söndag 1 oktober 2017

"Döden ingen ser" av Anne-Marie Schjetlein

Döden ingen ser av Anne-Marie Schjetlein. Förlag: Bokfabriken. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden).


"Precis när du tror att allt kommer att ordna sig och livet är på din sida, det är då det händer.

En sjuksköterska hittas död på rälsen efter att ha sagt upp sig från sjukhuset. Många tvivlar på att Lotta skulle ha begått självmord. Hon verkade alltid så glad, älskade sitt jobb och var omtyckt av kollegorna.

Sjukhuskorridorerna sjuder av rykten och snart är Lottas död inte det enda märkliga dödsfallet. Kirurgen Andreas Nylund känner sig alltmer otrygg och pressad i sin arbetssituation och med det ökar risken för att allvarliga vårdmisstag begås.

När olyckan väl händer får den ödesdigra konsekvenser.

Anne-Marie Schjetlein väver samman ett nät av relationer och livsöden i en dagsaktuell sjukhusproblematik. Döden ingen ser är den tredje fristående boken i serien om kirurgen Andreas Nylund och den kantstötta villaidyllen i Tylösand, uppföljare till Döden kvittar det lika och Döden den bitterbleka."

Positiv överraskning! Kände varken till bokserie eller författare då den här seriens tredje del kom till mig. Den gick att läsa fristående, men till viss del skulle jag vilja ha haft en liten resumé i början, det fanns en del frågetecken. Man ville ju t.ex. förstå det där med Petra, vad som hänt tidigare där hon varit inblandad. Visserligen kan just det där förstås vara en trigger till att läsa de föregående två delarna också, för att liksom få kläm på hela situationen bättre, blev ju helt klart engagerad i intrigen.

Som man kanske anar är det här en psykologisk spänningsroman som griper tag, kanske inte på en gång (mycket relationsfokus), men rätt snart blir det galet spännande och man bryr sig inte om något annat än att få veta hur det kommer att gå och hur allt hänger ihop. Precis så skall en riktigt lysande thriller vara. Med villospår och allt.

Som en äkta bladvändare är kapitlen är korta, njöt av ett mycket bra driv i handlingen och ett fint flyt i texten. Här finns huvudkaraktärer man fattar extra tycke för (speciellt då förstås Andreas och Stina) och framförallt en viktig anknytning till aktuell problematik inom vården som verkligen borde få mer fokus. Det som rör det sistnämnda är väldigt träffsäkert framställt och igenkänning kan nog inte undgås av de som arbetar eller har arbetat inom vården under de senaste decennierna (boken har ett suveränt bra skrivet efterord angående det också). Att det som rör sjukvården är realistiskt framställt är nu inte så konstigt då författaren är legitimerad specialistsjuksköterska inom operationssjukvård, med magisterexamen i omvårdnad. Bara en sån sak gör förstås sitt till. För det här är bra, rentav fantastiskt bra, och jag vill bara läsa mer av Schjetlein.


Finns att köpa på:
BokusInbunden
AdlibrisInbunden

Andra bokbloggare om Döden ingen ser:
Vargnatts bokhylla
Boktok73
Bokraden


10 kommentarer:

 1. Ja den ska jag snart sätta tänderna i. Jag tycker alltid det vore bra med en resumé i början av böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ibland saknar man resumé. Men förstår samtidigt att avsaknad av sådana kan vara något som gör att läsare vill ta del av föregående böcker i serierna också. :)
   Trevligt att du snart ska sätta tänderna i boken, smaklig läsning! ;)

   Radera
 2. Har läst första delen i den serien men sen blev det inte mer fast jag tyckte bra om den första delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det bli ibland med påbörjade bokserier, trots att de är bra. :)

   Radera
 3. Har inte läst denna serie.

  SvaraRadera
 4. Jag har i alla fall första delen i hyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! Då är det bara att sätta igång o läsa då. ;)

   Radera
 5. Den låter intressant, måste lägga denna serie på minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utmärkt, den är verkligen värd att lägga på minne.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).