fredag 7 oktober 2022

1962, 1972, 1982


Kontrafaktiskt, parallella världar och "tänk om ... "


Chimärerna (2011) av KG Johansson

Kubakrisen 1962 tar en helt annan väg. Atomvinter efter ett större kärnvapenkrig (sånt många funderade kring, pratade om och oroade sig över i början av 80-talet, kanske tänker vi på det igen?)

"För de överlevande gick livet faktiskt vidare. I Europa ordnade man med hjälpsändningar, förnödenheter och personal, till de svårast drabbade områdena. Allt ägde rum under en himmel som alltid var molnig Molnen var mörka och täta och det gick inte ens att ana sig till var solen fanns. Det dröjde inte mer än ett par veckor innan någon expert framförde en teori om att molnen hade med atomkriget att göra."

"Den första världen: Mellan blixtarna"; Chimärerna
År 1982 har Sverige förvandlats till en polisstat efter att samhället drabbats av terrorism. "Den andra världen: Min syster, mitt hopp"; Chimärerna


Redovisningsavdelning Marviken (2020) av Lars Wilderäng

Ett alternativhistoriskt Sverige där gränserna bestått sedan stormaktstiden.


Den trettonde bomben (2020) av Mats Svensson

Den 7 februari 1972 lyfter ett modifierat Viggenplan med hemlig last från en flygbas i Blekinge efter att en sovjetisk invasion inletts och ett svenskt motangrepp förberetts. Om ett Sverige som aldrig avvecklade kärnvapenprogrammet.


Mannen i det höga slottet (1962) av Philip K Dick

Femton år efter andra världskrigets slut befinner sig det kejserliga Japan och Nazityskland - världens nuvarande supermakter - i ett kallt krig med varandra. De allierades kapitulation avslutade andra världskriget 1947, Tyskland och Japan gick segrade ur kriget. 1962 är USA ockuperat av nazister i öst med högkvarter i New York, och väster om Mississippi styr japanerna, den japanska livsstilen har satt sin prägel på San Franciscos affärsliv och kultur. The Man in the High Castle


Maskiner som jag (2019) av Ian McEwan

År 1982 är EG redan EU, Brexit är en realitet. Storbritannien förlorar Falklandskriget, John F Kennedy blev aldrig mördad och Jimmy Carter är president för andra gången, Ronald Reagan förlorade valet. John Lennon är inte död och Beatles återförenas. Självkörande elbilar används och AI har automatiserat ett samhälle där arbetslöshet och hemlöshet bara ökar. Basinkomst har börjat diskuteras. På marknaden finns nu mer intelligenta humanoida robotar (androids) tillgängliga, men än så länge bara tretton Eva och tolv Adam.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).