tisdag 10 augusti 2021

"Honungsapan" av André Catry

Honungsapan av André Catry. Förlag: Southside Stories. Antal sidor: 253. Utgivning: juni 2021.


"När en massiv cyberattack gör internet oanvändbart, samtidigt som missiler utplånar Amazons och Microsofts datacenter i Sörmland och elnätet saboteras, är Sverige illa ute. Den kvinnliga KSI-agenten MAC jagar en stulen container som innehåller svenska myndigheters backuper, samtidigt som främmande makt verkar vara på väg att angripa Gotland. Regeringen står handfallen utan kommunikationsmöjligheter. När nätet väl kommer igång igen, sprids en deep fake-video där statsministern ses hylla Ryssland och anklaga USA för spioneri. Situationen ställs på sin spets: Går ett fullskaligt krig att undvika och hur ser egentligen krig ut nuförtiden?

Honungsapan är en actionroman om hot som inte bara är realistiska, utan rentav sannolika, skriven för alla älskare av verklighetsnära, blandvändande spänningsböcker."


Det sannolika och realistiska med den här thrillern gör det hela riktigt kusligt otäckt. Till och med verkliga personer i maktposition figurerar i romanen. Hur lätt ett krig kan provoceras fram (i värsta fall eskalera) och det digitala samhällets sårbarhet borde rimligtvis sätta mer fokus på det säkerhetspolitiska, själva hotbilden som ju faktiskt existerar, något en fiktiv historia som denna verkligen synliggör bra! För mig kändes det ändå bitvis alltför tekniskt avancerat, det måste jag vara ärlig med, ibland hade jag nog velat ha förklaringar. Men folk i allmänhet är nog bättre insatta i den moderna tekniken än mig.

Som spänningsroman är den intensiv, mycket ruschig dramatik, ibland väldigt våldsamt brutal. Man får följa ett lagom antal huvudkaraktärer vars perspektiv varvas på ett spänningshöjande vis. Riktigt bra upplägg. Technothrillers har inte alltid så djupgående personporträtt, men rätt hyfsat bra ändå i Honungsapan. Bosse var en särskilt intressant karaktär, bra beskriven, lite udda sådär. Gabriel... usch vilken hemsk människa, men gillade såklart hur det utvecklade sig till sist. När rättvisa skipas, en slags fiktiv feelgood i sig som dessvärre inte alltid finns i verkligheten.

Någon uppföljare kan man väl kanske förvänta sig ändå?

Sammanfattningsvis: En bra och riktigt kuslig thriller, bitvis lite för tekniskt avancerad för mig. Intressant och aktuell. Rekommenderas.

En smakebit på søndag


1 kommentar:

  1. Ja, jag blir ju nyfiken. Så klart. Det här är ju lite mitt område 😁 Nu har jag lagt den i min bokhylla på Storytel, så jag inte glömmer bort den.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).