tisdag 7 september 2021

"Drönarhjärta" av Lars Wilderäng

Drönarhjärta av Lars Wilderäng. Förlag: Norstedts. Antal sidor: 470. Utgivningsdatum: 2021-08-18.


"Året är 2016. Transportstyrelsen har röjt den svenska underrättelsetjänstens hemliga agenter och Sverige står utan ögon och öron på marken för första gången på decennier. När en oväntad upptäckt görs på Gotland skickas Hanna Hjerta, vid specialförbandsystemets sektion för operativ teknik, dit för att delta i utredningen. Underrättelsetjänster från världens alla hörn vänder sina blickar mot Gotland, samtidigt som omvärldsläget blir alltmer spänt. Insatsen visar sig bli mer omfattande än Hjerta först trott, och hon dras allt djupare in i en storpolitisk konflikt vars konsekvenser riskerar att bli förödande. En plan med allt större insatser tar sin form, men kommer de att lyckas innan det är för sent?

Drönarhjärta är en ny thriller och spionroman av Lars Wilderäng, författaren till Stjärnklart, Höstsol och Redovisningsavdelning Marviken. Tio år efter debutromanen Midvintermörker återvänder han nu till Gotland i en rafflande spänningsroman, den första i en ny thrillerserie som tar sitt avstamp i en händelse som ligger obehagligt nära verkligheten.

Lars Wilderäng har tidigare arbetat inom IT-branschen, men ägnar sig nu helt åt skrivandet. Hans stora intresse för politik och samhällsfrågor lyser igenom i hans framgångsrika böcker Midvintermörker, Midsommargryning och den dystopiska Stjärntrilogin bestående av Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm samt Höstsol och Höstregn. Sommaren 2019 utkom även Fallet, hans första fristående thriller och 2020 den kontrafaktiska romanen Redovisningsavdelning Marviken. Wilderäng har i alla format sålt över 500 000 böcker. Drönarhjärta är hans tionde roman."


Kommit att uppskatta den här sortens böcker där verkliga aktuella händelser i närtid har använts som grund till en imaginär berättelse (spekulativa framtidsscenarier är såklart spännande).

Skrivhantverket är bra och har utvecklats väl sedan de tidigaste böckerna. Ibland en aningens långdragna avancerade utläggningar, men ändå i stort passande en bredare målgrupp. Kapitlen är väl avvägda för en spänningsroman, kort och rappt, effektiva actionavsnitt. Bokens karaktärer (inklusive några riktiga rötägg) framställs väl, kul dessutom när figurer från tidigare romaner får vara med igen. Författarens fördjupade kunskaper/insikter som rör försvar och säkerhetspolitik ökar trovärdigheten, även jargongen får man anta är realistisk. Torrt och trist blir det sällan, här finns även underhållande stänk av träffsäker humor.

Vad mer?

Ja, såklart de levande miljöskildringarna (ibland för mig väldigt främmande miljöer), ett kitt som ytterligare förstärker känslan av att leva sig in i handlingen.

Kort och gott: Den tankeväckande händelseutvecklingen fängslar och boken lär med lätthet fungera som sträckläsning.

Intressant efterord för övrigt.

Ser fram emot att få läsa fortsättningen i denna skrämmande verklighetsnära thrillerserie som nu tagit sin början i Drönarhjärta.

Tidigare blogginlägg:

Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!