onsdag 17 maj 2023

"Hotet från Ryssland", Oscar Jonsson

Hotet från Ryssland, Oscar Jonsson. Förlag: Mondial. Antal sidor: 200. Utgivningsdatum: 17 februari 2023.


"Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022 när Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Sverige står nu inför det värsta säkerhetspolitiska läget på decennier, men hotet i dag är bredare än vid tidigare kriser. Ryssland använder inte bara det militära medlet utan även spioner och cyberattacker så väl som företagsköp och energiutpressning.

Före invasionen av Ukraina brukade vi svenskar ställa oss frågan: Behöver vi oroa oss för Ryssland, egentligen? Efter framstår den som naiv.

I Hotet från Ryssland förklarar Oscar Jonsson - forskare, doktor i krigsvetenskap och expert på rysk krigföring - hur vi bör förstå Ryssland och hur landet utgör ett hot mot Sverige.

Oscar Jonsson är doktor i krigvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan. Jonssons expertområde är rysk krigföring. Han har tidigare jobbat på Försvarsmaktens Högkvarter med hybridkrigföring och rysk strategi samt varit chef för Center for the Governance of Change vid IE University. Han är också kolumnist i Expressen."


Viktig bok i ett för tiden angeläget ämne. Hotet från Ryssland borde samtliga vuxna läskunniga i vårt land läsa.

Oerhört kunnigt, ärligt, rakt och sanningsenligt, så långt det är möjligt för allmänhetens kännedom. Mycket bra bredd och väl upplagt.

Säkerhetsläget är inte det bästa, hoten är fler och sårbarheten större än någonsin, inte minst då det gäller cyber- och informationssäkerheten i det brett digitaliserade Sverige. Det förstår nog de flesta tänkande människor idag. Tyckte boken gav mig många svar på frågor jag haft. Tyvärr är det ganska skrämmande läsning, men ovisshet är alltid värre. Inte för att det har med den här boken att göra, men blev igår förvånad över att regeringen gav tillstånd till två havsbaserade vindkraftparker i Kattegatt. Innebär detta att man inte lyssnat på Försvarsmakten som tidigare konstaterat att en vindkraftspark i Kattegatt skulle kunna riskera påtaglig skada på Sveriges militära intressen? Föreställningen om att en borgerlig regering var mer medveten om försvarets betydelse kom på skam för mig. Ständigt nya frågor som vill ha svar. Alltför mycket tystas ner fortfarande, tydligen är det även så med den nya regeringen.

Det är alltså väldigt befogat för envar att läsa Oscar Jonssons bok just nu.

Bokmärkt, Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!