onsdag 6 september 2023

Vladimir den galne

 

Putin: "Världens inställning till händelserna relaterade till förutsättningarna i början av andra världskriget, dess riktning och resultat ger i många avseenden en förståelse för moderna processer. Och nya avsikter och utmaningar i tiden visar tydligt att nazismen besegrades 1945, men tyvärr har den inte utrotats. Det manifesteras igen i samma russofobi eller antisemitism, och förhärligandet av nazistiska brottslingar, direkt propaganda för nazismen i de baltiska länderna, även i Ukraina, har blivit normen. Det är som om Nürnberg aldrig existerat. Det finns inga internationella lagar som förbjuder sådana handlingar. Dessutom har historien använts som ett vapen i en ideologisk kamp, och vi behöver ett lämpligt försvarsinstrument som inte bara kan avvärja utan också förhindra sådana attacker. Veteraner, historiker och forskare, som jag har träffat vid åtskilliga tillfällen, har upprepade gånger talat om behovet av detta. Förslaget att skapa ett nationellt centrum för historiskt minne har gjorts mer än en gång."


Intervjuaren: "Får jag fråga dig för ett viktigt förtydligande? Vi har just hört ert samtal om hur många judar som dödades av nazistkollaboratörer i Ukraina."

Putin: "- Först och främst talar vi om civila i Sovjetunionen som helhet. Det visade sig att det var över 13 miljoner människor, och sedan ställdes en separat fråga om förintelsens tragedi och mordet på judar."

Intervjuaren: "Då är den logiska frågan, hur relaterar allt detta till det faktum att det moderna Ukraina, med allt som händer där nu, leds av en etnisk jude? När allt kommer omkring påpekar västerländska ledare alltid för Ryssland att vilken typ av nazism finns det om de har en jude vid rodret."

Putin: "- Ja, jag har redan nämnt det. Jag kan nog inte tillägga något nytt, men jag tycker att det är viktigt att upprepa det, nämligen att de västerländska handledarna som ett överhuvud sätter en modern ukrainsk man som är etnisk jude, med judiska rötter, med judisk härkomst, och på detta sätt, enligt min mening, mörklägger de den anti-mänskliga essensen, som är grunden, basen för den moderna ukrainska staten. Det gör hela situationen extremt motbjudande att en etnisk jude mörklägger förhärligandet av nazismen och döljer dem som vid den tiden ledde Förintelsen i Ukraina, som var utrotningen av en och en halv miljon människor."


Hur ska det här sluta med en sådan galning vid makten i Ryssland?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid). Försök hålla en vänlig, saklig och god ton i kommentarsfältet. Tack!