måndag 24 april 2023

"Kievs döttrar", Erin Litteken

Kievs döttrar, Erin Litteken. Översättare: Emma Majberger. Bazar Förlag. Antal sidor: 371. Utgivningsdatum: 2023-04-05. Originaltitel: The Memory Keeper of Kiev.


"Känsloladdad roman om en bortglömd men viktig del av Ukrainas historia. En berättelse om ofattbart mod och orubblig kärlek.

Katya och hennes familj kämpar för sin överlevnad i 1930-talets Ukraina som drabbas av Stalins skräckvälde och en fruktansvärd hungersnöd. Älskande skiljs från varandra, vän blir fiende och drömmen om frihet känns alltmer avlägsen. Men även i de mörkaste tider kan kärleken vinna över ondskan.

Sjuttio år senare hittar den unga änkan Cassie sin mormors dagbok och lyckas äntligen avslöja hemligheterna om familjens mörka förflutna.

Erin Littekens viktiga och aktuella bok är en skakande skildring av oerhörda grymheter men också av människans inneboende styrka. Må vi aldrig glömma, så att inte historien upprepar sig själv."

 

"Erin Litteken bor i Illinois med sin man och två barn. Hon har alltid fascinerats av det förflutna och hur det påverkar oss i nuet, vilket ledde till universitetsstudier i historia. Hon är fast övertygad om att vi måste minnas våra förfäders historier för att kunna skapa en bättre morgondag. Kievs döttrar är inspirerad av hennes egen familjs historia, och hon skriver nu på en uppföljare där vi får följa Katyas dotter under andra världskriget."


Oerhört gripande roman som växlar mellan ett då och ett nu. Katya börjar skriva dagbok i Ukraina under 1930-talet och skildrar sitt liv innan och under holodomor, den fasansfulla svältkatastrofen då miljoner ukrainare dog till följd av hungersnöd. En svält styrd av sovjetiska myndigheter för att införa Stalins socialism med kollektivism och planekonomi genom ren terror, stöld och förintelse. Min omedelbara tanke är att alla de som i nutid sprider förskönande framställningar av socialism omkring sig borde läsa en roman som denna!

Sjuttio år senare får amerikanska Cassie hjälp med att översätta sin mormors dagbok som är skriven på ukrainska, och sakta börjar det förflutnas hemligheter komma till ytan. Varför holodomor inte har uppmärksammats mer, såsom det borde ha gjorts så långt tidigare, förklarar författaren utmärkt bra i bokens efterord.

Mycket viktigt att fler blir medvetna om stalintidens terror-hungersnöd i Ukraina. Och om hur historien kan riskera att återupprepa sig. Så snälla ni, läs den här boken!

Såklart kommer jag nu att hålla utkik efter den utlovade uppföljaren också.

En smakebit på søndag

Veckans mening


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!