fredag 9 juni 2023

Rysk revanschism och stormaktsnostalgi



 

"Ryssland drivs idag av revanschism och stormaktsnostalgi. Stalin eftersträvade att nå till Östersjön precis som Peter den store hade gjort. 1920 var Sovjetunionen instängd i ett hörn av Östersjön, längst in i Finska viken. 1945 var man åter Östersjöns härskare med en ny hamnstad, Kaliningrad. Att Putin har samma ambition som Stalin framgick i ett tal sommaren 2022. Han kommenterade vad Peter den store gjorde med följande: "Ni kanske tror att han krigade med Sverige och tog deras land. Men han erövrade ingenting, han tog tillbaka det!" Och han sa att slaver hade bott i området i århundraden."

Sid. 20; Om kriget kommer


Sveriges gränser från 1150 och framåt: 


Hotbilden med anfallsriktningar under kalla kriget.


"Roslagen - Åland faller, varefter Sovjetunionen genomför operationer i Roslagen samt mot Uppsala och Gävle."

 



Förstår tillräckligt många i nutid det allvar vi och de baltiska staterna står inför, då Sverige dessvärre fortfarande befinner sig utanför Nato p.g.a. Natomotståndare som kurderna, vänsterpartisterna, miljöpartisterna, Kremlkramarna inom Sverigedemokraterna, Rysslandsapologeterna inom fredsrörelsen och Socialdemokraterna?

Förtäckta hot från Ryssland har redan kommit. På Twitterkonto för Ryska ambassaden i Sverige, den 7 juni 2023, står att läsa:

"Den 22 maj trängde ukrainska nazistiska regimens terroristgrupp in på  gränsområdet i Belgorod-regionen. Diversanter använde bland annat svensktillverkade pansarskott."


Hög tid att fler slutar med att vara godtrogna och istället försöker inse att vi har en hotande terrorstat alltför nära.

Och såklart, läs Om kriget kommer : hot, beredskap och försvar (Red. Anders Frankson)!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!