onsdag 4 maj 2016

"Uppvaknandet" av A R Yngve

Uppvaknandet av A R Yngve, är första delen i en science fiction-trilogi; Darc Ages: de mörka tidevarven. Tack A R Yngve och Wela Förlag för recensionsexemplaret.


Framtidsscenariot är följande: Feodalherren Lord Bor Damon har låtit sända ut sina tjänarrobotar på en hemlig expedition utanför stadens murar. Hemlig just av den orsaken att folket fruktar att den utanför stadsmurarna härjande farsoten "Pesten" även skall få grepp om stadens befolkning.
Man finner i en gammal kyrkoruin en sarkofag märkt D ARC. Artefakten förs med till staden och lorden beslutar sig för att låta öppna den. Innehållet visar sig vara en 36-årig cancersjuk man vid namn David Archibald, hemmahörande i forna England, nedfrusen för att enligt planen några år senare återupplivas, då medicinsk behandling förmodades ha blivit upptäckt. Året för nedfrysningen var 1999, men den tid David återupplivas är bestämt 900 år senare, d.v.s långt senare än planerat. Situationen i världen och dess utveckling är minst sagt originell. Denna framtid har genom krig och katastrofer utformats till något väldigt speciellt och oväntat. Stadsstater härskas av feodalherrar och riddare, religionen grundar sig på idéer och föreställningar om vaga fragment kring kända personer och figurer ur det förflutna. David möter en framtid, men även en medeltid, upplever den både lustig och spännande/skrämmande att leva i. Det han erfar blir långt ifrån friktionsfritt och berättelsen handlar sedan om Davids äventyr, för den återuppväckta mannen gryr en hjältestatus som Darc.

Efter Uppvaknandet följer del 2; Ödemarkens barn, och del 3; Slaget om framtiden. Ser fram emot att följa upp bokserien i sin helhet, för inte minst slutet är så pass dramatiskt i denna första del, så egentligen lämnar det heller inget annat alternativ än att ta reda på hur det går för David Archibald och hans framtida samtida. Hoppas på att få en bättre förklaring om hur världen är beskaffad utanför stadsmurarna, om de "spetälska". Många frågor man vill få svar på, och det är väl just så en engagerande berättelse fungerar, man vill veta mer och dessutom följa upp hur det går för karaktärerna man lärt känna, följa deras fortsatta öden.

Underhållande och humoristiskt roande var hur detta framtida folk tolkat fragment från det förflutna, t.ex. skapat religiösa föreställningar om forna (vår tids) levande människor och figurer. Får mig att fundera på hur historia kan förvrängas genom tidens lopp om källorna är bristfälliga. Att läsa science fiction väcker tankar, och det här är en bokserie som jag tror YA-läsare helt klart kan gilla. Det är en lättläst, illustrerad(!) och fantasifullt berättad historia. Hade först lite problem med illustrationerna, i och med att jag själv är en sådan som helst vill skapa mig egna bilder, men faktiskt blir det något som tillför en liten extra krydda som man efter ett tag lär sig uppskatta.


Genre: Science fiction
Läsålder: Unga vuxna
Antal sidor: 194 (mjukband)
ISBN: 9789187711619


Finns att köpa på:
Bokus: Häftad / E-bok
Adlibris: Häftad / E-bok

Andra bokbloggare om Uppvaknandet:
Havsdjupens sal
Vargnatts bokhylla

2 kommentarer:

  1. Åh! Låter jättespännande! Gillar upplägget med en framtid där gamla fragment från vår tid / äldre tider är kvar men förvrängda och omtolkade. Får mig att tänka på senaste Mad Max filmen. :) Blir verkligen läs sugen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart roande underhållning som får en att tänka till en smula. Kan förstås nu inte undgå bli nyfiken på Mad Max Fury Road! Tack för tips. ;)

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).