torsdag 4 maj 2023

Den stora statens återkomst, Den öppna klimatpolitiken och dess fiender, Advokatsnack


 

"Jag tror att många av de alltmer uppenbara problemen med ekonomin, säkerheten och själva demokratin inte alls är ett arv från den liberala optimism som rådde kring och efter kalla krigets slut. De är tvärtom en följd av att vi övergivit just den liberala visionen."

Den stora statens återkomst : det antiliberala 2000-talet (2017) av Mattias Svensson

 
"Genom historien har det varit vanligt att bana väg för kollektivistisk och socialistisk politik genom att beskriva problem som kriser. Detta för att permanenta de långtgående inbegrepp som vi är beredda att tillfälligt underkasta oss i orostid." [...] "På samma sätt utnyttjas krisretorik för att göra klimatfrågan till en ursäkt för socialistisk samhällsomvandling. Aktivistgruppen Extinction rebellion driver kravet att politiska församlingar ska utlysa "klimatnödläge", ofta med aktioner som stör och avbryter demokratiska församlingars verksamhet."
Advokatsnack:


Denna typ av massövervakning måste väl komma att bli en jätteapparat, troligtvis väldigt kostsam? Om det nu blir så. Samtidigt som det är en självklarhet att barn borde skyddas från alla vidrigheter som finns, så kan planerade metoder uppenbarligen innebära säkerhetsrisker, väl?

Hur ska det gå till?


"Man bygger ett flygplan medan man flyger det."

 

Låter inte särskilt säkert det där.

Om jag förstått rätt (jag kan alltid ha fel!) så kommer internetleverantörerna tvingas lagra information som program sen går igenom. Det kan handla om sjukjournaler, företagshemligheter, bankuppgifter o.s.v., som på så vis görs åtkomliga via skapade bakdörrar för krypteringarna (hål som byggs in i den skyddade väggen), bakdörrar som lättare kan orsaka läckor? D.v.s. att obehöriga privatpersoner eller främmande makt med ont uppsåt enklare kan hacka sig in i systemet via dessa bakdörrar och komma åt information de inte ska ha?

Avlyssning utan brottsmisstanke är förstås också rätt tänkvärt om man går lite djupare förbi det rent uppenbart positiva med preventiv brottsbekämpning. Det kan ju användas till så mycket mer än att bekämpa kriminalitet, då alltså alla ska kunna avlyssnas. Är verkligen inte långsökt att det med små små steg kan leda till ett totalitärt orwellskt övervakningssamhälle där alla övervakas hela tiden.

Vilka är det som ska övervaka? Vad är de satta att åstadkomma för resultat med övervakningen? Vilka är tänkta att gynnas/missgynnas av övervakningens resultat? Kan man selektivt framtvinga ett resultat som uppdragsgivaren önskar sig? Vad kan det utvecklas till egentligen? Bara fantasin sätter gränser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!