lördag 11 mars 2023

Desinformationens ekosystem

 


"Jag tänker mig att desinformationens ekosystem innehåller både rovdjur, bytesdjur, parasiter och värddjur liksom djur som lever i symbios."


En mening ur Det här är inte ett krig av Per Enerud. Under rubriken "Varför förmedlas lögnerna?". Tänk om hela mänskligheten helt plötsligt drabbades av en total oförmåga att ljuga, och sen bara kunde vara sanningsenliga. Spännande tanke, inte sant? Allt som helt plötsligt skulle synliggöras, och vilka makalösa avslöjanden om dolda avsikter skulle då inte komma i dagen?

Varför inte bara hålla sig till sanningen, det är ju enklast. Vilka behöver desinformationens ekosystem?


Lite blogginformation (apropå något helt annat): En sanning av alla sanningar är att internetanslutningen (nu via fibernät) fungerar hackigt, långsamt eller inte alls. Så det är t.ex. inte helt säkert att bloggen kommer att uppdateras på samma vis som tidigare, d.v.s. som innan Allente/GlobalConnect-tiden (bredband via ADSL - telefonjacket - och Tele2 var f.ö. det allra bästa, men den möjligheten hör tyvärr till det förgångna). Nåväl, kände att det var läge att synliggöra detta faktum.

IP-Only, som bytt namn till GlobalConnect, kan nog räkna sitt "supersnabbt" till desinformationens ekosystem... eller så ska man kanske fästa sig vid det där "för framtiden", kanske blir det mer fungerande i framtiden, någon gång in a far away future. Ja, vem vet i denna ovisshetens tillvaro?


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).
5 kommentarer:

 1. Intressant tanke bakom den meningen. Ja, nog är det många som vinner på desinformation, annars skulle den inte fortgå. Putin någon...?

  Så trist med internetanslutningen. Vi har Telia och det fungerar bra. Allente ringer ganska ofta, men jag säger nej varje gång, för de har inte det bästa ryktet.

  SvaraRadera
 2. Roligt att du läst Per E:s bok, har fått fin kritik och jag känner att jag borde läsa den men undrar om jag orkar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym11 mars

   Jo, du orkar! Den är väldigt glad!

   Radera
 3. Per Enerud finns minsann på mitt bibliotek också. ser att han också har skrivit en bok om Jascha Golowanjuk, en författare som fanns i föräldrarnas hylla och som jag läste när jag var väldigt, väldigt ung. Paraplymakarens barn ror jag att boken hette

  SvaraRadera
 4. tror, ska det stå. t:et på mitt tangentbord behöver ständig tillsyn för att fungera nöjaktigt. inte bra

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!