onsdag 31 januari 2024

Bokmärkt: Solroseffekten

 


Uppmärksammar kommande utgivning den 24 februari, bokförlaget Mondial: Solroseffekten av Lena Wilderäng.

Bokbeskrivning:

"»Om du möter en brunbjörn i de svenska skogarna ska du prata lugnt med den och backa. Ser den ut att vilja anfalla hjälper det att spela död. Men den ryska björnen är inte en brunbjörn, utan en svartbjörn. Om du lägger dig på marken kommer den att döda dig. Det gäller att slå tillbaka med allt du har.«

När Ryssland en tidig februarimorgon tågar in i Ukraina förändras Lena Wilderängs liv i grunden. Nu handlar allt om att hjälpa till. Hon säger upp sig från sitt jobb och ­börjar köra begagnade ambulanser och brandbilar till fronten. Men medan månaderna går, utan ett slut i sikte, blir insatserna allt högre.

Solroseffekten är en berättelse om ett krig. Om de som har lyckats fly och om de som stannat kvar, om soldater, barn och babusjkor. Men det är också en berättelse om mod, moral och medmänsklighet, som ställer alla inför ­frågan: Vad har den enskilde för ansvar när liv står på spel?"

 

Den ska jag såklart hålla utkik efter när det blir så dags!




Det älskade sällskapsdjuret!

Bokbloggen Boklysten arrangerar Omslagsonsdag. Temat den här veckan är "Sällskapsdjur". Spanade efter kommande nya hundböcker, hittade då följande fem + en inte helt ny och heller inte översatt, men om det bästa sällskapsdjuret jag vet, shelties.



Om boken Shetland Sheepdogs as Pets (som jag tog mig friheten att översätta beskrivningen):

"Shetland sheepdog är också känd som Sheltie. De är en av de bästa sällskapshundarna och även den smartaste. De är roliga såväl som känsliga och precis som många hundraser längtar de efter uppmärksamhet. Den här guideboken ger dig allt du behöver veta för att bli den bästa Shetland Sheepdog-skötaren du kan bli! Lär dig om deras ursprung, kost, bostads- och motionskrav, temperament, träningsbehov, hälsovård och många fler! Shetland Sheepdog är en mycket intelligent, ansvarsfull och rolig hund som du och din familj säkert kommer att tycka om!

Shetland Sheepdog Allmän information, inköp, vård, hållning, hälsa, förnödenheter, mat och mer ingår!"

Många utropstecken där. Har den stora lyckan att få erfarenhet av min tredje sheltie och kan garantera att rasen är värd väldigt många positiva utropstecken. Prinsessan Elsa intygar såklart:




måndag 29 januari 2024

Fel tid för fåraktiga språkligheter




Sheeple = Människor som härmar vad andra människor gör eller tror, utan att försöka tänka själva.


I en orolig tid med krig, kriser och katastrofer vill EU:s politiker lägga tid och resurser på frågan om att sluta använda sig av ett "könsbestämt" språk (källa: The Telegraph). Finns det verkligen inga viktigare saker för dessa kings and queens att lägga sin virile manpower på?


Gendered language - Alternative

Master of ceremonies - Host
Best man for the job - Best candidate for the job
Joe Public - Average citizen
No man’s land - Unclaimed territory
Repairman - Repairer, technician
Manpower - Workforce, human power, labour force, workers
Bossy, pushy - Assertive
Shrill - High pitched, grating voice
King and Queen - Queen and King
Virile - Strong, energetic

Könskodat språk - Alternativ

Master of ceremonies - Värd
Bästa mannen för jobbet - Bästa kandidaten för jobbet
Joe Public - Genomsnittlig medborgare
Ingenmansland - Outnyttjat territorium
Repairman - Reparatör, tekniker
Manpower - Arbetskraft, mänsklig kraft, arbetare
Bossig, påträngande - Bestämd
Gäll - Högt tonläge, skorrande röst
Kung och drottning - Drottning och Kung
Viril - Stark, energisk

Nu vill man ju bara ännu mera använda gendered language!



Varför stöder feminister kvinnohatande islamister?


Boktriss på bokstaven E

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är E:




1. Bondpojken Eragon i fantasyserien Arvtagaren av Christopher Paolini. Bara sett filmen från 2006 (baserad på boken Eragon). Vore såklart trevligt att även läsa boken, visserligen för barn mellan 9-12, men man kan väl få vara lite barnslig också emellanåt?



2. Systerdottern till kung Théoden av Rohan: Éowyn. Nu är vi alltså inne i Tolkiens Sagan om ringen-trilogi. Känd för bedriften att ha dräpt nazgûlernas ledare. Mötte sen slutligen sin Faramir i Läkandets hus, Minas Tirith.



3. Ernie är huvudperson i serien Ernie. Ernie samlar på brödrostar och attackeras ofta av Bobo, flickvännen Doris elaka katt. Serien är amerikansk, skapad av Bud Grace och hade premiär 1988.


söndag 28 januari 2024

"Utan trosbekännelser i Wittenberg", David Nessle

Utan trosbekännelser i Wittenberg, David Nessle. Kartago Förlag. Antal sidor: 160. Utgivningsdatum: 2023-10-26.

 

"Den fjärde Muralgranskarsamlingen bjuder på en ny uppsättning symboltyngda gamla bilder som bringas att kollidera med nutida begrepp och en jargong formulerad på improviserad medeltidsswänska. Ur dessa oväntade möten uppstår allt som oftast stor humor.

Muralgranskaren dök först upp på Twitter 2015 och har allt sedan dess varit ett återkommande inslag i Dagens Nyheter på söndagar. Muralgranskaren själv, ordkonstnären, deckarförfattaren och serietecknaren David Nessle, har också gjort sig ett namn som ofta förekommande bisittare i Kalle Linds podd och radioprogram Snedtänkt."


Den fjärde Muralgranskaren bjuder på slagfärdigt vitsiga texter till lustiga gamla bilder, precis som första Muralgranskaren (har för egen del inte läst del 2 och 3). Inte ofta man hittar böcker som lockar till skratt, ordkonstnären David Nessle lyckas dock med den bedriften! Något glatt och slagfärdigt är såklart extra önskvärt och välkommet för de flesta i dessa allvarstider, kan jag tänka. Håll utkik efter @muralgranskaren på X, en inspiration för att sen läsa böckerna.


"Julnovell Tomten", Jonas Karlsson

Julnovell Tomten, Jonas Karlsson. Akt Förlag AB. Antal sidor: 48. Utgivningsdatum: 2023-09-11.


"Julen har många anspråk och förväntningar, men tillvaron är inte alltid så lätt, särskilt när tillvaron vänts upp och ner, och inget är som det varit. I Tomten möter vi omtänksamma William som vill ställa allt till rätta, men hur löser man en situation som inte blir som man tänkt sig.

”Han vaknade på julaftons morgon med ett ryck. Vad var det han satt igång? Varför hade han bestämt någonting med den där opålitlige stora buffeln? Han liknade inte alls bilden William fått upp i huvudet när han beställde en hyrtomte. Elin skulle förmodligen bli rädd och springa /…/” 

Tomten är första novellen i Akt Förlags serie, Samtida julnovell, skriven av författaren och skådespelaren Jonas Karlsson. Med denna utgivning vill förlaget också slå ett slag för värdet av högläsning, som är berikande, ja, rent av livsnödvändig. Så läs Tomten högt tillsammans med familjen, vänner, arbetskamrater, i bokklubben eller för grannarna. Självklart kan man alltid läsa själv på bussen, fiket, hemma i soffan eller några sidor till natten. Njut julen gemensamt – högläs Jonas Karlssons nyskrivna julnovell!"


Visserligen inte så säsongsanpassat längre, men för den skull bör ni inte missa Jonas Karlssons senaste lilla fina julnovell, en riktig pärla i vackert utförande. Slutet gott allting gott, efter svängningar som väcker onda aningar på vägen dit. Skickligt konstruerad historia av en mästare på noveller. Sänder en hjärtevarm och tillitsfull air in i vår nuvarande verklighet som man sorgligt nog upplever vara raka motsatsen.


lördag 27 januari 2024

Allsmächtiga Försächrings-Kassan

 


"Egentlighen skulle Jagh Behöfwa Wila, men Försächrings-Kassan har Bedömt att Jagh har Sechtio Procents Arbets-Capacitet."


Mening ur Utan trosbekännelser i Wittenberg av David Nessle. Den fjärde Muralgranskaren.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


torsdag 25 januari 2024

Boktips med anledning av Förintelsens minnesdag

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:


"Den 27/1 är det Förintelsens minnesdag. Har du något tips om en bra bok som om andra världskriget?"


Finns många bra att nämna. Denna kan jag rekommendera: Ingen kan rädda dem alla av Monika Orski.


Romanen baseras på Janusz Korczak liv (Janusz Korczak är pseudonym för Henryk Goldszmit, 1878-1942). Han var pionjär vad gäller barns rättigheter och dödades slutligen under nazisternas folkmord på judar i Polen. I slutet av livet levde han i Warszawas getto, dog i förintelselägret Treblinka 1942 tillsammans med annan personal och de 200 barnhemsbarn han försökt att rädda.

För er som kan och har det nära:

onsdag 24 januari 2024

Eldiga bokomslag

Bokbloggen Boklysten arrangerar Omslagsonsdag.

Temat den här veckan är:

"ELD"
(i titel, handling eller bild)


Det får bli små och stora eldsflammor i omslagsbild:


Det tionde attentatet och Iron Flame är kommande önskvärd läsning. För övriga titlar tror jag det finns kvar skrivna omdömen här på bloggen.


Imorgon, den 25 januari, är det årets första fullmåne.


Sevärt och tänkvärt i en tilltrasslad tid


Om kärnkraften:

 


Om statsministern och islamisterna:




Om ministern som hyr ut till grovt kriminell:


Och så lägger vi ihop 1 + 1 (är ministern månne knarklangare till sina kollegor i riksdagen?):



Och som befarat, vänstern släpper inte kultursverige i första taget:



Spännande om framtiden med AI:
"The 10 Stages of Artificial Intelligence": https://youtu.be/tFx_UNW9I1U?si=CAxhoD6Ymgsw_qKS



Spännande om andra förutsägelser:
"10 Nostradamus Predictions That Are About To Fulfill in 2024": https://youtu.be/ZOrMHhbjhqE?si=lIpBSOWuVgrczZSM.



Enligt Pew Research Center kan det år 2050 finnas ca 4,5 miljoner muslimer i Sverige (Almanackans dagar). Detta kommer såklart att innebära otroligt stora förändringar. Här hade vi tydligen en som vågar prata klarspråk rakt på sak, bra talat!:


Och javisst, nog vet jag att man riskerar bli utfryst om man börjar sympatisera med SD, något jag för ett år sedan trodde var fullständigt omöjligt(!), men så får det väl vara så då.

måndag 22 januari 2024

Dracula, Dea och Dennis

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är D:


1. Greve Dracula, i irländska författaren Bram Stokers skräckklassiker, samt ett lass filmer baserade på densamma. Ständigt på hugget med blodad tand. Man kan lägga märke till att grevens utseende beskrivs ingående av Jonathan Harker. Bara själva ansiktet med omgivningar beskrivs som följer (användbart för de som skapar AI-bilder?):

"Hans ansikte var mycket skarpskuret med en rak och tunn örnnäsa och egendomligt välvda näsborrar. Pannan var hög och håret tunt vid tinningarna men kraftigt för övrigt. Ögonbrynen var mycket täta och nästan sammanväxta över näsroten, så yviga att de nära nog lockade sig. Munnen var, såvitt jag kunde se under den tunga mustaschen, bestämd och ganska grym med påfallande spetsiga tänder, vilka sköt fram över läpparna som var ovanligt röda och tydde på en förvånansvärd vitalitet för en man i denna ålder. För övrigt var öronen bleka med extremt spetsiga snibbar. Hakan var bred och kraftig och kinderna fasta men tunna. Det allmänna intrycket var att mannen var ovanligt blek."

2. Journalisten Dea Wilenius i Blodsådd och Ingen kvinnas land av Katerina Janouch. Synd att författaren hamnat i onåd av kulturetablissemanget, hade väldigt gärna velat läsa den där uppföljaren Ingen kvinnas land, fast biblioteket verkar inte vilja ta in den.

3. Dennis (orig. Dennis the Menace), en amerikansk tecknad serie om en påhittig liten grabb som kanske inte så många kommer ihåg längre? Nåja, jag minns i varje fall den där serien, då den hette just Dennis (innan dess på 50-talet lär seriefiguren ha kallats Lill-Knas, Bosse Bus eller Kristian Tyrann). Filmer har även gjorts, både tecknat och spelfilm.



söndag 21 januari 2024

Sov gott!


  "”Jag befarar att jag inte på stående fot kan framlägga någon användbar plan, sir.”
   ”Ni behöver betänketid, menar ni?”
   ”Ja, sir.
   ”Ta er betänketid då, Jeeves, hugg för er bara. Ni kanske känner er piggare i bollen efter en natts god sömn. Vad är det Shakespeare kallar sömnen nu igen Jeeves? Någonting med ’återställare’?”
   ” ’Den trötta naturens ljuva återställare.’ Edward Young, sir, inte Shakespeare.”
   ”Bra sagt i alla fall. Ja, god natt då, Jeeves. Sov gott!”"

Ur Förträffligt, Jeeves !, P.G. Wodehouse

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 21/1


Vad sa Eva Hamilton?




Den tidigare VD:n för SVT, Eva Hamilton, som sagt något av värde (otextat såklart), vad sa hon i det där klippet, något som alla vi svältfödda på klarspråk kastar oss över? Försökt så gott jag kan att tyda, trots avsaknad av undertexter, inte lätt men ville verkligen veta och att alla andra också ska få veta, även de som har svårt att höra (denna del av panelsamtalet avsåg riksdagsdebatten mellan Kristersson och Andersson om migrationen, där Andersson påstod att Socialdemokraterna alltid varit för en åtstramning):

"Det här är [ohörbart] olust [ohörbart] partierna står och beskyller varandra för den invandringspolitik som båda gemensamt har fört sedan början på 2000-talet. Och kanske ännu mer upprörd blir jag över Socialdemokraterna, för när dom nu [ohörbart] alltid varit för åtstramning [ohörbart] så är det så otroligt lätt att gå till källor och konstatera att alla gånger [ohörbart] Morgan Johansson blivit utskickad att tala om att folk har nazistsympatier för att dom har talat om en begränsad invandring. Så jag tycker det här ger mig... jag blir så ledsen, för det här ger mig en slags politikerförakt som jag vill absolut inte ha. [ohörbart] de tror inte vi kan läsa. Socialdemokraterna har kommit på att de ska göra det här [ohörbart] med partisekreteraren, med Morgan Johansson och med partiledaren själv. För mig är det ett missgrepp som är skamlöst."

Ungefär så, tror jag hon säger. Och det var ju ärligt, transparent och rakt på sak. Ovanligt för en SVT-anställd, även om det nu är en före detta sådan. Också Eva Hamilton:

"När vi sökte medarbetare till SVT var partiboken det viktigaste.  S, V eller MP var ett krav"

 


lördag 20 januari 2024

Sverige sticker ut

 


"Enligt en rapport från Europol sticker Sverige ut som det land i Norden där kokainbeslagen ökat mest under senare år."


Mening (som med senaste avslöjandet om kokainspår i riksdagen kan generera allehanda gliringar, allt emedan politikerföraktet får sig en ytterligare skjuts!) ur Klanerna : den systemhotande brottsligheten av Jan Persson och Johannes Wahlström. Den här boken hade jag reserverat på biblioteket innan beslutet att satsa på boklig verklighetsflykt (verkligheten börjar bli för läskig!), så var ju tvungen att läsa lite grann i den i varje fall, fast det jag läst så här långt är alltför skrämmande.



Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


fredag 19 januari 2024

"I ljusets makt", Leigh Bardugo

I ljusets makt, Leigh Bardugo. Förlag: Gilla Böcker / Lilla Piratförlaget. Översättare: Carina Jansson. Antal sidor: 304 (danskt band) 296 (pocket). Utgivningsdatum: 2015-04-08 (danskt band). Originaltitel: Shadow and Bone (2012). Första delen i Grisha-trilogin.


"Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.

Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon – inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.

Grisha-trilogin har legat på New York Times Bestseller List och översatts till ett tjugotal språk. Den utspelar sig i en fantsyvärld inspirerad av 1800-talets Tsarryssland. I händelsernas centrum står Alina Starkov, en ung kvinna som slits mellan ljus och mörker i en värld av magi och politik på liv och död. I ljusets makt är den första delen i serien, som sedan följs upp av Stormens öga och Ur askan.

Leigh Bardugo är född i Jerusalem, uppvuxen i Los Angeles och bor i dag i Hollywood. Hon är utbildad vid Yale och har vid sidan om sitt författarskap även arbetat inom journalistik och reklam samt som makeupartist i filmbranschen."


Världsbygget fångar mitt intresse, händelseförloppet, vänskapsbanden och intrigerna likaså. Karaktärerna och sanningen om det förflutna ändrar skepnad under resans gång. Konstant spänning genom samtliga trehundra sidor får mig att läsa mer än tänkt vid varje tillfälle. Plus för den illustrerade kartan på försättsbladen. Författaren lär ha definierat genren som "Tsarpunk", fantasy som hämtar inspiration från det tidiga 1800-talets Ryssland. Har inte läst något liknande specifikt tidigare, roligt med något nytt!

Vill givetvis fortsätta med denna trilogi (bör nämna att den hör till YA, dock av mindre betydelse, passar alla oavsett ålder därutöver). För att få mersmak för fantasy var I ljusets makt ett utmärkt val, en otroligt uppfinningsrik debutroman fylld av mystik och magi!

Även: Veckans mening

Tv-serie (Shadow and Bone, 2021) baserad på boken lär finnas, men tyvärr bara tillgänglig för de med Netflix (kan inte hitta att den finns utgiven som dvd).



torsdag 18 januari 2024

Nytt år, nya böcker, gamla böcker och verklighetsflykt

Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:


"Det är ett nytt år och då nya böcker för våren 24. Är det någon speciell bok du vill sätta tänderna i?"


Inte direkt "sätta tänderna i", har varken löständer eller brist på bokmärken. Men för att inte bli alltför upprepande, d.v.s. nämna samma böcker flera gånger om, så skulle jag vilja läsa denna klassiker (som nu i vår kommer i en nyutgåva från Modernista):

Solaris, Stanisław Lem


Lär dock läsa den gamla (1973) källarmagasinerade på biblioteket. Fast det är nog i stort sett sak samma ändå.

Sen lär det bli några fler gamla Wodehouse också, men frågan var väl tänkt för nyutgivning den här våren möjligen, så det räknas kanske inte? Om det ändå skulle räknas så kan jag även nämna fortsättningen på Grisha-trilogin, läst första boken och jag menar: Wow! Mer om det sen.

Ska försöka satsa lite mer på verklighetsflykt 2024. Om det går. Några biografier skulle jag nog trots detta ändå vilja läsa, om de finns tillgängliga framöver (särskilt denna och denna).


"En siciliansk romans", Ann Radcliffe

En siciliansk romans, Ann Radcliffe. Vertigo förlag. Översättare: KG Johansson. Antal sidor: 294. Utgivningsdatum: 2021-01-21.


"I En siciliansk romans (1790) skapade Radcliffe den unika blandningen av skräckens psykologi och poetiska skildringar som skulle göra henne till en av de stora inom den gotiska skräckromantiken.

Den här tidiga romanen utforskar de urgröpta landskapen och de labyrintiska delarna av Siciliens slott för att avslöja de skamliga hemligheterna för dess allsmäktiga aristokrati. Julia och Emilia Mazzini bor avskilt i en gammal herrgård nära Messinasundet. Efter faderns återkomst till ön hemsöks en del av huset av en serie mystiska uppenbarelser. Ursprunget till hemsökelsen upptäcks först efter en hisnande jakt genom drömlika pastorala landskap. När uppenbarelsen äntligen kommer tvingar den hjältinnorna att utmana de enade krafterna för religiös och patriarkalisk auktoritet."


En mycket trevlig och underhållande klassiker!: Vackra formuleringar, lustiga överdrifter, fängslande spänning, sagolikt beskrivna miljöer, livfulla karaktärer (onda såväl som goda), djärva hjältar och hjältinnor.

Händelserikt rakt igenom och allt mynnar ut i en upplösning som helt omintetgör vilseledningen mot en mer övernaturlig förklaring på det mystiskt gåtfulla. Härligheten är sen toppad med ett underbart avslut som skänker fulländad belåtenhet.

Läs och njut!

Även: Gotisk skräckromantik med omåttliga känslor och stor dramatikEn smakebit på søndag


onsdag 17 januari 2024

Huslig omslagsonsdag


Bokbloggen Boklysten arrangerar Omslagsonsdag.

Temat den här veckan är:

"HUS"
(fri tolkning, hus, slott, koja...osv, osv)


Kombinerar det med fantasy och noterar en slags önskelista på böcker att eventuellt läsa:

Det här är mitt nu
av Jenny Green

Ödesmåla gård
av Therese Henriksson

Varulv
av Monica Zetterlund

När vi var fåglar
av Ayanna Lloyd Banwo

To Cage a God
av Elizabeth May

Ancient Tides Ashore
av Mike Robinson

Babel : En hemlig historia
av R F Kuang

Skärvor av en brusten framtid
av Mattias Kuldkepp

Andarnas hus
av Isabel Allende


tisdag 16 januari 2024

Bokmärkt: Lång väg hem




Uppmärksammade en kommande utgivning den 18 mars: Lång väg hem : Mina 25 år i sekten av Mariette Lindstein. Den boken ska jag såklart hålla utkik efter!


Beskrivning Bokförlaget Forum:

"En unik, personlig skildring inifrån den kontroversiella scientologikyrkan. Mariette Lindstein var högt uppsatt inom scientologerna när hon under dramatiska omständigheter lyckades fly från högkvarteret i USA. Efter nio romaner där hon använt sina erfarenheter av sektmentalitet berättar hon nu för första gången sin egen historia. Som ung sökande kvinna drogs hon till scientologikyrkan i Malmö och tog sig sedan under tjugofem års tid genom alla nivåer i hierarkin till den allra högsta ledningen. I sin självbiografi ger hon läsaren tillträde till en sluten värld som varit otillgänglig för de flesta. Det är en berättelse om vad som får en människa att gå genom eld och vatten för att finna tillhörighet och till slut hitta hem."

Läs mer här: Författaren av Dimön-serien (mariettelindstein.se) 


måndag 15 januari 2024

Tre musketörer, fem systrar och en liten husse




Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är C:

D’Artagnan - 1704


1. Charles D'Artagnan, ynglingen som önskar bli fransk musketör figurerar i äventyrsromanen De tre musketörerna (1844) av Alexandre Dumas. Vad man kanske inte vet är att karaktären är en fiktiv version av en verklig person med samma namn.

2. Christine är en av Fem systrar, pikant liten novell à la new weird syskonskräck av Susanna Evert.

3. "Charlie" - "Lille Karl" (sv.) - (Charles) Brown gjorde officiell entré 1950. Seriefigur i Snobben (original: Peanuts), skapad av Charles M. Schulz. Charlie är husse till en vit beagle vid namn Snoopy (Snobben). Serien lades ned år 2000, men befintliga seriestrippar därförinnan går såklart ofta i repris.

animated-snoopy-image-0060

Rysk desinformation

Statsdumans Aleksey Zhuravlyov:

"It should be noted that the enemy is still strong and quite active. They have plenty of drones. I don't know how things are within 10 kilometers, it would be good to at least destroy them nearby. I don't know about every direction, but I can tell you that near Avdiivka, drones are chasing our every soldier. Up to two drones per each soldier! I wouldn't rush to say that we will advance as soon as we are told to, there are nuances. Our tactics are completely different nowadays. A tactic of Ukraine's strategic defeat. This is a very correct tactic. But that's the way every normal army in the world operates: if we're told to, we will advance. We just need to choose the right moment for that."

Den ryska statstelevisionens värd Olga Skabejeva: "Obviously, this moment isn't here yet."

"Maybe it is, but conducting the main strike is a very big problem for Ukraine. No one knows where it will happen. It's very good that we're striking logistical infrastructure on their home front. We're knocking on their reserves! How's everything, are your lacy panties fitting well? Is everything good? Everything normal? Soon food ration cards will have to be implemented!"

Och här ler Olga Skabejeva glatt... (man mår illa).

"You wanted to be with Europe, so this is what you get! Things are still hard for us, but let me tell you, the difference between last year, when I went to the front to celebrate the New Year's, versus this year, it's like night and day! Last year it was hard for me, I was leaving with a heavy heart, because the guys were straining but moving foreward for all of us. Now, we launched fireworks on the frontlines! Especially for them, we got the fireworks and shot them over there. The main strike will definitely take place. It will certainly happen, I have no doubt about it."

"Another question is to you, guys in the West, what are you going to do about it? They understand very well that Ukraine is finished. So what's next? Sweden is getting ready and so are the Baltics. The Poles have quieted down a bit. They probably started to realize that they are next. Of course, we have no illusions, but we understand that all of them are getting ready for the next stage of war. The next stage! I won't talk about Yemen, I'm not a big expert on that. Either way, it's a totally beneficial thing for us! The price of oil is skyrocketing. Everyone is forgetting about Ukraine and so on. So go ahead! Are you ready to wage a bunch of wars? Go ahead, the West!"


Kära nån vilka dårar de är. De borde kanske uppmärksamma att Polen förutom tydlig mobilisering (de har väl inte alls "quieted down"?) även är medlem i Nato, till skillnad mot Ukraina (och Sverige). Attackerar Ryssland Polen bryter krig ut mellan Ryssland och Nato. Är Rysslands slavliknande befolkning under härskaren Putin beredda på det?


Ryska president"valet" skall tydligen genomföras i mars 2024.


söndag 14 januari 2024

Ferdinands nyfikenhet



"Ferdinand sprang ned till en stor hall med välvt tak; han korsade denna på väg mot en låg dörr med valvbåge som stod öppen och genom vilken en ljusstrimma syntes. Dörren ledde till en smal och vindlande gång; han gick in där och fann sig snart, när ljuset försvann bortåt, vilse i gångens vindlingar. Ändå fortsatte han. Gången blev smalare och de allt tätare stenskärvorna på golvet gjorde det svårt att ta sig fram. En låg dörr avslutade korridoren, inte olik den han hade kommit in igenom. Han öppnade dörren och fann ett kvadratiskt rum, varifrån en spiraltrappa ledde upp i slottets södra torn. Ferdinand stannade för att lyssna; fotstegen tystnade, och allt låg i djup tystnad. En dörr på höger sida fångade hans uppmärksamhet; han försökte öppna den men den var låst. Han kom därför fram till att personen, om det nu verkligen var en människa som bar det ljus han hade sett, hade gått upp i tornet. Efter kort tvekan beslöt han sig för att gå uppför trappan, vars trasiga tillstånd gjorde färden riskabel. Trappstegen var förfallna och trasiga och lösa stenar gjorde varje steg besvärligt. Men eftersom han drevs av oemotståndlig nyfikenhet lät han sig inte skrämmas utan gick uppåt."

Sid. 59; En siciliansk romans, Ann Radcliffe


Vilket fantastiskt avslut på denna roman från 1790, svårslaget lyckligt slut deluxe! Inte fy skam med böcker som man vid dess finis slår ihop med ett belåtet och lycksaligt leende, minsann. För den med ytterligare oemotståndlig nyfikenhet kan jag förtälja att en smula längre utläggning om gotisk skräckromantik i allmänhet, förutom denna boken i synnerhet, tidigare slängdes in här.

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 14/1


lördag 13 januari 2024

Barfotaförsvar och badass-girls

 

 

"Han hade sett en kvinna stå barfota framför sin ytterdörr och utmana en rad bajonetter. Han kände igen blicken hos någon som försökte försvara sitt hem med bara en sten i handen."


Ögonblicksbild (med "extra mening", se det gärna tvetydigt) för bönderna i norr som får utkämpa sina slag utan hjälp i I ljusets makt av Leigh Bardugo.


Tar mig här friheten att översätta inlägg på X av Sofia Ukraini, den 10 januari 2024:

"Förra månaden förgiftade två ukrainska flickor på Krim fyrtiosex ryska soldater genom att ta med sig vodka och snacks spetsade med arsenik. Enligt ryska Telegram gjorde FSB en räd mot deras hus, men flickorna sköt ihjäl tre och flydde sedan: "De misstänkta för fyrtiosex krigares död gjorde motstånd, tyvärr var det inte möjligt att kvarhålla dem. Sabotörerna visade sig vara väl beväpnade och (det hade vi inte förväntat oss!) väl förberedda. Så snart specialstyrkorna kom för att arrestera dem öppnade de eld mot dem med pistoler och automatvapen", sade den ryska specialtjänsten. Vi vet inte var sabotörerna är nu. Tre FSB-officerare dödades till följd av skottlossningen. Ytterligare två skadades, en av dem allvarligt. En av gärningsmännen kan också ha skadats, men det är osannolikt att skadan var allvarlig. Sökandet efter sabotörerna fortsätter."


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.


fredag 12 januari 2024

Gotisk skräckromantik med omåttliga känslor och stor dramatik

 

Bok och kaffe ("black as midnight on a moonless night") är såklart fortfarande oslagbart.

Reflekterar över att Aurora Ljungstedts sensations- och skräckromantik helt klart tagit intryck av Radcliffes dito från slutet av 1700-talet. Vilket förstås kommer att ta mig vidare till nästa roman så småningom, Hin Ondes hus : en berättelse (1853) av just Aurora Ljungstedt, fanns i nyutgåvan (2020) på biblioteket faktiskt, och glad blev jag.


"Aurora Ljungstedt (1821-1908) var en av landets mest populära och uppskattade författare, en mästare på skräckromantik och vår första krimdrottning — hon anses ha skrivit den första svenska deckaren. Ändå glömdes hon bort i nära hundra år, varken ihågkommen bland litteraturvetare eller genrekonnässörer. Idag är hon återupptäckt och räknas som en av våra klassiska 1800-talsförfattare.

Hin Ondes hus (1853) var Aurora Ljungstedts debut som romanförfattare, ett gotiskt förväxlingsdrama om kärlek och förbjudna frukter. Den skräckromantiska stämningen blandas med underfundig humor och livfullt tecknade lantmiljöer liksom personligheter, men intrigen tar sakta karaktären av en helvetesmaskin — förgångna tiders synder leder oundvikligen till fasa, död och vansinne."


Såhär beskriver huvudpersonen i Hin Ondes hus sin upplevelse i ett av Stockholms gamla spökhus (källa: SvenskSkracklitteratur.pdf (litteraturbanken.se)):

"Min inbillingskraft som slumrat under ifvern att finna utgången, vaknade nu med full styrka, och alla Radcliffes gamla romaner med dess slott och ruiner fulla af allt möjligt sattyg, såsom likkistor, skeletter, skramlande kedjor, jemmerrop, falluckor och underjordiska fängelser, defilerade förbi mitt sinne i en lång rysvärd rad."

Och alla visste väl antagligen på 1800-talet vem den gotiska skräckromantikens drottning Radcliffe då var, men vet man det idag?


En siciliansk romans (Ann Radcliffe):

"I En siciliansk romans (1790) skapade Radcliffe den unika blandningen av skräckens psykologi och poetiska skildringar som skulle göra henne till en av de stora inom den gotiska skräckromantiken.

Den här tidiga romanen utforskar de urgröpta landskapen och de labyrintiska delarna av Siciliens slott för att avslöja de skamliga hemligheterna för dess allsmäktiga aristokrati. Julia och Emilia Mazzini bor avskilt i en gammal herrgård nära Messinasundet. Efter faderns återkomst till ön hemsöks en del av huset av en serie mystiska uppenbarelser. Ursprunget till hemsökelsen upptäcks först efter en hisnande jakt genom drömlika pastorala landskap. När uppenbarelsen äntligen kommer tvingar den hjältinnorna att utmana de enade krafterna för religiös och patriarkalisk auktoritet."


Ett par utdrag, från bokens efterskrift, om gotiken:
"Gotiken växte fram som en gren på romantikens träd, och känslor som kärlek, hat, sorg och lycka är sällan måttfulla - den som älskar, älskar till döden; den som hatar lever enbart för sitt hat. De dramatiska händelser som både orsakar sådana och blir följden av dem utspelas helst i lika dramatiska miljöer." 
[...] "det går förmodligen att hävda att skräck och gotik har blivit mer eller mindre synonyma i våra föreställningar: om huvudpersonen letar efter någon, är det inte hemskare med en uråldrig slottskällare, full av prång och tunnlar, än med ett soligt rum med möbler av stål och glas; och om hon är rädd för någon, är det inte mer skrämmande om antagonisten är hotfull och hatisk"


Förfärande kvinnor : Gotisk skräck från Brontë till Gilman är nog en samling gotisk skräck att också nämna i dessa sammanhang. Vill givetvis även läsa den.


Böcker leder till böcker...


Bokmärkt: Palme omvärderad?

Bo J Theutenberg, professor och tidigare folkrättssakkunnig vid UD, har tidigare givit ut fem böcker (totalt ca 3.500 sidor) med dagboksanteckningar för tiden 1981-1988 (skall finnas för utlån vid bl.a. Uppsala universitetsbibliotek och Kungliga biblioteket i Stockholm - så fjärrlån är förstås en möjlighet). Dessa böcker (memoarserie Dagbok från UD) utgavs under åren 2012 till 2020, och det handlar alltså om privata dagboksanteckningar kopplade till svensk utrikes- och säkerhetspolitik. P.g.a. volymernas omfattning verkar inte denna värdefulla kunskap om tiden de berör ha nått ut såsom den borde ha gjort, tillgängligheten är väl förstås också en orsak.

Men nu upptäckte jag att en mer sammanfattande bok givits ut 2023, denna skall främst fokusera på Olof Palme och statsministermordet 1986: Palme omvärderad? (den boken skall finnas för utlån på Kungliga biblioteket i Stockholm, samt Umeås och Lunds Universitetsbibliotek, vi kan bara hoppas att den kommer till fler bibliotek i Sverige framöver).


Bo J Theutenberg berättar om sin nya bok


Läs även: PALME OMVÄRDERAD? – Dagbok från UD och mordet på Sveriges statsminister | Theutenberg



Bokbeskrivning:

 

"”Är det dags för någon form av omvärdering av Olof Palme 37 år efter hans död? Hans intensiva socialistiska/socialdemokratiska demagogi skulle balanseras upp av för landet viktiga åtgärder och ställningstaganden inom det militära, strategiska och underrättelsemässiga fältet – som inte många har en aning om eller ens hört talas om – mer än denne författare, som vill ”dra en lans” till Palmes fördel i detta sammanhang”

Den nya boken Palme omvärderad? är uppbyggd på sammanfattade brottstycken ur de ursprungliga fem inbundna originalvolymerna av Dagbok från UD."


torsdag 11 januari 2024

Läst under jul-trettonhelgen

 



Dags för Helgfrågan i Mias bokhörna. Denna gång med frågan:


"Fick ni något läst under jul-trettonhelgen?"


Jo, det fick vi väl? Själv läste jag ut Skalbaggen, precis som tänkt. Och via den boken erhölls ett uppslag om en annan bok, som jag nu tagit tag i, Ann Radcliffes En siciliansk romans, mer om den sen.


Ann Radcliffe
Ann Radcliffe
(1764-1823) 


onsdag 10 januari 2024

"Skalbaggen", Richard Marsh

Skalbaggen, Richard Marsh. Hastur Förlag. Översättning (+ efterord och slutnoter): KG Johansson. Antal sidor: 456. Utgivningsdatum: 2024-08-01. Originaltitel: The Beetle; a Mystery  (1897).


"”Den kröp upp på min hals, fruktansvärt långsamt, några millimeter i taget och dess tyngd tvingade mig att spänna mina ryggmuskler. Den nådde till hakan, den snuddade vid mina läppar – och jag stod stilla och uthärdade allt medan den täckte mitt ansikte med sin enorma, slemmiga, stinkande kropp och omfamnade mig med sina otaliga ben. Skräcken gjorde mig galen.”

Från fjärran och mystiska Egypten kommer Skalbaggen, en grotesk varelse ”skapad varken av Gud eller människa”, en hamnskiftare besatt av att söka hämnd för ett brott som begicks mot dess avgudadyrkare. I en oförsonlig jakt genom London förföljer den utan nåd sina offer och ingen tycks fredad från dess hypnotiska, onda makt.

Richard Marshs (1857–1915) sällsamma, fängslande och originella roman, som när den gavs ut faktiskt sålde bättre än Dracula, är en tidlös skräckklassiker: en ockult detektivberättelse och ett fin de siècle-melodrama som skrämde slag på det senviktorianska samhällets läsare.

Här presenteras Skalbaggen (1897) i översättning av KG Johansson, som också har skrivit ett informativt efterord till utgåvan och försett den med oumbärliga kommentarer."


Enligt bokens efterord skall The Beetle första gången givits ut 1897, samma år som Bram Stokers Dracula, och då i flera år sålt bättre än denna för oss idag mer välkända. Så hur kan det då vara möjligt att Marsh roman fallit i tidens glömska? Så är det i varje fall med en del romaner som vi kallar klassiker, då är det väldigt värdefullt att det görs nyöversättningar och berättelserna ges nytt liv, den här tycker jag är värd det. Språkkänslan och varsamheten i översättningen upplever jag utmärkt, boken har även slutnoter med intressanta kommentarer kring sådant som kan behöva utvecklade förklaringar.

Boken består av fyra delar/fyra karaktärers berättelser (Bok I, II, III och IV): Robert Holst (som blir ett offer och redskap för varelsen), Sydney Atherton (med ett överklassigt liv typ Bertie Wooster - en rätt bra liknelse), Marjorie Lindon (Paul Lessinghams fästmö) och till sist polisen Augustus Champnells redogörelse för fallet och dess hektiska upplösning. För på sätt och vis är det här - förutom just en effektiv rysare - även en sorts deckare kan man väl säga, inklusive till slut ett kidnappningsdrama med en nagelbitande kamp mot klockan.

Första berättelserna bygger upp mystiken kring det gåtfulla ur olika perspektiv, sista berättelsen ställer allt på sin spets och vrider upp spänningen med full fart. Mycket bra!

En klassiker som alltså verkligen är värd att uppmärksamma på nytt, i min mening.

Även: Veckans mening 16/12Veckans mening 30/12Veckans mening 6/1


måndag 8 januari 2024

Bertie, Bella och Batman

Bokbloggen Mias bokhörna har en måndagsutmaning som kallas Boktriss. För varje vecka avancerar vi framåt i alfabetet, och detta är vår uppgift för veckans aktuella bokstav: 1. Manlig karaktär, 2. Kvinnlig karaktär, 3. Djur, barn eller seriefigur.


Bokstaven är B:


1. Bertram "Bertie" Wilberforce Wooster, huvudperson i romaner och noveller av P.G. (Pelham Grenville) Wodehouse. Som jag länge tänkt läsa igen, kanske dags nu?

Bertie Wooster and Jeeves in "Scoring off Jeeves" illustrated by A. Wallis Mills


2. "Bella" vill helst karaktären Isabella Swan bli kallad i bokserien Twilight, fyra vampyrromaner skrivna av Stephenie Meyer. Och som de flesta vet har romanerna filmatiserats.



3. Batman. Seriefigur skapad 1939 av tecknaren Bob Kane samt manusförfattaren Bill Finger. Bruce Wayne bestämmer sig för att motarbeta den brottslighet som eskalerar i Gotham City och maskerar sig till superhjälte i fladdermus-förklädnad.


lördag 6 januari 2024

Många skelett kräver många garderober

 

"Hans uppförande tycktes visa den antydda tveksamhet vilken jag inte sällan upptäcker hos individer som just tänker ta fram skeletten ur sina garderober och rada upp dem inför ögonen på mig."


Återigen plockar jag fram en mening ur Richard Marsh Skalbaggen (den är snart utläst - älskar klassiker, så varför boken tagit tid att läsa beror absolut inte på boken!) som står i Bok IV: På jakt. Här redogör nu den hemlige polisen Augustus Champnell för fallets upplösning.


Varje lördag bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.