tisdag 11 augusti 2015

"Stjärnfall" av Lars Wilderäng

Med stort nöje tog jag mig an den efterlängtade del två; Stjärnfall av Lars Wilderäng, i den dystopiska trilogin som startade med Stjärnklart (mer om den här). Förlag: Massolit.

I första delen slutade all elektronik att fungera, elförsörjning försvann utan att komma åter. Katastrofen var ett faktum och krissituationen med påföljande kaos ofattbar. Motorfordon slutade fungera, infrastrukturen kollapsade, kommunikationsvägar tidigare tagna för självklara försvann, dammar brast och kärnkraftverken förvandlades till radioaktiva härdsmältor. Försvarsmakten trädde in för beredskap och samhällsskydd så gott det gick. Den militära frontfiguren Gustaf Silverbane (ledargestalt som Bohusläns landshövding) gjorde entré på scenen. Katastrofen var global och total, men berättelsens scenario utspelade sig inom landet; Göteborg, Bohuslän, Karlsborg och Stockholm. Förutom huvudstaden är det återigen på dessa platser handlingen utspelar sig i uppföljaren. Tyckte faktiskt ännu bättre om denna andra del och visserligen är det väl alldeles för tidigt att längta till den tredje och avslutande delen, men det är nu förstås ofrånkomligt.

I Stjärnfall får man återigen möta de karaktärer som figurerat i Stjärnklart, får följa dem hur de anpassat sig till den nya livssituationen, hur de i ledande position försöker stävja ett folk som börjar kräva demokrati, hur man med de ringa medel som fungerar forskar kring det som skett, försöker finna lösningar och svar. Så småningom görs dock en häpnadsväckande upptäckt till vad som orsakat den s.k. Nedsläckningen, och här tar sannerligen författaren ut svängarna rejält vill jag lova, otäckt blir det och faktiskt rena kompletta Arkiv X stämningen.

Händelseutvecklingen är överraskande, otroligt fantasifull och späckad med dramatik. Thrillers har det blivit några fler än vanligt för mig under det gångna året tack vare deltagandet i Spänningsutmaningen (se nedan) och det här kan jag ärligt säga är den mest spännande roman som jag läst i den utmaningen hittills. Gillar verkligen upplägget där huvudkaraktärerna tilldelas kapitel och att man får full koll på år/datum händelserna utspelas. Bokens första del handlar om tiden efter Nedsläckningen, från "år noll" till den 27 augusti det åttonde året, därefter fortsätter bokens andra delar detta åttonde år. Det här är helt klart en sådan bok jag nog kan garantera blir svår för de flesta att lägga ifrån sig. Dessutom känns det som det för berättelsen gjorts en god faktagranskning, den är välskriven och bra sammanhållen. I Stjärnklart saknade jag mer nyanserade miljöbeskrivningar, men här i uppföljaren är dessa absolut mer framträdande och riktigt bra.

Karaktärerna då? Vaga upplevdes de i förra boken, men det var inget jag uppfattade den här gången, vilket är ganska givet då det gäller ett återseende av dessa hårt prövade människor man redan stiftat bekantskap med, t.ex. Maximilian, Lena Svensson, Anna Ljungberg och Gustaf Silverbane (förstås!). "0" är en ny karaktär jag inte skall gå in på att beskriva, vill inte spoliera läsupplevelsen för er.


Finns att köpa på:
Adlibris: Inbunden / E-bok
Bokus: Inbunden / E-bok / Mp3-bok
Cdon: Inbunden / Mp3-bok


16 kommentarer:

 1. Jag är så otroligt nyfiken på den här serien, köpte precis första boken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig läsning du har framför dig. Riktiga "bladvändare" som får en att tänka till! Gillade verkligen dessa böcker. :)

   Radera
 2. Härligt att du tycker uppföljaren är lika bra, ja nästan bättre än Stjärnklart! Läste klart den första boken igår; tyckte den var jättebra. Frågeställningarna om ett liv/samhälle utan el (och mobiler, Herregud!) har funnits i mitt huvud ett tag. Ju mer som ska hanteras via mobiler/internet, desto sårbarare blir vi. Tappar vi mobiltelefonen idag så tappar vi hela vårt "liv". Bankuppkoppling, familjefoton, ev lösenord, "plånbok", hela vår sociala tillvaro och, förstås, telefonen som kommunikationsredskap.
  Lite gammaldags så där gillar jag min gamla fasta telefon, mina papper i pärmar och det personliga mötet istället för det virtuella.
  Man kanske är en vinnare trots allt ;-)?!
  //Sys

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givet att du även skall läsa uppföljaren och såklart du är en vinnare Sys! <3

   Radera
 3. Den här serien verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, tänkvärd och spännande - allt i ett.

   Radera
 4. Låter inte riktigt som en bok för mig det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt kan inte passa alla. ;)

   Radera
 5. Svar
  1. Ja visst var den spännande!

   Radera
 6. Gotlandsböckerna var riktigt bra. Stjärnböckerna är sega och ojämna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Midsommargryning kvar, hade tänkt sparat den till sommarläsning men blev klart inspirerad att sätta i gång att läsa redan nu.

   Radera
 7. Är himla förtjust i Stjärnklart, men blev lite besviken på den här även om jag gillade hur fienden beskrevs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förväntar man sig att andra delen skall likna den första kan jag nog förstå att man blir besviken. Själv tyckte jag båda böckerna var riktigt bra - var och en på sitt vis. Gillar det övernaturliga i andra delen, är lite svag för sådant. ;)

   Radera
 8. Blev helt tagen av Stjärnklart som snuddar på en femma i betyg från min sida. Tyvärr tycker jag inte denna bok alls håller samma klass. Researchen känns inte lika gedigen. Vapen fetischism tar en allt för stor plats, medans andra och kanske viktigare saker bli förbisedda. Angriparen blir aldrig särskilt läskig då den blottas helt ganska tidigt i boken. En mer subtil angripare hade varit önskvärd. Eller en karaktär som Peter Ragnhell som kändes mycket kusligare. Det tendera även att bli lite mycket kaka på kaka med olika blodbad som går in i varandra. Man lär heller inte känna karaktärerna på samma sätt som i första boken. Där kände man mer när någon dog, här blir det lite mer som jaha och så en till. Det som är positivt dock är att det är ett väldigt rakt berättande, språkligt är det väldigt lätt att hänga med. Boken är även stundtals spännande. En tre , hopas nästa bok åter bli en femma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vapenfetischism kunde mycket väl få ta mindre plats, det håller jag med om. Men för övrigt är det en mycket spännande och överraskande fortsättning, såklart ser man fram emot den avslutande delen! :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).