lördag 2 september 2023

Ny årstid, ny livskraft

 

"När en årstid övergår i en annan slänger kroppen av sig allt gammalt och får ny livskraft."


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord Veckans mening. Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp. Meningen kan vara humoristisk, tänkvärd, träffsäker eller vadsomhelst.

Kört fast lite i boken jag läser, p.g.a. att den saknar kapitel, kommer att välja bort böcker utan kapitel hädanefter. Nåja, en mening blir det i varje fall, och då alltså ur samma bok som förra lördagen: Sändebudet av Yoko Tawada. Och till den meningen ovan kan jag tänka... att ja, så kanske det är, Nobelstiftelsens deltagare hade kanske syrebrist i sina hjärnor p.g.a. svikande livskraft. Innan sommaren då de fattade sitt galna beslut och nu innan hösten då de kommit fram till att beslutet ska ligga fast, det galna beslutet att låta Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev känna sig välkommen att delta under Nobels prisceremoni. En fjäder i hatten för Putin. Ett nederlag för oss andra. De andra som bjudits in och som inte bojkottar inbjudan vet jag inte hur de är funtade. Ja, förutom de kungliga då förstås, de stackarna är antagligen tvingade att vara där.


Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev 2015:


"However, he underlined that if Sweden were to abandon its alliance neutrality and join the Western military organization [NATO], Russia would adopt “counter measures”."

(Min översättning: "Hursomhelst, han underströk att om Sverige övergav sin alliansneutralitet och gick med i den västerländska militärorganisationen [NATO], så skulle Ryssland vidta "motåtgärder".)

 

"“I don’t think it will become relevant in the near future, even though there has been a certain swing in public opinion. But if it happens there will be counter measures. Putin pointed out that there will be consequences, that Russia will have to resort to a response of the military kind and re-orientate our troops and missiles. The country that joins Nato needs to be aware of the risks it is exposing itself to,” he told DN."

(Min översättning: "“Jag tror inte att det kommer att bli relevant i en nära framtid, även om där har varit en viss omsvängning i opinionen. Men om det inträffar så kommer det att finnas motåtgärder. Putin påpekade att det kommer att få konsekvenser, att Ryssland kommer att tillgripa ett svar av militärt slag och omorientera våra trupper och missiler. Det land som går med i Nato behöver vara medvetet om vilka risker det exponerar sig för”, säger han till DN.")

 

Enligt mig låter det som om den ryske ambassadören hotade oss redan då. (Russian Ambassador Warns of 'Risks' Should Sweden Join NATO - Atlantic Council).

Ukrainas sak är vår. Står vi upp för Ukraina står vi upp för oss själva.


 


8 kommentarer:

  1. Hoppfull mening. Hur Nobelstiftelsen är funtad begriper jag inte. Jimmie Åkesson är inte välkommen (jag förmodar att han fortfarande är utestängd), men det är däremot Rysslands ambassadör!

    SvaraRadera
  2. Nobelstiftelsen backar från beslutet att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Iran och Belarus, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande, enligt TT.

    SvaraRadera
  3. Kungen överväger att inte medverka under Nobelprisutdelningen

    Kungahuset har reagerat med stor förvåning över Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelprisutdelningen, rapporterar Ekot.

    Nu överväger Kungen att inte medverka under prisutdelningen. Hovets informationschef Margareta Thorgren uppger för Ekot att man avvaktar och kommer ta ett beslut de närmsta dagarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan vara stolta över att ha den kung vi har. Det var nog med all säkerhet hans vägran att ge besked om han skulle komma på Nobelprisutdelningen som gjorde susen. Strongt gjort av kungen!

      Radera
  4. Jimmie Å är bjuden i år men ämnar tacka nej. En evig tur att stiftelsen ändrade sig beträffande de tre rövarnationerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Noterade en ganska stor upprördhet förra året när partiledaren för Sverigedemokraterna inte blev inbjuden, men då backade inte stiftelsen i det beslutet. Märkligt att däremot Irans ambassadör fick inbjudan samma år, utan några större protester. Förtroendet för Nobelstiftelsen kan nog tänkas ha blivit en aning naggat i kanten? Dessutom undrar jag i mitt stilla sinne om de inte möjligen kan ha blivit manipulerade i sitt beslutsfattande av någon slags listig påverkansoperation av islamister (ett ofta dolt hot som verkligen borde tas på större allvar)?

      Radera
  5. väldigt bra att de ändrat sig. funderar lite på din mening

    SvaraRadera
    Svar
    1. I bästa fall startar man kanske en ny årstid med förnyad energi. I såna fall kanske det är bra att fatta beslut i början av en ny årstid innan den går mot sitt slut och tröttar ut en och gör en mindre klartänkt. ;)

      Radera

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!