fredag 30 juni 2023

TV-tipset: Ungerns hotade medier

Har länge tänkt se den tyska dokumentären Ungerns hotade medier (2022). Vilket nu gått förbi tanke till handling. Bra och intressant! Endast 45 minuter. Se den! 

Politiskt vänstervinklad public service tycker jag vi sett bli alltmer tydligt här i Sverige (särskilt SVT borde ta till sig den växande kritiken). Upplever att slagsidan åt vänster ökade efter pandemin och efter att sedan Magdalena Andersson blev partiledare för Socialdemokraterna.

Bra att ta lärdom av andra länder, hur det kan bli om vi inte uppmärksammar politisk vinkling och sätter stopp i tid. Om SVT tror att de går Socialdemokraternas ärenden då de vinklar och selekterar till fördel för S-partiet (+stödpartier), så kan det ju gå åt det rakt motsatta hållet. Det kan man väl säga att utvecklingen i Ungern är ett exempel på, i dokumentären nämns att det även där fanns en vänstervinkling till att börja med. Alla tjänar på att public service blir mer politiskt neutralt, att de inte konsekvent undviker sådant som kan påverka det Socialdemokratiska blocket negativt opinionsmässigt. På så vis går det nog att förhindra att det bär iväg åt fel håll, d.v.s. att någon yttre vänster- eller högerkant tar över kontrollen helt och påverkar demokratin negativt. Public service har stor makt, och med stor makt borde även ett stort ansvar tillkomma.

Dokumentären går att se på vår politiskt rödgröna television SVT (play) fram t.o.m. den 2 april 2024.


"Fria medier existerar knappast i Ungern. Sedan 2010 har landets regering med Viktor Orbán i spetsen monterat ner oberoende medier och tagit kontroll över både tidningar, tv och radio. Men det finns unga journalister som står upp mot det de kallar statspropagandan. Hur har Orbáns parti Fidesz kunnat skaffa sig en sådan kontroll över Ungerns medielandskap och hur påverkas demokratin i landet?"


Tittar man på  Pressfrihetsindex 2023 så befinner sig Ungern i nuläget på plats 72/180. RSF uppmärksammar att premiärministern där byggt upp ett medieimperium som följer partiets order. Oberoende medier finns på marknaden men är utsatta för politiska, ekonomiska och reglerande påtryckningar. Mediepluralism och oberoende medier attackeras. Public service tycks ha förvandlats till ett propagandaorgan, med följden att flera privata medier övertogs eller tystades. Partiet Fidesz skall ha tagit kontroll över 80% av medierna.

Ungern är dock inte med i bottenligan för pressfrihetsindex 2023. Journalister och mediearbetare blir t.ex. inte häktade p.g.a. sitt arbete. Landet har fått en bättre plats högre upp på index sedan förra året (2022: 85/180).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!