fredag 30 september 2022

Sammanställning september

Lästa böcker

Mörker, KG Johansson

Tala med de döda, Anna Jansson

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött, Henrik Johansson

Videbuskarna och andra vidunderliga berättelser, Algernon Blackwood

Tsaren : Den sanna historien om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede, Bill Browder

Häxa, Celia Rees


Läst delvis

Inte bara spioner : Stasi-infiltration i Sverige under kalla kriget, Birgitta Almgren

68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989, Johan Sundeen


Några noterade nyutkomna böcker i september


Rovet, Stefan Spjut

En saga, Stephen King

Josef Stalin : En historia om terror och förtryck, Dick Harrison

Wennerströmaffären : En spionhistoria, Simon Olsson


Draken, Tobias Andersson Åkerblom


torsdag 29 september 2022

Varför läser du böcker?

Rak, stark och stolt i september; årets slutgiltiga solrosrekord: 3.30 m. lång.🏆


Dags för Helgfrågan v. 39 i Mias bokhörna:


"Nu kommer en fråga som säkert låter jättedum men jag ställer den ändå: Varför läser du böcker?"


Finns väldigt många anledningar till varför man läser böcker. Var tid och var situation kan förstås styra vilka böcker man känner sig ha behov av att läsa. Böcker speglar tiden och olika livssituationer mer än vad journalistisk media gör, det mesta tillåts komma fram och bli synligt via böcker. Bara en sån frihetlig sak gör att böcker och författare är bland det absolut bästa som finns!❤



 

"PUTIN,
ett blodigt kommatecken i historieboken.
Att åstadkomma så mycket lidande
och till sig själv en plats
i helvetets skamvrå."

Sid. 59; Under Ukrainas blåa himmel, Bengt Berg




tisdag 27 september 2022

Bokpost: Woyzeck


Woyzeck
Georg Büchner


Dagens överraskande bokpost kom från Hastur Förlag: Woyzeck - en teaterpjäs som skall vara löst baserad på en sann historia. Är ju inte direkt någon finkulturell kulturtant som har kläm på teaterpjäser och sånt, men det ska nog gå bra! Och beskrivningen lät även intressant:

"Woyzeck av Georg Büchner (1813-37) är en av de oftast framförda och mest inflytelserika pjäserna i den tyskspråkiga teaterrepertoarens historia. Ännu i våra dagar är berättelsen om den plågade Woyzeck i hög grad levande: Ingmar Bergman satte upp pjäsen 1969 på Dramaten, Werner Herzog kom 1979 med filmen Woyzeck, Tom Waits och Robert Wilson förvandlade år 2000 texten till musikal, Nick Cave skrev musik och sångtexter till den isländske regissören Gísli Örn Garðarssons dramatisering Woyzeck (2005) och Steve Sem-Sandberg lät 2019 historien om Woyzeck växa ut till romanen W.

Mellan scenerna i Woyzeck surrar det i skrift outsagda och varje läsare och varje åskådare bygger medvetet eller intuitivt upp förloppen utifrån den egna kombinationen av det uttryckta och det blanka. Vid varje dramatisering är det kommande växelspelet med publiken en egen oförutsebar dimension. Och i varje huvud och i varje hjärta tar Woyzeck om och om igen ny gestalt, för Woyzeck är en sekulär martyrlegend, ett hårt laddat drama om ett samhällets olycksbarn, en djuppsykologisk undersökning, en studie över makt och vanmakt, en analys av perversioner och hjärtlöshet, en den naknaste, mest förtvivlade kärlekshistoria, ett ödesdrama som vrålar mot himlarna. Vid varje brytpunkt i tiden återföds Woyzeck och fylls med nytt pulserande liv."


Tack för rec.ex. Hastur Förlag


Bokmärkt: Spännande historiska tidsdokument


Bo J Theutenbergs memoarserie Dagbok från UD:


2012:
Högdramatik i UD - Ubåtar, protestnoter och annat
(1981-1983)


2014:
Neutraliteten - NATO - KGB
(1962-1976)


2017:
KGB-infiltrationen - Ny Polarpolitik - Palestina-Israel - Dialogen med Islam
(1976-1980)


2018:
Ubåtar - KGB/GRU/spetsnaz - Mitrokhinarkivet - öststatsagenter - hemliga Moskvasamtal 1985
(1981-1985)


2020:
Dagbok från UD, Volym 5
(1986-1988)


Vol. 1-4 finns som e-böcker vid nätbokhandel.
Verkar även finnas på vissa bibliotek (också vol. 5 från 2020), så kolla upp det. På våra bibliotek här i Norrtälje kommun fanns de tyvärr inte. Fast det ska visst gå att fjärrlåna böcker, även om jag själv aldrig försökt.


Två skor och en hatt


Tisdagstrion: Skor & kläder i titel, på omslag, i handling (Ugglan & Boken)




"I april 1954 sökte de höga KGB-officerarna Jevdokia och Vladimir Petrov politisk asyl i Australien. De var det kalla krigets första stora avhoppare och de kunde ge de västliga underrättelsetjänsterna ovärderlig förstahandsinformation.

Mycket av informationen visade sig gälla Sverige, där paret varit stationerat 1943–47, vilket ledde till att Säpo kunde gripa flera agenter. Vladimir Petrov hade dock inte valt friheten, han flydde undan ett obevekligt öde och skräcken för det gav honom inget val. Och makens avhopp försatte Jevdokia i en fruktansvärd situation, ett val mellan två avgrunder. Wilhelm Agrell har i denna spännande och dramatiska skildring av två människoöden utgått från ett omfattande material från australiska, brittiska och svenska säkerhetstjänster som först på senare tid blivit offentligt"


Från augusti 1937 till november 1938 pågick en stor utrensning i Sovjetunionen. Av 1.5 miljoner människor mördades ca 700.000 och resten skickades till Gulagarkipelagens läger, de som överlevde den fasansfulla terrorn i dessa läger blev fysiskt och psykiskt skadade för livet.


Stalinterrorn.

"Terrorn var också ett mentalt tillstånd, en kollektiv förlamande fasa som inte skonade någon och som sänkte sig som ett mörker över landet och dess huvudstad. Den stora terrorn spred sig som en fängslandets, torterandets och dödandets epidemi från toppen och ner genom kadrerna och från huvudstaden ut i regionerna."

 

 Stalin. The Court of the Red Tsar (2003) av Simon Sebag Montefiore:

"Stalins personliga roll var länge omdiskuterad, men det är i dag helt klarlagt att terrorn släpptes lös på Stalins order och minutiöst följdes upp av honom, ofta med ett patologiskt och sadistiskt intresse. ("Det högsta nöjet", hade Stalin förklarat för den sedermera utrensade och likviderade politbyråmedlemmen Kamenev, "är att märka ut sin fiende, förbereda allt, ta grundlig hämnd och sedan lägga sig och sova.")"




Italienska skor (2006)
Henning Mankells 26:e roman.




Doktor Glas
Hjalmar Söderbergs roman utkom första gången 1905.


måndag 26 september 2022

"Videbuskarna och andra vidunderliga berättelser", Algernon Blackwood

Videbuskarna och andra vidunderliga berättelser, Algernon Blackwood. Hastur Förlag. Översättning: KG Johansson. Antal sidor: 483. Utgivningsår: 2022.

Recensionsexemplar


"Algernon Blackwood (1869-1951) är en av den klassiska skräcklitteraturens verkliga giganter och hans inflytande är svårt att överskatta. H.P. Lovecraft ansåg honom vara en av de fyra moderna mästarna tillsammans med Arthur Machen, Lord Dunsany och M.R. James, och kallade hans novell ”Videbuskarna” (The Willows) för tidernas främsta övernaturliga berättelse. Märkligt nog har han inte förrän nu fått en ordentlig introduktion i Sverige. Videbuskarna och andra vidunderliga berättelser innehåller 13 av hans mest kända skräck- och spökhistorier, som härmed presenteras i lyhörd svensk översättning av KG Johansson."


Nu när kvällarna börjar bli allt mörkare passar det väl bra att plocka fram skräcklitteratur, och varför inte klassisk sådan? Algernon Blackwood var för mig ett tidigare okänt författarnamn tills denna nya samling skräck- och spökhistorier, med svensk översättning och förord skrivet av KG Johansson, kom till mig. I början av boken finns även en översatt inledning av Algernon Blackwood själv, skrivet 1938.

Titlar för de 13 noveller som ingår i samlingen:

Videbuskarna
Hemlig tillbedjan
Uråldrig svartkonst
Snöns tjusning
Wendigo
Den andra flygeln
Överlåtelsen
Rätten till utsikt
Lyssnaren
Det tomma huset
Medbrottsling i förväg
Löftet
Den vansinnige Jones

Novellerna är av olika längd och med stor variation även i övrigt. Övertygad om att översättningen är alldeles utmärkt känslig för rätt uttolkning av originalspråkets alla stämningar med mera. Klassiska berättelser är som oftast väldigt ordrika, och det här är långt ifrån något undantag. Den omfattande samlingen kan verkligen räcka länge att läsa, och med fördel kan man välja ut någon enstaka berättelse i taget, istället för att läsa hela boken sammanhängande på en gång. Dessutom som små konstverk kan man med all säkerhet se nya nyanser vid omläsningar. På så vis är det en utmärkt bok att ha i sin ägo i bokhyllan, för att som sagt kunna plocka fram sådär i oktober när man vill ha något lagom mysrysligt och småkusligt att läsa frampå kvällskvisten.

Själv tycker jag man kan dra vissa paralleller till H.P. Lovecrafts texter, det äventyrliga, de ibland drömska stämningarna, det uppskärrade läget där det verklighetsfrämmande alltmer smyger in och tar över, ofta vagt och obestämt, sådant som sätter din egen fantasi i rörelse. Fast det är lite mer stil på Blackwoods texter kan jag tycka. Så visst, precis som det nämns i bokens beskrivning från förlaget är det helt sant märkligt att författarens berättelser inte är mer kända här i Sverige. Det vill man såklart få vara med att ändra på! Det kommer nog att bli tillfällen för mig att återkomma till den här bokens fängslande och suggestiva noveller här på bloggen framöver, för efter en första genomläsning kommer jag med all säkerhet att vilja göra mer noggranna omläsningar.

Boken inleds med ett bra och lagom utförligt förord av KG Johansson, som ger oss lite mer kortfattat fakta om Algernon Blackwood (1869-1951) och hans författarskap.

Just det här märks väldigt tydligt och man upplever det signifikant i stort sett rakt igenom:

"Mitt intresse vad gäller psykiska frågor har alltid varit ett intresse kring utökat eller utvidgat medvetande. Om ett spöke blir sett är jag mindre intresserad av vad det är för något än av vad som ser det."

Algernon Blackwood


söndag 25 september 2022

En smakebit på søndag: Vetenskapsmannen

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Läser just nu Vetenskapsmannen, Anders Jallai. Kapitel 10; Anton Modin träffar den nya chefen Göran Filipson på SSI, Stockholm måndag den 4 maj 2015; sid. 49-50 (det Modin kallar "det där jävla råtthålet" är en sluten anstalt i klass 1 för manliga fångar, och "den där junioren till justitieminister" behöver inte förklaras):


  "Filipson svarar inte.
   ”Om du inte hjälper mig att få ut min grabb ur det där jävla råtthålet i Norrtälje kommer jag att vidta åtgärder. Det kan du hälsa den där junioren till justitieminister. Hälsa statsministern också.”
   ”Ja, jag ska hälsa det till statsministern också”, säger Filipson lågt.
   ”Du, en annan sak”, säger han sedan, ”det finns personer i landets ledning som påstår att du har tagit hand om en dokumentportfölj som tillhör amerikanen Henry Kissinger, ledare för Bilderberggruppen. Vet du något om det?”
   ”Nej. Vem har sagt det?”
   ”Det kan jag inte berätta, men det sägs att du tog med dig portföljen från hotellet i Grisslehamn efter Bilderbergmötet för några år sedan, och att det var din son Andres som gav dig den. Sedan vet ingen vart den tog vägen.”"


The world's first "feminist government"?

Walk of shame 2017: Kuvade svenska kvinnor från "världens första feministiska regering" går på rad, hukande under patriarkatets krav på täckande klädsel/huvudduk för kvinnor, framför en mysande Stefan Löfven och den iranske islamisten Hassan Rouhani, Irans president 2013-2021.


fredag 23 september 2022

Boknytt: Under Ukrainas öppna himmel

Ny bok värd extra uppmärksamhet (2022-09-15, Ariel Förlag): 

Under Ukrainas öppna himmel

Poesiantologi


 

"Under Ukrainas öppna himmel. Röster ur ett krig är en antologi med texter som ger uttryck för erfarenheterna av den ryska invasionen av Ukraina och som ger en inblick i bakgrunden till den. Boken innehåller nära tre hundra sidor poesi, dramatik, krönikor, dagboks anteckningar och essäer om och ur det krigsdrabbade Ukraina - det mesta skrivet under det senaste halvåret. Boken är också den första litterära antologin från Ukraina som kommer ut på svenska på nära tre decennier. Boken ges ut av Ariel förlag i samarbete med Svenska PEN. Hela överskottet från försäljningen går till Svenska PEN:s arbete att stödja Ukraina."


Bokus, Adlibris, Pocket shop


"Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött", Henrik Johansson

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött, Henrik Johansson. Verbal förlag. Antal sidor: 196. Utgivningsår: 2022.

Recensionsexemplar


 

"Henrik Johanssons nya bok Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött är ett poetiskt CV. En absurd och bitterljuv resa genom ett yrkesliv som börjar på praktikplatser och slutar i ett författarskap. Arbetskritiken löper som en röd tråd genom sidorna, i tät dialog med delar av den svenska litteraturhistorien.

Henrik Johansson (f. 1973) har kallats en förnyare av svensk arbetarlitteratur och med denna samling förnyar han sig i vandringen från prosa till dialogisk dikt. Henrik Johansson är författare och har tidigare skrivit bland andra Av kött och blod (2013), Raya (2018) och Brev från en cell (2019)."



Så, nu har jag läst mig igenom hela Henrik Johanssons CV i dialogpoesiform, och det var riktigt underhållande! Man har möjlighet att känna igen sig från egna arbetsplatser, oavsett om dessa överensstämmer med i bokens berörda eller inte, för sanning att säga går mycket igen oavsett var vi har arbetat. Eftersom jag bara är fyra år äldre än författaren så finns det förstås roande igenkänning vad gäller träffande tidsmarkörer även i övrigt. Arbetsmarknadsinsatser har jag ingen egen erfarenhet av, så den världen var ny för mig, men intressant att få en inblick i. Vilka sorts arbetsplatser som berörs i boken får ni upptäcka själva, det avslöjar jag inte här.

Den här resan genom ett arbetsliv bjuder på en rejäl dos svart humor av en riktigt skicklig ordekvilibrist. Det är en lättsam och rolig läsning som även du som inte normalt läser poesi kan ha stort nöje av.

Att ta del av tankar om arbetslivserfarenheter är viktigt, oavsett hur det förmedlas. Såklart har jag även uppskattat Föreningen Arbetsskrivares antologier, missa heller inte dessa: Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar och Världen vi lämnar.

Arbetarlitteratur skall enligt mig vara öppen för alla, och inte vara politiserad som hörande till socialister och socialliberaler åt vänster, det känns bara gammeldags och förlegat att tänka så. De flesta av oss är, eller har varit, just yrkesarbetare på något sätt, så inte har det med politisk eller ideologisk hemvist att göra? Jag vet inte riktigt, men tror de flesta är rätt trötta på den polarisering som växt fram. Många av oss har ganska liknande erfarenheter från ett arbetsliv som inte alltid rakt igenom varit en dans på rosor. Det kan vara bittra arbetslivserfarenheter såväl som goda vi bevarar med värme och glädje. Arbetskamrater och andra som vi via arbetet mött och minns. Alla har vi något att berätta, från bra och mindre bra arbetsplatser.

Henrik Johansson har sitt alldeles särskilda sätt att berätta. Det är personligt, inlevelsefullt, inkännande medmänskligt, allt som oftast med en bisarr framställning och vass kritisk udd, och jag gillar det så mycket! Missa inte den här lilla humoristiska poesipärlan med den helt underbara boktiteln Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött.

Författaren önskas såklart god fortsättning på resan genom liv och arbete. Må den fortsatta färden bli mer ljuv än bitter. Fast gärna piggt kryddad med absurditeter!

Mer här på bloggen: En smakebit på søndag och Veckans mening


tisdag 20 september 2022

Mmm... mamushka!

Tisdagstrion: Tre boktitlar som börjar på samma bokstav (Ugglan & Boken)

Mat,
maskin,
mask:


Olia Hercules
Utgivningsdag: 4 oktober.

En prisbelönt kokboksklassiker (med över hundra recept) som beskrivs vara ett koncentrat av den bästa maten från Östeuropa. Publicerades på engelska första gången 2015 (Mamushka). Vinsten för varje såld bok går till flyktinghjälpen i Ukraina.

🌻

Kan väl vara ett bra julklappstips?

"Jag skriver dessa ord på Mors dag, medan min egen mamma befinner sig under belägring i södra Ukraina, och vill dedicera denna reinkarnation av min bok till alla mödrar i Ukraina och i hela världen."

Olia Hercules i bokens nyskrivna förord



Ian McEwan

I den här världen 1982 är EG redan EU, Brexit är en realitet. Storbritannien förlorar Falklandskriget, John F Kennedy blev aldrig mördad och Jimmy Carter är president för andra gången, vann över Ronald Reagan. John Lennon är inte död och Beatles återförenas. Självkörande elbilar används, AI har automatiserat samhället - arbetslöshet och hemlöshet har nått oanade höjder (basinkomst diskuteras). Och såklart: intelligenta humanoida robotar (androids) finns tillgängliga på marknaden (13 Eva och 12 Adam). En Adam införskaffas av Charlie, något som visar sig få oanade konsekvenser i hans liv.



Redaktör: Jenny Enochsson

Dikter och noveller av tjugotvå författare. "Masken rämnar" är temat som tolkats fritt. Små välskrivna konstverk, säregna och ibland resolut uddiga.


The Mamushka!

 

måndag 19 september 2022

Det röda decenniet och 68-kyrkan i nutid




I mitt lilla bokbloggarhörn tycker jag nu det är lämpligt att ge en bok från 2017 lite extra fokus:

68-kyrkan : svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965-1989 av Johan Sundeen

Bokförlag: Bladh by Bladh

Beskrivning:

"När vänstern tog makten över kyrkan

Med jämna mellanrum bryter debatter ut om politiseringen av Svenska kyrkan. Inte sällan är temat att andlighet och teologi har ställts i skuggan av ett samhällsengagemang i linje med den profana vänsterns agenda. Trots detta och trots att en rad kyrkliga makthavare, med KG Hammar i spetsen, har berättat om hur hela deras gärning och tro har präglats av 68-rörelsen, har forskningen inte visat något nämnvärt intresse för frågan om sextio- och sjuttiotalsradikalismens påverkan på svensk kristenhet.

I den på ett omfattande källmaterial baserade studien 68-Kyrkan: Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965 1989 visar Johan Sundeen att arvet efter 1968 varaktigt har präglat nätverk av inflytelserika opinionsbildare inom Svenska kyrkan och ett antal andra trossamfund.

Under det s.k. röda decenniet gjorde en krets av teologer gällande att kristendom och marxism ska ses som andliga kusiner. Från predikstolar och lärosalar förkunnades att Jesus var socialist, och att kristendomen är en inomvärldslig proteströrelse. I den stora kampen om världen stod Gud och befrielserörelser i Afrika, Asien och Latinamerika på den goda sidan, Västerlandet, den borgerliga demokratin, marknadsekonomin och en passiviserande andlighet på den onda. 

Johan Sundeen dokumenterar utförligt den kristna vänsterns sympatier för Maos Kina, Castros Kuba, Ortegas Nicaragua samt Honeckers DDR. Regimer med svåra människorättsbrott sitt samvete och med förföljelse av kristna på sitt program, men vars marxist-leninistiska samhällssystem sades vara delar av Guds plan för en värld präglad av godhet, jämlikhet och rättvisa.

Boken är oumbärlig läsning för var och en som vill förstå ett lika viktigt som förbisett element i den svenska kristenhetens moderna historia. 

Johan Sundeen är idé- och lärdomshistoriker och verksam som universitetslektor vid Bibliotekshögskolan i Borås. Han har tidigare publicerat bland annat Andelivets agitator: J.A. Eklund, kristendomen och kulturen samt Reflektioner från Periferin: Böcker, bildning och idédebatt. Johan Sundeen är bosatt med sin familj i Brämhult och är praktiserande katolik."



lördag 17 september 2022

Tsaren

 

"Vårt största problem var att Europa, till skillnad från USA, hade ett antal mindre politiska fraktioner som förbehållslöst stödde Putin, och det hade smittat av sig på den bredare debatten."


Detta gäller Magnitskijlagen och året är 2015. Franska Front Nationals Marine Le Pen stödde de flesta av Putins politiska idéer, tyska socialdemokratiska förbundskanslern Gerhard Schröder blev en av Putins mer hängivna anhängare, den ungerska autokraten Viktor Orbán försvarade och visade sympati för Putin. Nederländerna tycks ha varit det enda land inom EU som visat klarsynthet vad gäller Ryssland redan då. År 2019 avslöjades att två skandinaviska banker varit inblandade i rysk penningtvätt, båda bankerna var svenska. SEB och Swedbank. Verkligen bedrövligt skamligt. Svårt att förstå att inte hela Europa förstod bättre vad gäller Putins Ryssland, inte ens efter annekteringen av Krim 2014.

Boken Tsaren av Bill Browder berättar en helt sann historia om pengatvätt, mord och att överleva Putins vrede. Som den värsta rysarthriller. Läs den!


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).


fredag 16 september 2022

Fredagsplock

Kollade Aktuellt igår och undrade om jag såg rätt på textremsan, och konstigt nog stämde det. Såhär:

"Inför den förändrade världen, epoken och historien anstränger sig Kina och Ryssland tillsammans för att visa att stora länder tar sitt ansvar och har en ledande roll för att ge denna föränderliga värld stabilitet och positiv energi.

 - Xi Jinping (Kinas president under en eurasisk konferens där Ryssland deltar med Putins närvaro.)

Ville verkligen inte tro att jag såg rätt, men så var det. Ryssland och Kina tar alltså ansvar och ger stabilitet och positiv energi i en föränderlig värld, enligt Xi Jinping. Jösses. Förvrängt surrealistiskt.


Något annat som också hände igår. En ny spännande bokrelease:

Draken av Tobias Andersson Åkerblom.

Beskrivning Mondial:

"För bara ett decennium sedan satsades det stort på att öka Sveriges handel och utbyte med Kina. Idén var att tjäna massor med pengar, och samtidigt exportera våra svenska demokratiska värderingar. Hållningen ses av många idag som naiv, kanske rentav farlig.

Medan Sverige prioriterat löften om jobb och affärer har vår ekonomi blivit så sammantvinnad med kinesiska intressen att frågan blivit oundviklig: Vad kommer egentligen först, demokratin eller pengarna?

Draken blottlägger hur Kina strategiskt arbetar med att påverka Sverige och utöka sitt inflytande: Genom diplomatiska kanaler, som i fallet Gui Minhai. Genom att köpa upp företag, som i fallet Volvo Cars. Och genom att placera underrättelseagenter på svensk mark för att bedriva spionage mot svenska medborgare."


Den här helgen kommer jag att fortsätta läsa Tsaren. Mycket läsvärd. Ärligt och rakt skriven. Fick en intressant inblick i WEF också.


  "World Economic Forums officiella mission är att »förbättra världens tillstånd«, men i själva verket är många av deltagarna miljardärer, diktatorer och storbolagsdirektörer som inte är särskilt intresserade av att förbättra tillståndet i världen. Några av dem vill rentav göra raka motsatsen.
   För att göra skäl för sitt ädla åtagande brukar World Economic Forum bjuda in en handfull personer som faktiskt på allvar uppfyller det."

Sid. 76; Tsaren, Bill Browder


Fast det här var under den årliga konferensen år 2011. Mycket har hänt sen dess. Great Reset t.ex., och alla efterföljande intensivt ökade konspirationsteorier som de flesta av oss bara uppfattade utkanterna av. Senaste konferensen 2022 lär ha handlat om kriget i Ukraina, klimatförändringar, energiosäkerhet och inflation. Rysk delegation var då frånvarande för första gången sedan 1991. The Wall Street Journal menade att detta signalerade "unraveling of globalization." Huruvida det bromsade konspirationsteorierna kan man ju alltid ta sig en funderare över. Fast nu har vi förstås Charles III som Storbritanniens regerande monark, så det kanske blåser liv i det en aning ändå. Vem vet.

Denna världen alltså... snurrig, kaotisk, grym. Och oerhört överspänd.

Undrar vad som kommer att hända i nästa kapitel.

Men vi tar en sida i taget och håller ut.❤


tisdag 13 september 2022

Avslöja det dolda, öppen för det nya?

Tisdagstrion: Fönster, dörrar, portar & portaler (Ugglan & Boken)

Kommande nytt i oktober:



Elizabeth George
Utgivningsdag: 28 oktober.

Kriminalkommissarie Thomas Lynley ansvarar för en utredning och i jakten på lösningen tar han hjälp av Barbara Havers och Winston Nkata. De måste reda ut alla lögner för att hitta en mördare som håller sig dold. Den 21:a  romanen om Thomas Lynley och Barbara Havers.


Camilla Lagerqvist, Lina Blixt (ill.)
Utgivningsdag: 3 oktober.

Mystiska saker börjar ske i en by i Hälsingland. Barn försvinner liksom i sagorna om den onda julbocken. Tolvåriga Gerda och Elis måste innan det är för sent våga möta sina rädslor och hjälpas åt. Spänning och magisk folktro i historisk jultid. Illustrerad adventsbok i 24 kapitel. Läsålder: 9-12 år.


Jean-Claude Mourlevat
Utgivningsdag: 4 oktober

Dystopiskt äventyr om ungdomar som rymmer från en totalitär fängelseliknande internatskola. Om avslöjade hemligheter från det förflutna. Om hopp och frihet. Läsålder: Unga vuxna/15+


söndag 11 september 2022

En smakebit på søndag: Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Läser just nu en bok som kom till mig i fredags och som jag heller inte under lördagen kunde låta bli, så varför inte låta hela veckoslutet här på bloggen få handla om Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött av Henrik Johansson. Sidan 20:


"Arbetsledaren kom till mig och sa:
 Gå på rast, ät för X kronor.
 Jag gick till rastrummet och såg på MTV.
 Sinéad O'Connor sa:
 Nothing Compares 2 U.
 Jag sa:
 Tack, Sinéad, nu känner jag mig som en individ.
 U2 sa:
 I Still Haven't Found What I'm Looking For.
 Jag sa:
 Jag vet inte ens vad jag letar efter.
 Och jag åt mina cheeseburgare
 och läste gratistidningen."

Lär läsa ut den idag, men kommer såklart snällt och lydigt att hålla inne med recensionen tills det blir dags för första recensionsdag den 23 september.



Fler smakbitar denna septembersöndag samlas här


lördag 10 september 2022

Tillbakatankar genom tid och rum

 

"Ungdomen sa:
Jag vill ha två kilo antifascism strösslat med slagkraftiga slagord och diffus upproriskhet, tack."


Mening ur Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött av Henrik Johansson. Ett slags poetiskt CV. Väldigt rolig bok som jag satt och småskrattade till igår kväll. Och det behövde jag helt sant få göra!😊

Författaren skall för övrigt vara på bokmässan i Göteborg och prata om den här boken (som har releasedatum den 21 sept.). Tid och rum: Lördagen den 24 september, kl. 14:00-14:55 ("Arbetet och dikten, dikten om arbetet"), Rum för poesi. Kanske kan va nåt för er som kommer att besöka mässan?


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).


fredag 9 september 2022

Bokpost: Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött

 

Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött

Henrik Johansson


Denna fredagskväll har jag möjligheten att ta del av frejdig poesi à la Johansson. Passar fint efter att just ha avslutat Anna Janssons senaste i bokserien Bergslagens blå (del 4). Också en viktig bit samtida arbetarsituation (sosseriets grymma variant av utförsäkring) som kommer fram där. Hemskt och obegripligt undangömt. 

Henrik Johansson har kallats en frimodig författarröst. Tror det är just de där frimodiga författarrösterna som behövs i vår tid av utsortering, utanförskap och avhumanisering. Att vi ändå har kvar ett slags ifrågasättande (ibland känsla av alienation) gemensamt, vi som lever här och nu, vi som försöker hoppas på det bästa och förbereda oss för det värsta...


En teaser:

"En klasskamrat kom till mig och sa:
 Johansson, jag förstår inte den här uppgiften.
 Jag sa:
 Control X, ctrl C, kontroll V. Alt handlar om Kontroll. Den som ctrl-
 erar arbetskraften ctrlerar också Alt annat.
 Och jag tänkte att det inte är meningen att du ska lära dig något heller,
 just du, och du och du och kanske jag, är avpolletterade från arbetslivet
 och placerade här på hyllan för avskräckande exempel."

(Datortek V; sid. 55)


Bakom den lockande titeln Fruktansvärda arbetsplatser jag besökt och de vackra människor jag där mött gömmer sig ett poetiskt CV som Verbal förlag ger ut den 21 september.

Jag sa:
Utmärkt!




Tack för rec.ex. Henrik Johansson

onsdag 7 september 2022

Svart i svartvitt



Tisdagstrion: Svart & vitt (Ugglan & Boken)


13 Svarta sagor
Rysare och skräcknoveller. Tretton olika författare berättar sagor ur skymningszonen. Tyckte särskilt mycket om Djuptjärn av Elisabeth Östnäs. Novellen utspelar sig i 1700-talets Bergslagen.

Kvinnan i svart
Susan Hill
Skräckklassiker från 1983, om en hemsökt plats och den spöklika kvinnan i svart.

Den svarta katten
Edgar Allan Poe
Såklart en av Poes mer kända noveller. Den publicerades 1843. Hemsk novell. Brutal.


Nej, katter ska man vara snäll emot, alltid, då får man en sån här ömsint blick:



Mer svartvitt här


The Black Cat (1934 poster - Style D)
Den amerikanska skräckfilmen The Black Cat från 1934 ska visst bara helt lite ha med Edgar Allan Poes novell att göra, även om hans namn nämns på affischen. Filmen lär hos publiken ha utvecklat ett plötsligt intresse för psykiatri. Ännu en svartvit på vill-se-listan!



måndag 5 september 2022

"Mörker", KG Johansson

Mörker, KG Johansson. Förlag: Tira Tiger Förlag. Antal sidor: 249. Utgivningsår: 2022.

Recensionsexemplar


 

"Yana är polis i 2300-talets Stockholm, i en värld som försöker hämta sig efter klimatkatastrofer, krig och annat. En ledig morgon väcks hon av sin chef och kallas till polishuset: hon måste genast resa till Gambia för att utreda ett mord på en svensk politiker. Dessutom måste hon göra den utredningen tillsammans med en "medhjälpare", en avancerad och nästan-mänsklig konstgjord människa som är både onödigt intelligent och oroande insiktsfull. Medhjälparen Miko känner Yanas tveksamhet men låter sig inte påverkas. När de kommer till Gambia måste de lösa både mordet och sina egna problem."



Mörker är andra boken av tre, böcker vars handling skall komma att hänga samman.

Första boken Ljus handlade om Anyas liv från 2030-talet och framåt, en tid då klimatkrisen nått katastrofläge. Mörker tar ett rejält kliv framåt till 2300-talet och man får följa stockholmspolisen Yana i en mordutredning. Så på sätt och vis är det ju även en kriminalhistoria.

Bakgrund: Med trolig startpunkt Ukrainakriget 2022 har krig och klimatkatastrofer härjat fram till ungefär 2150 (nedslående, inte sant?). Därpå följde de primitiva decennierna. Innan de värsta klimatkatastroferna satte in hann teknologi med hjärnläsare och telepatisk kontakt (noisy, brus) utvecklas till viss del efter 2050. AI:s, konstgjorda människor (muser) blev alltmer avancerade i slutet av 2200-talet. Brus och muser förädlades och växte samman. Under Yanas livstid finns klonade biologiska muser som kallar sig människor. Men många vanliga människor börjar utveckla någon slags musism (rasism) mot dessa klonade "robotar". Så när polisen Yana för en mordutredning tilldelas medhjälparen Miko, som är just en sådan konstgjord människa, känner hon en viss tvekan och motvilja. Mordet på en svensk energiminister har begåtts i Gambia och de måste genast bege sig iväg dit.

Ja, upptakten ungefär så, lite mer utförligt. Finns många kopplingar till tidigare bokserier (Noisytrilogin är given). En intressant världsutveckling är det hursomhelst, fint utmejslad och skickligt manövrerad spekulativ framtidsvision kombinerad med ett klurigt kriminalfall. Magnifikt beskrivna miljöer, såväl i Stockholm som i Gambia.

Ett visst relationsdrama uppstår även i denna historia, mellan Yana och Miko. Spännande hur människorna beskrivs reagera genom hånfullhet och vrede då de känner osäkerhet inför de alltmer avancerade muserna. Lite synd att huvudkaraktärer, som i det här fallet medarbetare, inte kan få förbli just kollegor eller arbetskamrater/vänner, varför karaktärerna alltid ska totas ihop till parförhållande. Det känns alltför förutsägbart på det sättet numera. När jag läser den här sortens böcker kan jag ibland känna: Överraska mig någon enda gång med en ny ytlig bekantskap som via fördjupad ömsesidig förståelse leder till god vänskap istället. Eller fungerar inte sådant i romaner? Men, förutom den lilla åsiktspetitessen, så är det som vanligt briljant när KG Johansson skriver sf.

Kan återigen konstatera att fler borde läsa svensk science fiction. Vet ingen genre som kan leverera så många värdefulla spirande tankefrön, förmedla så mycket storslagen stämning och känsla. Underhållande, roande och varnande, med mycket mera. Detta gäller förstås även Mörker. En extra korrigeringsrunda hade dock inte skadat, något småfel här och där (t.ex. anagram-miss, en från Ljus Anya klev in i replik för Mörker Yana på ett ställe, det var ju ett ganska lustigt litet fel ändå).

Så nu ser jag fram emot en ny Gryning, vilket alltså är titeln på nästa planerade bok i denna löst sammanlänkade serie.

En smakebit på søndag 28/8: Yana drömmer


Blå höstkänning


Blå höstkänning.





söndag 4 september 2022

Saras oro


  "Sen var det Sara, en erkänt duglig polis som var långtidssjukskriven på grund av utmattningssyndrom efter att ha blivit trakasserad av en galning. Hennes man var inte längre i livet och hon var ensamstående med sin femåriga dotter, Moa. Bark hade lärt känna henne under sjuktiden och försökte ta sitt ansvar som chef och hålla kontakten. Sara hade blivit utförsäkrad och skulle inte få mera pengar från Försäkringskassan. Så Bark hade företrätt henne i förvaltningsrätten och överklagat Försäkringskassans beslut när hon inte orkade själv. Pappren till domstolen skulle först skickas till Försäkringskassan som bestämde vad som fick gå vidare. Ett läkarintyg Sara åberopat hade plockats bort. Om det gällt ett annat tvistemål med två parter skulle det varit otänkbart att ena parten fick bestämma vilka papper som skulle nå domstolen. Rättsosäkerheten var helt oacceptabel. Nu väntar de på domen. Saras oro för framtiden var svår. Bark hade betalat hennes mest akuta räkningar. Sara ville inget hellre än att komma tillbaka till sitt jobb som polis, men återhämtningen tog tid. Det var tänkt att hon skulle börja jobba på 25 procent. Försäkringskassan ansåg att hon skulle säga upp sig från sin anställning hos polisen och ta ett ”allmänt förekommande arbete” på arbetsmarknaden. Det innebar i praktiken ett låtsasjobb som Försäkringskassan hittat på och som Arbetsförmedlingen skulle trolla fram."

Sid. 25-26; Tala med de döda, Anna Jansson

 

Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.

En smakebit på søndag 4/9


lördag 3 september 2022

Kostval på väg mot Amerika



"Köttet i tunnorna är grönt och luktar illa, havregrynen är mögliga och vill inte koka ihop, ärtorna är hårda som kanonkulor, hur länge de än ligger i blöt, och de hårda skeppsskorporna är mer mask än skorpor."


Så kan man ordna en frivillig fasta. Mening från Häxa av Celia Rees.

Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig, träffsäker eller vadsomhelst).



Komiker på plakat
Har ni röstat än? Själv satsar jag på att kunna göra det på måndag.