fredag 19 maj 2023

Två bra dokumentärer!


Taiwan och hotet från Kina var klart sevärd, och har nu även sett färdigt båda avsnitten av Erdogans imperium (brittisk dokumentär: Turkey: Empire of Erdogan). Mycket bra båda, för att få bättre koll på världsläget.

Carl Bildt tycker uppenbarligen inte att EU ska stödja ett självständigt Taiwan. Det verkar inte Emmanuel Macron heller göra (Bildt: EU bör inte stödja ett självständigt Taiwan | SVT Nyheter). Men hur är det egentligen med den spända relationen mellan Kina - Taiwan? Vad ligger bakom? Har de flesta förstått situationen? Hursomhelst tycker jag man får en klarare uppfattning efter att ha sett Taiwan och hotet från Kina. Tror det är en fransk dokumentär (Taiwan: Forbidden Land).

Kan inte låta bli att uppmärksamma något intressant som nämns i BBC-dokumentären Erdogans imperium: Turkiet skall alltså ha fått ögonen på sig som transitland för utländska stridande som anslöt sig till IS, samtidigt som det kom alltfler anklagelser om att Turkiet stödde IS och eventuellt även skyddade dem. Turkiets president påstods ha direktkontakt med IS, och i slutet av 2015 avslöjade oberoende turkiska tidningar att hans regering organiserade hemliga lastbilskonvojer med vapen och ammunition till terroristgrupper.

"Vi är inte redo för Sverige just nu", tillägger Erdogan i intervjun med CNN. "För ett Natoland borde ha en stark ställning när det kommer till att bekämpa terrorism." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!