söndag 1 maj 2016

"Jag är en tjuv: en berättelse" av Jonas Karlsson

Kortromanen Jag är en tjuv: en berättelse av Jonas Karlsson, går i ganska samma anda som författarens God jul.

Här handlar det dock om Roland som är säkerhetsansvarig på ett varuhus. Åtskilliga tankepauser och bävande tveksamheter; många överdrivet förstärkta på-pricken-liknelser för vardagliga trivialiteter och nutida företeelser; smått förvirrade och irrationella tankegångar/handlingar.

Återigen blir det så där roande, charmigt och speciellt särpräglat då denne skådespelare visar sin författartalang. En dramatiker ut i fingerspetsarna i både agerande och författande.

""Häng en skylt på den skyldige!" Jonas Karlssons nya kortroman Jag är en tjuv berättar historien om när säkerhetsansvarige Roland oturligt nog lyckas ertappa en av snattarna på köpcentret och tvingas utföra en bestraffning han önskar han aldrig hade hittat på. Om hur ett infall går från dålig idé till att plötsligt glida en ur greppet bara för att sedan ta en ände med förskräckelse. Oväntade vändningar, generationsöverskridande handfallenheter och en händelseutveckling som sätter allting i nytt ljus."

Tyvärr var boken för mig lite väl seg (retade mig ibland rent enormt på den nikotinberoende, sävliga och trögtänkta Roland!) men ändå klart underhållande. Får väl erkänna att den upplevdes ganska intetsägande, ger liksom inte så mycket att läsa annat än som enbart roande underhållning, men kanske är det bara just sådant vi behöver ibland?

Perfekt slut som paketerar historien på ett snyggt och till berättelsen anpassat sätt:

..."Den var ganska god. Inga konstigheter. Den gjorde vad den skulle, varken mer eller mindre. Ja, fan, tänkte han. Tre plus."


Andra bokbloggare om Jag är en tjuv: en berättelse:
Västmanländskans Bokblogg
...med näsan i en bok...


4 kommentarer:

 1. Den här ska jag läsa så småningom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lightläsning när man behöver sån! ;)

   Radera
 2. Jag hade riktigt roligt åt God jul och vill läsa den här så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. God jul var snäppet bättre (enligt mig). Men kanske det för min del handlade mer om mer igenkänning där vad gäller arbetsplats - kontorsarbete.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).