Det här kommer nog att låta lite deppigt nu, men så illa är det inte (se bara de fantastiska rosorna ovan, vilken motvikt!). Förutom att ha tittat på dokumentären Countdown to apocalypse och läst på lite om Uppenbarelsebokens fyra ryttare (vita Segraren/Antikrist, eldröda Kriget, svarta Svälten och blekgula Sjukdomen/Döden) så blev det dags att påbörja Emily St John Mandels dystopi Station elva. Antar att det i första hand kommer att handla om den blekgula varianten av "ryttare" i denna civilisationskollaps, fast har ju inte kommit igång riktigt med läsningen idag. Kan bara lägga till 39 sidor i Påskläsutmaningen denna lätt grådaskiga helgdag i Påsk.
"Rummet innanför var lika tomt som en medelbegåvad politikers hjärna."
Mening ur Det tionde attentatet av Mats Svensson. Boken är visserligen utläst och meningen hör till sista sidan (som lämnar öppet mot en kuslig fortsättning), och egentligen hade jag tänkt att hoppa över Veckans mening idag, men så läste jag nu när jag kom hem om något som liknade ett aprilskämt i förtid, Fredrik Reinfeldts flirt med huliganer, genom att öppna för "legal användning av pyroteknik" på fotbollsarenorna. Inte för att jag bryr mig det minsta om fotboll, men tyckte det lät riktigt ordentligt tokigt. Och ja, den där meningen ovan... den är nog inte så långsökt ändå.
Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.
Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Vad ska du läsa i påsk? Blir det påskekrim?"
En påbörjad technothriller (Alina och Omar, del 4), två deckare (Agatha Christies debutdeckare, samt en idag påbörjad och utläst: Mordiska Maud, del 1), och så något som jag tror är en slags dystopi. Ja, jag nämnde ju dessa fyra i ett tidigare blogginlägg. Mer om mordiska Maud snart!
Och hinner jag få mitt första pappersexemplar av Epoch Times till helgen så kommer jag även att grotta ner mig i en nyhetstidning.
Mias bokhörna har även i år en Påskläsutmaning. Den hakar vi på, och denna hög med böcker (den längst ned påbörjad) väntar nu i mitt läshörn:
Äldre dam med onda avsikter (mätte upp) En dos stryknin(vid) Station elva (inför) Det tionde attentatet.
Och såhär lyder själva instruktionen i sin helhet:
"Vi startar skärtorsdagen 28/3 klockan 06.00 och avslutar annandag påsk 1/4 kl: 23.55 och redovisar läsningen senast lördagen 6/4 kl:23.55.
Kom ihåg vi gör det här för det är skoj, tävlingen är egentligen en bisak.
Regler;
*för att vinna ska man läsa flest antal sidor och extra plus om man skriver om hur det går på sin blogg vid minst två tillfällen och trippelplus om man Instagrammar med taggen #paskut24
*man får "läsa" ljudböcker om man kan redovisa sidorna.
*man får läsa klart böcker man börjat på.
*skriva ett blogginlägg om vilka böcker du tänker läsa senast 26/3, ni kan anmäla er här om ni vill delta och även lägga upp er påsktbr-hög. 🐥🐣🐤
*man måste ha en blogg eller Instagramkonto i Sverige. ( Man får delta från ett annat land men tyvärr är det för kostsamt att skicka priser dit. Jag har hittills inte fått någon som sponsrar tävlingen utan står för det själv.)*
Dags för Tisdagstrion, som arrangeras av bloggen Ugglan & Boken. Temat den här gången är: "Klassiker av kvinnliga författare som jag läst eller vill läsa". Tolka temat på valfritt sätt, lämna sen en länk till ditt inlägg och surfa runt bland boktipsen.
Som man längtat efter en seriös och professionellt utformad nyhetstidning/nyhetsförmedling, med bara just "rena nyheter". Och nu finns den alltså! Svenska Epoch Times. Känns som på den gamla goda tiden. Underbart.
Hade de andra gamla traditionella medierna velat visa mer integritet, framstå som pålitliga och ärliga, så skulle de inte försöka vilseleda, ljuga och undanhålla så mycket för sina egna vinklingar/agendor(?) som de tycks göra numera. Himla trist utveckling det där.
Epoch Times har många bra skribenter, särskilt dessa tre kände jag till och har uppskattat sedan tidigare: Lotta Gröning (Opinionschef), Jan Blomgren (Professor i tillämpad kärnfysik) och Johan Westerholm (Säkerhetsexpert, Krönikor – säkerhetspolitik). Fast man kommer nog att upptäcka fler kloka skribenter där framöver skulle jag tro.
(Tips! Nu kan man för övrigt prova tidningen för 1 krona, mer info här)
Ni har säkert sett reklamklippet förut, men jag lovar, det som sägs stämmer precis, så här delas detta som gratisreklam via min lilla anspråkslösa bloggbokhylla (som ju har läsning i centrum):
Och till helgerna kommer en komplett papperstidning.
Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.
1. Godset Manderley i Cornwall ägs av den gåtfulle Maxim de Winter i romanen Rebecca (1938) av Daphne du Maurier. "Last night I dreamt I went to Manderley again" ... Tjusig start det där! En filmatisering finns förstås också där vi kan se en tolkning av denna manliga karaktär:
2. En fjärilssamlare köper ett ensligt hus och kidnappar den kvinnliga konststudenten Miranda Grey. Inlåst i hans källare har han tänkt sig att hon med tiden skall lära sig tycka om honom. Boken Samlaren (1963) var John Fowles debutroman.
3. Den vita foxterriern Milou följer sin husse Tintin på hans äventyr, sågs med för första gången i Tintin i Sovjet(1929). Milou har god aptit på mat, gillar att plocka med sig ben, jaga katter och dricka whisky (hur husse nu kan tillåta en sån sak?).
"Elinor koncentrerade sig på att försöka se vad Labans uppmärksamhet var riktad mot. Han morrade dovt och kände sig uppenbart hotad. Det var svårt att urskilja kontraster med den mörka skogsridån som bakgrund, men efter en liten stund såg hon något som rörde sig. En skugga. Sedan en till, och en till. Skuggorna rörde sig ut på vägen och en av dem stannade till vid hennes fyrhjuling. De övriga höll sig en bit bakom. Nu var hon definitivt upptäckt. Efter en kort stund började skuggorna röra sig mot fälten längre upp, bort från skogspartiet. Nu kunde Elinor se dem tydligare, och slappnade av. Det var inte människor. Hon hade alltid hoppats att få se de här djuren någon dag, men kanske inte just i natt. Det var en vargtik med två halvvuxna valpar i släptåg som vandrade uppför vägen. Med andra ord var det som experterna misstänkte, det fanns ett vargrevir mellan Blentarp och Snogeholm."
Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.
På tal om varg, vet ni hur man ska göra tillsammans med en hund vid möte med en varg i skogen?
Ha hunden kopplad först och främst. Har vargen fokus på hunden så skräna och klappa i händerna för att ta det fokuset till dig själv, gå sen ifrån vargen. Följer den efter, ryt ifrån, gå hotfullt emot den, gör dig stor och klappa i händerna. Skräm den så mycket det bara går, ihärdigt och kraftfullt, om den inte ger upp. Fast jag tror att det är väldigt ovanligt att en varg inte skulle ge upp på en gång, vilda djur är vilda djur, de flesta beter sig lika skyggt när man beter sig såhär. Att visa styrka och övertag är ett bra försvar som de flesta levande varelser förstår, även om det blott är "vapenskrammel" och spelad styrka... :)
I EU-valet den 9 juni är det dags för oss att välja vilka politiker vi vill se i Europaparlamentet som ledamöter där. EU-val är det vart femte år, och på fem år kan ju mycket hinna förändras, både i det yttre och i våra egna ställningstaganden till olika frågor. Hittade två olika valkompasser som gav mig två olika resultat. Europaportalens valkompass och Valbarometern.
Såhär blev mina egna partisympatier fördelade:
Kristdemokraterna vet jag faktiskt inte vad de har för sorts ideologisk hemvist. Medborgerlig samling (MED) ska visst vara ett liberalkonservativt parti.
Fick stor skillnad på testens resultat vad gäller KD.
Nåja, lite underhållning såhär på söndagsförmiddagen. Testa att göra testen själva!
"Tågen var som blodceller som letade sig runt i det blodomlopp som utgjordes av de många milen av tunnlar."
Mening ur Det tionde attentatet, som jag nu såg fanns för kampajpris ("Påskens deckare") på bokus. Otroligt spännande och bra thriller som är synnerligen svår att slita sig från!
Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.
Och så var jag tvungen att titta lite på Politikbyrån (SVT). Personerna i studion ville såklart gärna passa på att ge sin kompis i "smartaste bästa tjejgänget" komplimanger:
Men halledusingen va rart då!🫶 Tänk om riksdagsledamot Strandhäll på samma vis hade sett de som hon offrat för att fixa till ett sänkt sjukpenningtal 2015.
Den skäggige farbrorn där på slutklämmen såg väl för övrigt ut som en tidsresenär från 70-talets vänstervåg (bara palestinasjal och murarskjorta som fattades). Var visst politikreporter från Aftonbladet - passar välan finfint där bland de vänsterextrema aktivisterna på SVT måhända.
Sen råkade jag titta på Rapport 19.30, där tycks man fortsätta att strö Hamas-propaganda för fulla muggar.
Såhär sa nyhetsuppläsaren igår kväll:
"Så vill vi komplettera en uppgift i gårdagens sändning angående bombningen av al-Shifa-sjukhhuset i Gaza. Vi sa då att Israel hävdar att 90 beväpnade Hamasmedlemmar dödats i attacken. Tilläggas ska att Hamas hävdar att offren enbart var civila och sjukvårdspersonal."
Hur i helsicke kan det vara relevant att tillägga vad en islamistisk terrororganisation "hävdar"! Fullständigt idiotiskt.
Mot bättre vetande hade vi Morgonstudion igång denna morgon, och där (ca 19:40) flinade programledarna överlägset och nedlåtande mot de som framfört väl befogad kritik. Dom riktigt njuter av att folk blir förbannade och skiter fullkomligt i kritiken. I en bättre värld borde SVT egentligen bli dömda för hets mot folkgrupp. Men det händer inte. Allt bara "glöms bort" och slätas över, och så får det fortsätta i samma spår eller ännu värre.
Inte Sveriges roligaste, snarare Sveriges grymmaste värt allt förakt. Vänstern (S, V, MP, C och public service) verkar gilla terroriststater, terroristorganisationer, islamister och brottslingar, tycks gärna vilja ge dessa stöd. Och där sitter de med lön betald via skatter och flinar åt oss som försvarar det ukrainska folket som har fått lida så ont p.g.a. den ryska invasionen. Putin ler och tackar dem.
Varför kan inte alla förstå att vi måste få bort public service som står på terroristernas sida, oavsett om det gäller terroriststater som Ryssland eller islamistiska terrororganisationer som Hamas?
Men jag vill tro att sånt här till slut straffar sig, så detta flinande i tv-rutan kanske förvinner snart. Sant att SVT och SR gräver sin egen grav, men tillsvidare kan vi försöka anmäla dem för hets mot folkgrupp, här gör vi det: Anmäla program - Mediemyndigheten.
Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:
"Påskläsutmaningen börjar nästa vecka. Ska du vara med?"
Jomen såklart. Blir någon tur till biblioteket innan dess, så än kan jag inte skriva vilka böcker det kommer att bli, beror på vad jag hittar där bland bibliotekshyllorna. De har möblerat om och sorterat om böckerna hit och dit så det blivit en enerverande utmaning att hitta vad man söker. En genre kan stå på flera olika ställen, total förvirring. Varför inte bara ha all vuxen skönlitteratur från A till Ö, och all barn- och ungdom skönlitteratur från A till Ö? Är det för enkelt? Kanske någon bibliotekarie läser detta och kan förklara vitsen med detta nya sammelsurium som säkert förekommer på fler bibliotek i vårt avlånga land?
Mia frågar också om vi har pyntat och fixat till påsk? Men där får svaret bli nej, inte mycket än, bara slängt in en memma i frysen och plockat in ett björkris i vatten så det kommer att grönska vackert till påsktiden. Julgranskulorna fick 2023 gå i varmt guld och rött, så påskfjädrarna 2024 ska få vara i svalt vitt och blått, det blir nog fint.
Dags för Tisdagstrion, som arrangeras av bloggen Ugglan & Boken. Temat den här gången är "öron, näsa eller mun." Det går precis lika bra om något av detta dyker upp i bokens handling, titel eller på omslaget, och det måste förstås inte heller vara en av varje. Temat får vi tolka på valfritt sätt, lämna sen en länk till ditt inlägg och surfa runt bland alla utmärkta boktips!
Vril: eller Den kommande rasen av Edward George Earle Bulwer-Lytton. Ingenjören som berättar om upptäckten av en underjordisk värld med änglalika varelser som kallar sig Vril-ya. Detta folk använder energikällan vril som en läkande kraft och som ett destruktivt vapen.
SVJ av Roald Dahl. Den Stora vänliga jätten (med stora öron), kallad SVJ, tar med lilla Sophie till Jättelandet, där de andra jättarna är ruskigt ovänliga.
Dracula av Bram Stoker. Advokat Jonathan Harker beger sig till ett slott i Transsylvanien där han skall träffa en klient som är sugen på att köpa en fastighet i London, samt lite annat att nosa upp och sätta tänderna i.
Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.
1. I staden Chaykamov gror en längtan, och Lugir sänder radio i novellen Jazztimmen av Lupina och Didrik Ojala. Novellen finns i Bortom portalen II.
2. Barnmorskan Lena Svenssons liv förändras för alltid i romanen Stjärnfallav Lars Wilderäng.
3. Toffelhjälten Lilla Fridolf dök först upp på 50-talet i en radioserie. Blev sen huvudperson i långfilmer och i tecknad serie. En samlingsbok utgavs 2017: Lilla Fridolf. Alla årsalbum 1958-1970.
Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips. En smakebit på søndag 17/3.
Läser del tre i bokserien Den hårda vägen om Harald Sigurdsson; Belägringen av Leif Selander. Smakbiten kommer från den inledande prologen; Antiokia, september 1034; sid. 11-12:
""Menar du att vi ska konvertera till islam", avbröt Danaos ilsket. "Över min döda kropp." Än en gång höjde Konstantin sina händer. "Nej, det menar jag inte. Låt mig fortsätta att förklara. När jag är klar kan ni komma med era invändningar", sa han och inväntade männens nickningar innan han fortsatte. "Enligt mina kunskapare är det änkan och modern till den nya kalifen som kommer att regera i riket fram till att sonen har nått mogen ålder." Nöjt konstaterade han att blickarna hade ändrat karaktär. Nu såg de intresserat på honom. "Och vi vet alla var hon står i frågor som rör religion, eller hur?" "Ja, hon har stridit för att alla religioner ska kunna utövas i riket. Hon har till och med hjälpt till vid byggandet av kyrkor", svarade Boreas, en av de yngsta i senaten. "Ja, det stämmer", svarade Konstantin med ett leende, "och det är just den insikten jag baserar min plan på. Min man på plats har fått order om att diskret förhöra sig om möjligheten att Antiokia ska kunna ansluta sig till kalifatet som ett fristående område. Om vi tar beslutet att gå vidare med min plan kommer han att kontakta de styrande med en direkt förfrågan." Männen tittade sig runt på de andra vid bordet. Konstantin väntade spänt. Det här var den väg han velat ta redan när svärfadern inlett sitt samarbete med piraterna. Att kalifen därefter avlidit hade bara stärkt honom i sin ambition att bryta sig ur det Romerska riket. Ett allt mer korrumperat rike som i realiteten styrdes av en eunuck. Han log nöjt när männen tvekande började nicka instämmande till varandra. Han hade vunnit. Förhandlingarna med kalifatet kunde inledas."
"Förhandlingarna höll på i fem timmar, med en domare som inte kunde eller ville förstå Brodskij och med en poet som inte kunde förstå att domstolen inte ansåg att det var ett arbete att skriva dikter."
Iosif Brodskij (1940-1996), rysk poet/essäist av judisk härkomst. Nobelpristagare i litteratur 1987. Brodskij dömdes i mars 1964 till fem års förvisning till Archangelsk, efter en skenrättegång med uppdiktade anklagelser.
Ordväxling från rättegången:
“Judge: And what is your occupation in general?
Brodsky: Poet, poet-translator.
Judge: And who recognized you to be a poet? Who put you in the ranks of poet?
Brodsky: No one. And who put me in the ranks of humanity?
Judge: Did you study it?...How to be a poet? Did you attempt to finish an insitute of higher learning...where they prepare...teach
Brodsky: I did not think that it is given to one by education.
Judge: By what then?
Brodsky: I think that it is from God.”
Det här gjorde så ont att se (så mycket instängd kuvad frustration och sorg):
Ukrainare lider, normalt funtade ryssar lider, allt detta förfärligt onödiga lidande p.g.a. en gammal makthungrig despot (psykopat och narcissist?).
Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.