torsdag 27 oktober 2022

En fråga om prioriteringar vad gäller vinterböcker

Dags för Helgfrågan v. 43 i Mias bokhörna: 


"I helgen slutar sommartiden. Så nu är det vinter. Har du hittat någon mysig vinterbok?"


SMHI: "Om dygnsmedeltemperaturen är 0,0°C eller lägre fem dygn i följd, säger vi att vintern anlände det första av dessa dygn."

Så har det inte varit här. Tittar jag på prognosen för Norrtälje så ser det väldigt mycket ut som höst ett tag framöver också. Oavsett om man nu menar att det är vinter p.g.a. normaltid eller inte vinter p.g.a. plusgrader så finns det massor av mysiga vinterböcker, det är liksom bara att välja och vraka.

Men vad menar vi med mysig vinterbok? Mysig skulle kunna syfta på feelgood, och feelgood läser jag inte. Vinterbok kan möjligen betyda faktabok eller att romanens handling utspelar sig på vintern?

När man börjar tänka mycket och länge blir det svårt. "Det är alltid en fråga om prioriteringar", sa kommunstyrelsens vice ordförande. Så jag försöker prioritera!

Äventyr är aldrig fel. Skulle nog kunna bli denna:

Stephen King
"Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

I början av coronapandemin frågade sig Stephen King: ”Vad kan jag skriva som skulle göra mig riktigt lycklig?” ”En saga” är det magnifika svaret på den frågan."


Ett äventyr som gör King sådär riktigt lycklig att skriva borde väl vara mysig att läsa någon gång under vintern?

Och om man hellre läser serier snubblade jag över denna fina box som kan passa för resor världen över genom tid och rum via läsfåtöljen, när man blir insnöad:


Fast den var sant rätt dyr. Samlingen gavs ut i oktober 2019 i samband med Tintins 90-årsjubileum. Läste väl lite Tintin som barn, men skulle verkligen vilja läsa igen. Karaktären Tintins rättspatos kan nog vara välgörande. Äventyren är många:

 1. Tintin and Alph-Art
 2. Tintin in America
 3. Tintin in the Land of the Soviets
 4. Tintin and the Picaros
 5. Tintin in Tibet
 6. Tintin: The Black Island
 7. Tintin: The Blue Lotus
 8. Tintin: The Broken Ear
 9. Tintin: The Calculus Affair
 10. Tintin: The Castafiore Emerald
 11. Tintin: Cigars of the Pharaoh
 12. Tintin: The Crab with the Golden Claws
 13. Tintin: Destination Moon
 14. Tintin: Explorers of the Moon
 15. Tintin: Flight 714 to Sydney
 16. Tintin: King Ottakar's Sceptre
 17. Tintin: Land of Black Gold
 18. Tintin: Prisoners of the Sun
 19. Tintin: Red Rackham's Treasure
 20. Tintin: The Red Sea Sharks
 21. Tintin: The Secret of the Unicorn
 22. Tintin: The Seven Crystal Balls
 23. Tintin: The Shooting Star

I Kung Ottokars spira (Tintin: King Ottakar's Sceptre) skall journalisten Tintin lyckas förhindra diktatorn Müsstlers ockupation av ett fredligt sinnat land. Det låter väl som trevlig läsning när man sitter där i mörkret och huttrar medan snöstormen viner runt knutarna och världen är i gungning?

"Tintin, Hergés klassiska serietidningsskapelse, är en av de mest ikoniska karaktärerna i barnböcker. För att fira Tintins 90-årsjubileum har de ursprungliga 23 äventyren samlats ihop för första gången. Nu med Tintin and Alph-Art och Tintin in the Land of the Soviets, kommer denna unika kollektion att glädja Tintin-fans, gamla och nya. Perfekt för älskare av grafiska romaner, mysterier och historiska äventyr.
Följ med den mest ikoniska karaktären i serier när han ger sig ut på extraordinära äventyr och löser spännande mysterier! Från Sovjetunionen till Amerika, till yttre rymden och havets djup, det finns över 1 600 sidor av glädje i dessa åtta volymer. Den ultimata presenten till alla Tintin-fans."


Bland det ickefiktiva skulle jag nog prioritera denna (fast skippa då ordet mysig är ni snälla, det kommunistiska och socialistiska upplever jag rätt omysigt):


"Efter att ha manövrerat ut samtliga konkurrenter på 1920-talet härskade Josef Stalin enväldigt, med brutalast möjliga metoder, över Sovjetunionen ända till sin död 1953.

Epoken präglades av ett närmast obegripligt förtryck, med svältkatastrofer, obarmhärtiga utrensningar, skenrättegångar, skapandet av det gigantiska fånglägersystemet Gulag och en hårdhänt likriktning av hela kulturlivet. Dick Harrison ger en samlad bild av Stalineran, med fokus på repressionen som sådan: omvandlingen av det sovjetiska samhället, uppbyggnaden av lägersystemet, massakrerna på oliktänkande och konsekvenserna av den statliga kontrollen av film, litteratur och konst."


Ingår i Historiska Medias bokserie Världens dramatiska historia.

En bok som jag lusläser för tillfället är Naftasyndikat (smakbit här i söndags), den bör ni verkligen försöka få tid för i vinter. Otroligt intressant läsning. Mycket jag inte kände till, läst igenom bokens första del och undrar om man numera får lära sig sånt på historialektionerna i skolan, vi fick det definitivt inte på min tid, tar igen det nu.


8 kommentarer:

 1. och här säger meteorologerna att det fortfarande är sommar, väldigt varmt, tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Oj min son är Tintinfantast, där fick jag ett julklappstips tror jag! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppsan, kollade priset .... över 2600 kronor ... lite i dyraste laget tror jag!

   Radera
  2. Ok, nu har jag kollat upp lite bättre. Ser ut att kosta 2413 kr på bokus: https://www.bokus.com/bok/9780316495042/adventures-of-tintin-the-complete-collection/
   Och ja, det var dyrt. För egen del nöjer jag mig med ett bibliotekslån. ;)

   Radera
 3. King boken vill jag absolut läsa och snygg är den med. Tintin älskade jag som barn.

  SvaraRadera
 4. jag lutar nog mer åt Stalin - boken. det är ett julklappstips, tror jag. skönt med varm höst. ser fram emot en varm vinter också

  SvaraRadera
 5. Underbart omslag på Kings bok!

  SvaraRadera
 6. Stephen Kings bok har jag just lånat från biblioteket. Det återstår att se om jag läser den..

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).