söndag 16 oktober 2022

Presidenten i palatset  "Presidenten fnös till.
   Rikast i ett land med fattiglappar. Rikedom var relativ, och relativt sett innebar det att han var ännu rikare. Sanktionerna hade knappt låst något av hans utländska kapital, inte ens på bankkontona i Schweiz. De gick helt enkelt inte att spåra till honom, via alla bulvaner, skalbolag och falska identiteter. Han kanske inte kunde komma åt dem nu, men på sätt och vis hade sanktionerna bara gjort honom rikare. Det kapital som fanns i Ryssland var bara desto mer värt i en värld med sanktioner. Dessutom förde han hela tiden ut pengar ur landet, sanktionerna till trots. Särskilt de svenska bankerna i Pribaltika hade varit hjälpsamma där, både för honom och hans närmaste, även om de aldrig förstått vem som egentligen kontrollerade kapitalet. Fast den vägen var kanske stängd nu.
   Varje mord han fått GRU att genomföra utomlands, varav de flesta aldrig upptäcktes av väst då de ofta verkade vara slumpmässiga olyckor och drabbade ryska affärsmän och expats, skickade också signaler till hans bulvaner och ombud. Det var hans pengar, inte deras. Sedan genomförde man även en del mer spektakulära mordförsök för att skicka signaler om vad som händer landsförrädare i hans värld.
   Ingen kunde vara trygg någonstans i världen. Hans klor nådde överallt."

Sid. 211, kapitel "Palats, Krasnodar kraj, sent fredag kväll 27:e september 2019"; Kungshjärta, Lars Wilderäng


Genom den norska bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker kan vi även denna söndag bjuda på och ta del av smakbitar ur böckerna vi läser eller har läst. Med detta utbyte kan vi ge och få bra boktips.


Funderade förresten lite på detta med Schweiz, och att Sverige ibland förväxlas med landet. Benämningen Little Moscow är ju även intressant i sammanhanget. Såg nyligen en schweizisk komikers satirvideo (https://www.swissinfo.ch/eng/multimedia/switzerland-says-sorry--oligarchs--paradise/47820090), och visst väcker den tankar! Videon är engelsktextad.


12 kommentarer:

 1. Jag har bara läst hans Stjärnklart-trilogi och jag gissar att de böckerna är annorlunda jämfört med, till exempel, denna.

  SvaraRadera
 2. Jag vill läsa mer böcker har författaren men inte blivit av.

  SvaraRadera
 3. tack för smakbiten, inte läst författaren.

  SvaraRadera
 4. Haha, vilken charmknutte! Det där gjorde han bra på videon, satt med ett brett leende... På tal om Wilderäng som jag bara läst en bok av, hitintills, så är han väldigt aktiv på twitter, och har mycket synpunkter på världsläget och politiken. Tack för smakbit, ha en skön söndag, o speciellt tack för videon!

  SvaraRadera
 5. Har inte läst något av honom. Såg en artikel nyligen om att hans blogg blivit mycket besökt nu i och med kriget.

  SvaraRadera
 6. har just läst en intervju med honom i lördagens DN. och nu bestämde jag mig. jag måste läsa en bok av honom. hustrun, Lena, lär ha stått modell för hans kvinnliga huvudperson. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Har inte läst något av honom än. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Inte läst författaren men läst intervju med honom i DN och blev lite nyfiken, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 9. Jag har läst en serie av Wilderäng och vill verkligen läsa mer. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 10. Jag har inte läst något av din författare. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 11. Det låter som en aktuell roman. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!