tisdag 23 maj 2023

"Tigerögat", André Catry och Anneli Toresson

Tigerögat, André Catry och Anneli Toresson. Förlag: Southside Stories. Antal sidor: 281. Utgivningsdatum: 24 maj 2022.


 

"Vardagen för svenska folket förändras i ett slag när ledningen för bank-id mördas och tjänsten slutar fungera, samtidigt som mobilnätet slås ut av en cyberattack. Liket av en rysk överste är på villovägar och snart kommer larm om storskalig spekulation mot svensk ekonomi. Något är i görningen och KSI-agenten Mac får avsluta sin psykologbehandling och resa till Moskva i jakt på svar. Till sin hjälp har hon hackern Bosse som fått tag i kinesisk spionkod. Och förstås källan Mio som med fara för sitt liv inhämtar information i Putins närhet. När börsen rasar och massiva undervattenssprängningar sker längs kusten är frågan: Är det hämnd eller krig? Och hur ser ett krig egentligen ut nuförtiden?

Tigerögat är den realistiska och otroligt spännande uppföljaren till Honungsapan, förra årets vinnare av Adlibrispriset i kategorin Årets debut."Uppföljaren till Honungsapan, går i ganska samma stil. Den här gången finns en medförfattare, Anneli Toresson, och det verkar ju fungera riktigt bra. Man får kanske teknologin och kringsituationen något mer förklarad den här gången, bara positivt ur min synvinkel. Kapitlen delas upp med berättelser utifrån de mer framträdande karaktärerna. Återkommande är även kortare kursiva texter som berättas (förklaras) via den i bakgrunden obestämda sakkunnige "Fixaren", som har full koll på läget.

Den här gången råkar Sverige ut för ett extremt och ruskigt realistiskt hybridkrig i massiva attacker. Det som drabbas är ekonomin, mobilnätet, bank-id och internet. Spännande intrig, hög trovärdighet och verklighetsnära handling. Som en kombination mellan Anders Jallais bokserie om Anton Modin och Lars Wilderängs bokserie om Hanna Hjerta.

Förstår att bank-id har blivit väldigt viktigt numera, själv har jag det inte längre (hade bank-id på fil innan den gamla laptopen lag av). Trist att bank-id krävs för alltmer, det utestänger, och såklart lär det ställa till stora problem för många om det skulle sluta fungera. Hoppas e-legitimation för alla införs snart.

Undervattenssprängningarna väckte frågor. Det där med vad som visas på sjökorten. Det måste jag definitivt ta reda på om det stämmer! Låter underligt. Hursomhelst, det här med internetkablar och sårbarhet är ju högst aktuellt.

Cybersäkerhet är viktigare än någonsin numera, så en roman som denna är så oerhört rätt i tiden just nu. Perfekt med den här typen av actionladdad fiktion för att öka medvetenheten kring sådana frågor, dessutom av författare med en i särklass djup kompetens på området.

Karaktärer från den förra debutromanen återkommer även i Tigerögat, t.ex. KSI-agenten Mac, den ryska källan Mio, och såklart hackern Bosse.

Nu ser jag fram emot att läsa nästa del i serien: Solroskoden.

Även: En smakebit på søndag


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!