söndag 11 juni 2023

En smakebit på søndag: Solroskoden


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Läser uppföljaren till Honungsapan och Tigerögat:

Solroskoden av Catry & Toresson.

Sid. 33-34:

"Medan Mio går den sista biten hem, den vanliga vägen men utan förföljare, tänker hon att Mac kommer att häpna. Mio måste försöka få utrymme att berätta om det här. Ett tag fick Mio anstränga sig för att hitta något skäl att skicka meddelanden till Mac. Mest för att få ett svar och ett livstecken om hon ska vara ärlig. Men nu, med kriget, hinner Mio knappt skicka allt hon behöver få iväg. Det är framför allt själva kriget som Mac vill ha information om, men Sveriges och Finlands Nato-ansökningar har också provocerat Putja. Han säger ofta något om Sverige och blir förbannad när presidenter och premiärministrar uttalar sig i media om hur olagligt hans krig mot Ukraina är. De skriver för fan inte Rysslands lagar, fräser han. Det är lagligt om jag säger det och de ska hålla tassarna borta från mina områden. Med mina menar han Rysslands. För Putja är det samma sak."


Men läser även parallellt ur den nya antologin Om kriget kommer, Red. Anders Frankson. Tar ett kort textutdrag ur den också:

"Anfallet mot Gotland kan komma som en blixt från klar himmel då detta förmodligen är inledningen i en större operation mot Baltikum eller något av de baltiska länderna. Det som skedde på Krim 2014 var det nog ingen som hade förutspått."

(Även: Rysk revanschism och stormaktsnostalgi)


Putja ser fördelar med att hålla Sverige utanför Nato så länge det går, det borde verkligen ingen annan göra. Och en del går i Putjas ledband, utan att ens veta om det (Must: Ryssland försöker påverka Sveriges Natoprocess | SVT Nyheter).


En smakebit på søndag 11/6


2 kommentarer:

  1. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  2. intressanta smakebitar! tack för dem. Gotland ligger verkligen pyrt till

    SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!