lördag 17 juni 2023

Ruskigt scenario!Nya tider nya bekymmer. Transportstyrelsen har tydligen inte utfärdat några regler vad gäller flygning av drönare över andras tomter. Så märkligt egentligen. Enda direktivet lär vara att inte djur och människor blir störda av den på ett kränkande sätt (om drönaren filmar/fotar så tycks även det vara okej, så länge det inte "kränker personlig integritet"). Den får inte skjutas ner eller fångas med nät, det har tomtägaren inte rätt till. Men tänk om den råkar bli träffad av en hårt kastad tennisboll eller frisbee, fastnar i ett badmintonnät eller barnens studsmattas skyddsnät. Vad händer då? Kan drönarens ägare anmäla den drabbade tomtägaren och få rätt till ersättning?


"Ingen i familjen Törngren tar minsta notis om den lilla UAV (drönare) som med jämna mellanrum cirklar ovanför familjens villa. Sannolikt är flygfarkosten oupptäckt eftersom den knappt hörs, dess litenhet samt att alla i familjen är för upptagna av Eriks hemkomst där hustrun och döttrarna är fokuserade på att öppna de presenter som familjefadern medfört som en glad överraskning. Således ett helt annat fokus än den spetsnazsoldat ur Aleksandrs grupp som opererar UAV:n och befinner sig några hundra meter inne i skogen i östlig riktning från familjen Törngrens villa. Uppgiften som soldaten fått är att skaffa en bild av huset och dess omedelbara omgivningar."
Sid. 147; Hotet mitt ibland oss, Tommy Jeppsson

Mycket intressant kapitel i Om kriget kommer. Om ni inte läser hela boken, så läs åtminstone kapitlet Hotet mitt ibland oss, ett ruskigt scenario, men mycket lärorikt.


Det här är också ganska intressant vad gäller säkerhetsaspekten. Från naivt till säkerhetsmedvetet, och sen pendlar det tillbaka från säkerhetsmedvetet till naivt?:

Polistidningen tidigare i år, den 19 januari 2023: "Säpo vill att säkerhetsprövningen skärps när personer med koppling till utlandet prövas för känsliga befattningar, till exempel som polis."

Polistidningen nu senare i år, den 16 juni 2023: "I budgetpropositionen för 2023 kan man läsa att ”andelen anställda i staten med utländsk bakgrund ska öka på alla nivåer”. [...] Med de breda kampanjer som gjorts har vi haft förhoppningen att andelen med utländsk bakgrund ska öka."

Om en person har dubbla medborgarskap och på något sätt värvas till agent för det tidigare landet (t.ex. Iran), frivilligt eller under hot, är det då inte en risk, oavsett (garanterat kostsamma) säkerhetsprövningar till vissa befattningar? Fast svensk-iraniern Ardalan Shekarabi (S) var även emot förslaget med skärpt säkerhetsprövning (Expressen den 10 maj 2023: Nej, Shekarabi, Säpos förslag är ingen skandal)? Samme Shekarabi som på olaglig grund utsågs till ledamot i polisstyrelsen i Uppsala län, trots att det då vid tidpunkten år 2005 upptäcktes att han inte ens var svensk medborgare. Klart spännande tider vi lever i. Nästan lite för spännande ibland. Finns massor av verklighetsstoff för spekulativ fiktion, spion- och kriminalromaner!Och det ena ger det andra - om du blir angripen i ditt hem, har du då rätt till självförsvar? Advokaten svarar (tyvärr inte textad, men med hyfsat bra ljud även för hörselskadade):Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!