söndag 23 februari 2020

"Gileads döttrar" av Margaret Atwood

Gileads döttrar av Margaret Atwood. Översättare: Annika H Löfvendahl, Inger Johansson. Förlag: Norstedts. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789113098838

"Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populära tv-serien The Handmaid's Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet."

Åter till den kristna fundamentalistiska republiken Gilead, en teokratisk diktatur proppfull av korruption och hyckleri. Ett kvinnoförtryckande totalitärt samhälle på väg utför. Se tidigare bokomdöme för Tjänarinnans berättelse.

Romanen utforskar hur den här typen av hierarkiska regimer fungerar, hur de styrande har förvärvat sina positioner, hur de använder sig av makten, försvarar sitt sätt att utnyttja den. Mycket intressant! Visst bör vi vara medvetna om att det samhällssystem vi tar för givet kan förändras snabbare än vad vi tror. Om det som inte får hända ändå händer. Maktmissbruk, nya instiftade lagar, påverkanskampanjer och propaganda.

Det som förekommer i Atwoods fiktiva Gilead har på något liknande sätt förekommit i historien, såsom slaveri, gruppavrättningar, bokbål, avelsprogram och barnstölder. Men om man ser till historien har ju heller inte den sortens totalitära regimer haft någon större framgång, så visst, ganska hoppfullt ändå.

Ännu en brilliant roman av Atwood!


1 kommentar:

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!