torsdag 8 juni 2023

Folkets tjänare (säsong 1)


Folkets tjänare 
säsong 1 (2015)

Kategori: Politisk satirkomedi.


Beskrivning:

"Den blyga historieläraren Vasyl (Volodymyr Zelenskyj) råkar bli viral när han rasar över situationen i Ukraina och helt otippat väljs han till president. Vasyl kastas in i politikens värld och tvingas ta itu med nyfunnen popularitet och höga förväntningar från nationen. Folkets tjänare är en ukrainsk komediserie från 2015."


Tv-serien är skapad och producerad av Volodymyr Zelenskyj som även spelar huvudrollen, Vasily Petrovych Goloborodko. Allt startar med att den 30-årige historieläraren filmas i smyg av en av sina gymnasieelever då han i en konversation med en kollega ger sig hän åt sin vrede över tillståndet i landet, med regeringens korruption i fokus. 


Klippet laddas upp på Youtube och sprids, eleverna sätter dessutom igång en crowdfunding-kampanj för att registrera hans kandidatur i Ukrainas presidentval (såklart också utan hans vetskap), ett val som leder till seger för den förvirrade stackars läraren. Tv-serien omfattar tre säsonger, från 2015 till 2019 (det har även gjorts en filmatisering 2016). 

(Seså, släpp in Ukraina i EU nu!)

I verklighetens Ukraina: År 2018 registrerades ett politiskt parti som var uppkallat efter tv-serien, Zelenskyj valdes till president 2019 med 70% av rösterna. Efter den ryska invasionen av Ukraina 2022 fick tv-serien en ännu större framgång internationellt. Och vi i Sverige har nu möjlighet att se den på SVT Play - gör det. Inser att jag förstår mer av handlingen p.g.a. alla böcker jag läst om Ukraina och Ryssland under senare tid. Men visst kan man nog ha nöje av att se den utan den sortens grundkunskaper också, tror de flesta vet mer om det där landet idag än vad de gjorde innan Rysslands terrorangrepp startade. Utrikesministern och hans assistent var också klart roliga karaktärer. Seriens ledmotiv (se klipp nedan) helt suverän för övrigt. Cliffhanger i sista avsnittet säsong 1 - såklart ska jag fortsätta titta på denna tv-serie.

(Ukraina rankades år 2022 i korruptionsindex 122/180, jmf med Sverige 4/180, Ryssland 136/180, Turkiet 96/180. Danmark, Finland och Nya Zeeland är de minst korrupta länderna med 1/180, följt av Norge och Singapore.)


Alla tre säsonger finns på SVT Play.

Säsong 1: 23 avsnitt, à ca 25 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!