söndag 7 maj 2023

En smakebit på søndag: Volodymyr Zelenskyj - I huvudet på en hjälte

 


Volodymyr Zelenskyj : I huvudet på en hjälte, av Régis Genté och Stéphane Siohan. Sid. 82:

 

"Det rysk-ukrainska kriget år 2022 är framför allt ett historiskt drama och en historisk konflikt av stora proportioner: kommer Ryssland att återfå imperietidens storlek och utsträcka sin dominans över grannländerna, eller kommer Ukraina att befästa sin ställning som den yngsta nationalstaten i Europa, distansera sig från den förra kolonialmakten och anamma den europeiska rättsstatsmodellen för att trygga sitt lands ekonomiska och sociala utveckling? Det här spelet kan komma att avgöras av Volodymyr Zelenskyj, en ung man född i Sovjetunionen, marinerad i "den ryska världen", barn under perestrojkan, som bara var tretton år gammal vid Sovjetunionens fall och som blev vuxen i ett självständigt Ukraina. Fyrtiofyraårige Volodymyr Zelenskyj är symbolen för den ukrainska omvälvningen."

 

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 7/5


6 kommentarer:

  1. ser en del dokumentärer i svt, världen sig lik 🥲

    SvaraRadera
  2. Det var väl väntat att det skulle komma en bok om honom snart. Intressant.

    SvaraRadera
  3. Tack för smakbiten! Ska kolla om den finns på biblioteket.

    SvaraRadera
  4. i mina ögon är han en sann hjälte som oförtröttligt uppvaktar västländernas makthavare för att förmå dem att hjälpa Ukraina till seger i detta vidriga krig. Tack för smakbit, min nästa bok att läsa är den ukrainska författaren Andrej Kurkovs Grå bin, handlingen utspelar sig i Donbass

    SvaraRadera
  5. Den boken verkar intressant. Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  6. Han är verkligen en sann hjälte och jag hoppas han orkar stå emot. Annars kommer vi snart vara sovjeter allihop.

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!