onsdag 13 september 2017

"Googolplex" av KG Johansson

Googolplex av KG Johansson. Wela förlag. Utgivningsår: 2010. Läste boken som häftad, bibliotekslån.

 


"Vinnare av Spektakulärt pris för 2010 års bästa science fiction-roman.

Jack ingår i en grupp kolonister som reser till den avlägsna planeten Shylock för att bygga en ny värld. Jacks förmåga att manipulera DNA är en av gruppens största tillgångar. Kanske kan de också få hjälp av de märkliga varelserna som säger sig komma från andra universa - trots att ingen vet om varelserna talar sanning.
Men en dag kommer Jack att hinna ifatt sitt förflutna."
Fantasifullt, mycket välskrivet, smarta idéer och överlag tänkvärt.

Efter att någorlunda väl kommit in i denna säregna historia och dess ganska utdragna framåtskridande (där samma sak går om och om igen), inser man att det handlar om Jacks besatthet efter något som egentligen inte existerar. En fixerad ihärdighet att med ständiga upprepningar försöka uppnå det omöjliga, i det här fallet Jacks perfekta Rachel. En slags fanatisk kärlekshistoria som passas in i helheten.

Googolplex är en avancerad och komplex science fiction-roman. Pseudovetenskapen om multiversum (idén om parallella universum) är spännande, och när väl förvirringen släppt kring s.k. multis blev det en del av historien.

"Bland de obligatoriska minnena, den allmänna skolning som alla bar med sig, hade Jack bilder av teknologi från den gamla tiden. Tiden före multis.
   Den teknologin var hård och obeveklig som den metall den var skapad av. Den hade gått under med sin tid. Jack mindes holos av hur imperier föll och hur torn och katedraler av stål sprängdes, rostade sönder eller monterades ned. Men det fanns en gräns för hur mycket stål som kunde återbrukas. Och när oljan tog slut, den blandning av kolväten som hade använts som bränsle så länge lagren räckte, tog också stålets tid slut.
   Och sedan kom multis." 
(Googolplex, sid. 11)

Googolplex finns numera även som E-bok.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!