onsdag 18 februari 2015

"Legend" av Richard Matheson

Information från förlaget (Styxx Fantasy):

"Ray Bradbury har kallat honom en av 1900-talets viktigaste författare: Richard Matheson, författaren bakom Legend (I am Legend) – en av skräckgenrens absolut största klassiker. 
Robert Neville är den siste mannen på jorden – men han är inte ensam.
En fasansfull farsot har dragit fram och gjort att resten av mänskligheten – män, kvinnor och barn – har muterat och förvandlats till fruktansvärda, nattlevande varelser som törstar efter Roberts blod. 
Hopplösheten i Roberts liv är total, ändå förmår han inte göra slut på det. Han lever sitt liv på det enda sätt han kan: på dagarna åker han runt i det ödelagda Los Angeles och letar efter sina vilande fiender för att ta slut på dem, en efter en, med en påle i hjärtat. På natten barrikaderar han sig i sitt hus och ber om att få se ännu en gryning. 
Så en dag händer något som stör hans monotoni. Men är det en välsignelse eller en förbannelse? 
Legend har inspirerat kända författare som Stephen King, filmats inte mindre än 3 gånger (senast 2007 med Will Smith i huvudrollen), gjorts som radiopjäs och serietidning och översatts till otaliga språk."

Utmärkt postapokalyptisk science fiction-roman som publicerades första gången 1954. Fanns med i Wahlströms "Kalla Kårar"-serie, då 1975 som; "Varulvarnas natt". Utgåvan i svensk översättning (förlag Styxx Fantasy) som jag läst, är från 2010 och då alltså med titeln Legend.

Filmen I Am Legend (med Will Smith i huvudrollen) är baserad på boken, en bok som lär ha fungerat som inspiration till senare böcker av andra författare, bl.a Stephen King.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!