fredag 9 september 2022

"Tala med de döda", Anna Jansson

Tala med de döda av Anna Jansson. Förlag: Norstedts. Antal sidor: 313. Utgivningsår: 2022.


"Skelettet efter en nioårig flicka hittas i en blockstensgrotta i ett naturreservat. Polisens spår leder bakåt i tiden, till ett fosterhem som tog emot unga flickor, beläget i en gammal begravningsbyrå. Men hemmet brann senare ner och det är ont om ledtrådar.

Det är kriminalinspektör Kristoffer Bark vid Örebropolisen som tar sig an fallet tillsammans med sitt brokiga team av omplacerade kollegor. Tipset om flickans kvarlevor kom från en kvinna, Magdalena Fernåker, som påstår sig ha mediala förmågor. Hon tar emot sina klienter på kursgården Himlagård, men när hon kallas till förhör är hon som uppslukad av jorden.

Kristoffer Bark utmanas på ett annat plan eftersom hans känslor för kollegan Mia Berger växer sig starkare. Utredningen tar sig allt närmare hans eget liv när även hans syster blir inblandad.

Deckarmästarinnan Anna Jansson är tillbaka med en hisnande spänningsroman där svek och manipulation står i fokus, och där kampen är på liv och död."


Den fjärde delen i bokserien Bergslagens blå, är en precis lika spännande, insiktsfullt samhällsengagerad och snillrikt konstruerad kriminalhistoria som föregångaren Dansa min docka. Romanen har flera historier som sakta flätas samman, och persongalleriet är stort men inte direkt ohanterligt att hålla reda på.

Oerhört sorgligt slut, men säkert en alltför ofta sann utgång, såsom det nu blivit. Ibland undrar jag om det helt krasst är uttänkt så... att det är den utgång som förväntas. Fast innerst inne vill jag inte tro att det är så omänskligt. Ruskigt tragiskt och oerhört hemskt att resultatet av en kraschad sjukförsäkring alltsedan 2015 fortfarande mörkas så effektivt av politiker och Försäkringskassan. Var är de granskande journalisterna nu? Juristerna? En stor eloge till modiga Anna Jansson som ger frågan fokus i denna bokserie på ett så verklighetstroget sätt. Ett mod jag önskar fler hade.

Anna Jansson tilldelades förra året Crime time awards hederspris, och hennes böcker har sålts i över 5 miljoner exemplar bara i Sverige. Juryns motivering: "Prisad, älskad och framför allt läst!"

Så värd priset, och såklart rekommenderar jag även Tala med de döda, ännu en deckare med den medmänskliga Kristoffer Bark i huvudrollen. Tuffa tider kräver mer medmänsklighet, mindre mörkläggning. Och mod, massor av mod.

En smakebit på søndag 4/9: Saras oro


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).