Ibland har man turen att få läsa en bok som verkligen i högsta grad gör skäl för att kallas just spänningsroman, och här har ni den, helt ärligt mitt absolut bästa boktips just nu: Osynlig Makt.


Finns att köpa på:
Bokus: Pocket, E-bok
Adlibris: Pocket, E-bok

Andra bokbloggare om Osynlig makt:
Boklysten
Västmanländskans bokblogg
Zellys Bokhylla

5 kommentarer:

 1. Den har jag läst och även om den var bra så tyckte jag den kunde ha kortats av lite.

  SvaraRadera
 2. Den låter verkligen spännande!

  SvaraRadera
 3. Den här verkar spännande.

  SvaraRadera
 4. Jag blir alltid så orolig när debutanter skriver böcker på över 600 sidor. Tycker att det väldigt ofta är redigerat för dåligt. Men nu har jag läst två, mer eller mindre, positiva inlägg om den :)

  SvaraRadera
 5. Låter som en spännande tegelsten :)

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).